Majeranek ogrodowy (Origanum majorana L.), zwany inaczej lebiodka majeranek, to znana i lubiana roślina przyprawowa, należąca do rodziny jasnowatych. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, ale dziko rosnącego można go spotkać tylko na Cyprze i w Turcji. Uprawa tego zioła jest najbardziej rozpowszechniona w Niemczech, Czechach i w niektórych regionach Azji i Ameryki Północnej.
Majeranek może być uprawiany zarówno w ogrodach, jak i w pojemnikach. Jego kwiaty są niewielkie, koloru białego, zebrane w główki na szczytach pędów. Majeranek osiąga maksymalnie do pół metra wysokości. Liczne i rozgałęzione łodygi pokryte są drobnymi, zielonymi i całobrzegimi listkami. Cała roślina pokryta jest cienką warstwą delikatnych włosów.
Majeranek uprawa
Idealne stanowisko do uprawy majeranku powinno być ciepłe, słoneczne i osłonięte od wiatru. Roślina ta bardzo lubi regularne podlewanie. Gleba, na której roślina będzie uprawiana powinna być przepuszczalna, lekka oraz piaszczysta.
Majeranek do ziemi wysiewa się pod koniec kwietnia. Nie powinno się zasypywać nasion ziemią, ale podobnie jak trawę, przygnieść. W doniczce majeranek może być uprawiany przez cały rok. Pierwsze plony z majeranku zbiera się podczas pierwszego kwitnienia. Kolejne już w miarę potrzeb, aż do czasu obumarcia zioła.
Zbiory suszy się rozkładając ziele w przewiewnym miejscu lub zawieszając je w małych pęczkach na sznurku. Susz ma barwę szarozieloną, przybliżoną do barwy żywego majeranku. Rozdrabnia się go przecierając przez sito druciane. Należy przy tym usunąć wszystkie zanieczyszczenia i odrzucić kawałki łodyg, których nie powinno się spożywać. Tak przygotowane zioło należy przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu, by jego aromat się nie ulatniał.
Zastosowanie
Majeranek jest bardzo popularną przyprawą kuchenną, często używaną podczas wyrobu wędlin. Poprawia także smak smażonych i pieczonych mięs. Z powodzeniem można dodawać go do potraw z gotowanych warzyw i sosów. Zioło to doskonale komponuje się z tymiankiem, szałwią i rozmarynem. Należy jednak pamiętać, że majeranek ma mocno korzenny smak i trzeba stosować go z umiarem.
Majeranek posiada także właściwości lecznicze. Pomaga zlikwidować skurcze żołądka i jelit, pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Zmniejsza także fermentację w żołądku, dzięki czemu reguluje trawienie, pomaga przy nieżycie żołądka i chorobach układu pokarmowego. Dodawany do potraw sprawia, że stają się one łatwiej strawne i przyswajalne przez organizm.
Maść majerankową można stosować na katar nawet już u małych dzieci. Maść ta ma także zbawienny wpływ na wszelkiego rodzaju stłuczenia, opuchnięcia i trudno gojące się rany.
Zioło majeranku sprawdza się również w trakcie przeziębienia. Pomaga zwalczyć kaszel, doskonale rozgrzewa i działa przeciwzapalnie. Ponadto majeranek zmniejsza przekrwienie błony śluzowej nosa i ułatwia oddychanie.REKLAMAPK