Sassafras

Sassafras

fot. Sassafras

Rodzina: Lauraceae
Pochodzenie: Ameryka Północna

Opis: Sassafras (Sassafras albidum) pochodzi z tego samego obszaru co popularniejszy u nas tulipanowiec. Najczęściej uprawiane jest jako drzewo soliterowe. Posiada bardzo ładny pokrój, ciekawe są również polimorficzne liście o niepowtarzalnym pokroju. Pachną one aromatycznie, jesienią przebarwiając się na żółto lub pomarańczowo. Niestety, uprawiany jest u nas bardzo rzadko, ciężko jest spotkać duże egzemplarze. Często traktowane jako drzewo lecznicze, z kory wytwarzany jest środek przeciwgorączkowy.

Rozmnażanie: Nasiona/sadzonki korzeniowe

Wysiew:
Przed wysiewem powinniśmy oczyścić nasiona z resztek miąższu, moczyć w ciepłej wodzie 24-48h. Po tym okresie mieszamy z torfem i przez 3-4 miesiące je stratyfikujemy (np. w lodówce) w temp 5°C. Gdy zauważymy pierwsze kiełki, wysiewamy i umieszczamy w ciepłym miejscu.

Czas wysiewu: możliwy cały rok – najlepiej wiosną

Pielęgnacja:
Sassifras latem wymaga stanowiska półcienistego, zimować – po zrzuceniu liści – może w pomieszczeniu ciemnym o temp. 5°C. W czasie upałów ma duże zapotrzebowanie na wodę, dlatego wymaga regularnego, obfitego podlewania – należy jednak zwracać uwagę, aby go nie przelać.
Nawozimy co miesiąc dobrym nawozem wieloskładnikowym lub wiosną – zaraz po rozpoczęciu wegetacji – mieszamy podłoże z nawozem o długotrwałym działaniu (6 miesięcy).

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)