Mączniak agrestu

Agrest

fot. Agrest

Jest to choroba wywoływana przez grzyby należące do rzędu mączniaków prawdziwych i określa się ją jako amerykański mączniak agrestu. Grzyby rozwijają się na liściach i owocach, tworzą tam strzępki ssące, czyli ssawki wysysając z rośliny soki. Mączniak pojawia się najczęściej w okresie wilgotnej pogody. Wystąpieniu choroby sprzyja też nieprzewiewne stanowisko. Mączniak uszkadza rośliny i nie dopuszcza do dojrzewania owoców, jednak nie jest groźny dla ludzi.
Ponieważ zarodniki grzyba zimują na wierzchołkach pędów, to zimą należy odciąć ok. 5 centymetrowe odcinki i spalić.

W wypadku lekkiego porażenia można w ten sposób zapobiec wystąpieniu choroby w następnym roku. Jeśli zabieg ten nie przyniesie efektów, zalecane jest stosowanie preparatów chemicznych np. Saprol, Nimrod lub Rubigan. Opryskiwanie musi być przeprowadzone trzykrotnie w odstępach 10 – 14 dni. Od kilku lat istnieją także odmiany odporne na mączniaka lub tolerujące jego obecność – Invicta, Niesłuchowski itp.

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)