Kaki

Kaki

fot. Kaki

Rodzina: Ebenaceae
Pochodzenie: Chiny, Japonia.

Opis:
Kaki (Diospyros kaki) to bardzo smaczne, jadalne owoce wielkości pomidora. Ich smak jest przez niektórych określany jako „pomiędzy pomidorem a brzoskwinią”. Dość powszechnie uprawiany w cieplejszym klimacie, powoli zdobywa Europę. W handlu można czasami spotkać owoce kaki, sprzedawane jako „owoce Szarona”. Samo drzewo kształtem przypomina karłowatą jabłoń, i tak samo jak ona zrzuca liście na zimę. Owocuje od sierpnia do października. Owoce są smaczne po zrzuceniu liści przez drzewo.

Rozmnażanie: Nasiona/sadzonki

Wysiew:
Przed wysiewem nasiona powinniśmy moczyć 24 h w ciepłej wodzie. Wysiew na głębokość max. 1 cm, do dobrze przygotowanej ziemi, przykryć piaskiem lub perlitem i stratyfikować przez okres 2 miesięcy w lodówce. Po tym okresie wystawiamy do jasnego i ciepłego miejsca (22-25°C)i utrzymujemy w stanie wilgotnym, ale nie mokrym. W zależności od temperatury podłoża kiełkują w czasie 1-4 tygodni.

Czas wysiewu: Wiosna/jesień

Pielęgnacja: Kaki latem wymaga jasnego, słonecznego stanowiska, zimą – ponieważ zrzuca liście – może stać w pomieszczeniu zacienionym, jednak temperatura nie powinna przekraczać 5°C. Kaki jest bardzo odporne na suszę, podłoże w którym rośnie powinno być na tyle przepuszczalne, aby woda natychmiast przez nie przepływała. Bardzo dobrze sprawdza się mieszanka ziemi torfowej i podłoża do uprawy kaktusów. Podlewanie powinno być ostrożne, najlepiej deszczówką. Zimą podłoże utrzymywać lekko wilgotne. Kaki może być sadzona w gruncie – wytrzymuje spadki temperatury do -15°C – należy znaleźć dla niej osłonięte stanowisko i zabezpieczyć na zimę.

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)