Grillowanie to bardzo popularny sposób na spędzanie wolnego czasu. Choć sezon grillowy już się rozpoczął to warto rozejrzeć się za grillem, który będzie najodpowiedniejszy do naszych wymagań i oczekiwań.
Jakimi kryteriami kierować się przy wyborze grilla?
Grill na węgiel drzewny lub brykiet jest bardzo popularny i prosty w obsłudze. Poza wygodą użytkowania jest niedrogi. Jedną z jego podstawowych zalet jest ekonomiczna cena. Małe węglowe grille turystyczne można nabyć już od kilkunastu lub kilkudziesięciu złotych (np. Mastergrill Grill okrągły za ok. 25 zł w Agito.pl). W sprzedaży dostępne są również droższe, bardziej trwałe konstrukcje dla prawdziwych pasjonatów dań z rusztu (np. Grill węglowy Weber One-Touch Original za ok. 600 zł w Agito.pl). Grille z pokrywami (np. kulisty grill Weber Compact Kettle za ok. 350 zł w Agito.pl), która pozwalają na znacznie szybsze przyrządzanie potraw przy mniejszym zużyciu węgla. Ciepło wytworzone przez żar w takim grillu nie ucieka do góry, tylko krąży wewnątrz niego, równomiernie opiekając mięso. Ponadto grille opalane węglem drzewnym nadają niepowtarzalnego aromatu przyrządzanym potrawom.
Grill gazowy jest także bardzo łatwy w obsłudze. W odróżnieniu od grilla na węgiel drzewny lub brykiet jest niemal natychmiast gotowy do pracy i ma dużą wydajność. Podczas grillowania nie powstaje sadza ani popiół, które osadzają się na powierzchni grilla węglowego, dlatego łato jest utrzymać go w czystości. Niepodważalną zaletą grilla gazowego (np. Grill gazowy Weber Q220 za ok. 1700 zł w Agito.pl) są rozwiązania techniczne, które nie pozwalają na spalanie tłuszczów wytapianych z przygotowywanego jedzenia i nie dopuszczają do emisji szkodliwych dla zdrowia substancji oraz powstawania brzydkiego zapachu.
Grille elektryczne doskonale sprawdzą się na niewielkiej przestrzeni lub w miejscu, w którym chcemy uniknąć duszącego dymu. Można go używać na balkonie, tarasie, a nawet w domu. Grill elektryczny jest bardzo funkcjonalny. Sprzęt szybko się rozgrzewa i pozwala na kontrolowanie wysokości temperatury (np. Grill elektryczny Philips HD 4417 za ok. 210 zł w Agito.pl). Stała temperatura paleniska wpływa na to, że wszystkie potrawy opiekają się bardzo równomiernie i nie trzeba zbyt często kontrolować procesu podpiekania. Jeśli zdecydujemy się na takie rozwiązanie, będziemy mogli grillować o każdej porze roku, co da nam wiele nowych i ciekawych możliwości kulinarnych.
Przy wyborze grilla powinniśmy brać również pod uwagę otoczenie, w którym będziemy go używali. Niezależnie od tego, który model wybierzemy, z pewnością zapewni on dużo satysfakcji z grillowania i uprzyjemni czas spędzany w gronie najbliższych.REKLAMAPK