Przepis na piękną kuchnię

kuchnia

fot. kuchnia

Kuchnia to nie tylko miejsce spożywania i przygotowywania posiłków. To także serce domu, centrum życia rodzinnego i towarzyskiego. W związku z tym do jej urządzania warto podejść z należytą uwagą i dbałością o szczegóły. Jak się do tego odpowiednio przygotować radzą eksperci marki Wirchomski.

Kuchenne trendy
W ostatnich latach można wyróżnić cztery kluczowe trendy w projektowaniu przestrzeni kuchennych. Pierwszym z nich jest odejście od klasyki w kierunku nowoczesności. Kuchnie stają się coraz bardziej laboratoryjne i proste. Rezygnuje się ze zbędnych ozdobników na rzecz czytelnego przekazu estetycznego. Druga tendencja podczas aranżacji kuchni odnosi się do kolorystyki. Intensywne, nasycone odcienie takie jak czerwienie czy zielenie systematycznie ustępują miejsca ciepłym, często świetlistym kolorom: bieli, delikatnym kremom i odcieniom naturalnego drewna np. dębu. Najmodniejsze są kuchnie jednokolorowe, ożywione jednym mocniejszym akcentem kolorystycznym. Trzeci trend dotyczy wielkości i usytuowania kuchni w domu lub mieszkaniu. W odwrocie jest moda na łączenie kuchni z salonem. Kuchnia powinna być samodzielnym i niezależnym pomieszczeniem. Ponadto można zaobserwować stopniowe odchodzenie od tradycyjnego, stereotypowego postrzegania tego pomieszczenia. Jego wyposażenie jest silne sprecyzowane pod kątem naszych potrzeb i stylu życia. „W jednej kuchni sprzęt kuchenny ograniczać się będzie do lodówki i płyty grzewczej, w innej natomiast obowiązkowo znajdzie się specjalny piec do chleba i chłodziarka na wina.” – zauważa Krzysztof Wirchomski, właściciel marki Wirchomski. Musimy sobie uświadomić, że kuchnia jest pomieszczeniem, które przede wszystkim powinno spełniać nasze oczekiwania, a nie tylko cieszyć oczy gości „W manufakturze Wirchomski punktem wyjścia do projektu kuchni jest wywiad z przyszłymi domownikami. Zupełnie inna jest specyfika projektowania kuchni dla popularnego „singla”, a inna dla rodziny z dziećmi” – podkreśla Krzysztof Wirchomski.

kuchnia

fot. kuchnia

Funkcjonalność kuchni determinuje rozkład mebli kuchennych i sprzętów, dobór materiałów itp. Warto zainwestować w produkty dobrej jakości. Niezwykle ważna jest ergonomia, bo jakiekolwiek niedopatrzenia mogą być uciążliwe dla domowników przez wiele lat.

Kuchnia i drewno – duet idealny
Po okresie fascynacji plastikiem, metalem i szkłem architekci wnętrz coraz częściej powracają do projektowania z wykorzystaniem naturalnych materiałów, a w tym przede wszystkim drewna. Jest to bardzo szlachetne tworzywo, które łączy w sobie bezpretensjonalną naturalność oraz szeroki wachlarz możliwości dekoracyjnych. Cechy te sprawiają, że idealną przestrzenią dla drewna jest kuchnia. Do niedawna najbardziej popularne były drewniane fronty i blaty ukryte za okleiną. Teraz coraz częściej pozostają w swojej naturalnej formie, zabezpieczone jedynie specjalistycznymi impregnatami. Bardzo efektownie, ale i elegancko prezentują się olejowane fronty kuchenne, które w dyskretny sposób podkreślają rysunek drewna. Jak podkreśla Krzysztof Wirchomski, właściciel manufaktury Wirchomski: „Zabudowa kuchenna z dębu bielonego, jesionu lub brzozy w połączeniu z podłogą z naturalnego kamienia i ceramicznymi dekoracjami to idealna sceneria zachęcająca do wspólnego gotowania i biesiadowania”.

Inwestycja na lata

kuchnia

fot. kuchnia

Urządzając wymarzoną kuchnię powinniśmy mieć świadomość, że będzie ona nam służyć przez co najmniej kilka lat. Od wybranej firmy wykonawczej i zastosowanych materiałów zależy jej trwałość i wygląd podczas intensywnego użytkowania. Profesjonalnie wykonaną zabudowę kuchenną należy traktować w kategoriach dobrej inwestycji, która uchroni nas przed kolejnymi remontami i będzie cieszyć domowników swoim wyglądem i funkcjonalnością. Przy wyborze firmy wykonawczej należy zwrócić uwagę na jej dotychczasowe portfolio, rekomendacje klientów, a także długość gwarancji na wykonaną pracę. Godną uwagi firmą realizującą zabudowy kuchenne (ale również inne prace z drewna) jest marka Wirchomski, która wykonała kilkaset tego typu projektów. W manufakturze powstają kuchnie, które na życzenie klienta mogą być przygotowane z różnych gatunków drewna, w szerokiej gamie odcieni i rodzajów wykończenia. Pomimo, ze firma Wirchomski dysponuje najnowocześniejszymi na świecie narzędziami do obróbki drewna (sterowanymi numerycznie) to ponad 90% prac wykonywanych jest ręcznie, zgodnie z tradycyjną sztuką stolarską.REKLAMAPK

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)