Wino koralowe

Wino koralowe

fot. Wino koralowe

Rodzina: Polygonaceae
Pochodzenie: Meksyk

Opis: Wino koralowe (Antigonon leptopus) to pnącze bardzo popularne w Meksyku, gdzie można go spotkać praktycznie w każdej zagrodzie. Pochodzi z tej samej rodziny co nasz rdest Auberta i tak samo kwitnie długo i bardzo obficie – musimy mu tylko zapewnić dużą ilość światła i ciepła.

Rozmnażanie: Nasiona/sadzonki/podział

Wysiew: Nasiona przed siewem powinny być płukane przez 24h w ciepłej wodzie. Umieszczamy je na głębokości 1-2 cm w przygotowanym wcześniej podłożu. Zapewniamy miejsce jasne i ciepłe, o temp. 25°C. Podłoże utrzymujemy w stanie lekko wilgotnym, ale nie mokrym. Kiełkują najczęściej po 4 tygodniach.

Czas wysiewu: wiosną

Pielęgnacja:
Wino koralowe bardzo często uprawiane jest w pojemniku, jako roślina tarasowa. Uprawiamy ją na stanowisku słonecznym i ustawiamy w najcieplejszym miejscu ogrodu. Zimować powinna w miejscu jasnym, o temp. co najmniej 15°C. Podłoże powinno być zasobne, przepuszczalne, z dużą ilością części mineralnych. W czasie gorących letnich miesięcy regularnie nawadniamy, przy czym okresową suszę znosi znacznie lepiej niż przelanie. W czasie wegetacji – od marca do sierpnia – nawozimy co miesiąc dobrym nawozem wieloskładnikowym lub wiosną przy przesadzaniu mieszamy podłoże z nawozem długodziałającym.

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)