X
Logo Projektoskop.pl
 
 
reklama:
 
Kredyty hipoteczne
 
 
 
 
 

Odmiany jabłoni - zbiory

jabłoń
Jest jeden owoc, który bije wszelkie rekordy popularności i sympatii, z jaką traktują go ludzie. Pochodzi z Azji Wschodniej i należy do rodziny różowatych… Cóż to za orientalny smakołyk? Jabłoń.
Rozmnaża się przez oczkowanie oraz szczepienie. Na świecie występuje ok 30 dziko rosnących gatunków jabłoni. W wyniku ich krzyżowania, wyhodowano jabłoń domową, która obejmuje wiele odmian. Decydując się na uprawę jabłoni powinniśmy dla konkretnego regionu, wybrać odpowiednią odmianę. Ilość uprawianych odmian jabłoni jest ogromna – sięga kilkunastu tysięcy. W Polsce występuje około 10 tysięcy odmian tego wspaniałego drzewa.



Jabłka są bogate w sole mineralne i witaminy, dlatego też mają szerokie zastosowanie w gastronomii. Można je spożywać na surowo, lub przetworzone w postaci dżemów, kompotów czy konfitur. Bardzo często są także składnikiem wielu potraw. Owoce jabłoni mają także dobry wpływ na układ krążenia, regulują proces trawienia, a także mają wpływ na utrzymanie właściwej homeostazy krwi u osób cierpiących na reumatyzm, cukrzycę lub artretyzm.



Jabłonie są bardzo często uprawiane jako drzewa ozdobne. Można spotkać także odmiany o małych, niejadalnych ale bardzo efektownych owocach. Natomiast drewno jabłoni bardzo często wykorzystywane jest w stolarce.

Cieplejszy nizinny klimat sprzyjać będzie uprawie innych odmian, niż w chłodniejszych terenach położonych wyżej. Znajdziemy jednak także odmiany bardziej tolerancyjne przystosowujące się do różnych warunków klimatycznych. Taką odmianą jest np. popularny i smaczny Jonagold. Przy wyborze szczepów jabłoni powinniśmy także uwzględnić ich przeznaczenie. Inne odmiany przeznaczamy do spożycia na surowo, inne na przetwory, inne z kolei przechowujemy do wiosny. Odmiany przeznaczone dla przykładu na przetwory swoje walory smakowe objawiają dopiero po przerobieniu ich na kompoty, soki, marmolady czy dżemy.

Kupując młode drzewka powinniśmy wziąć pod uwagę czas ich dojrzewania. Okres dojrzewania jabłoni przypada na czas od czerwca do października. Właściwy termin zależny jest jednak od odmiany.
Wcześnie – już w lipcu, dojrzewa odmiana Klarapfel. Potem, w sierpniu, odmiana Discovery. Największa jednak liczba odmian dojrzewa we wrześniu oraz w październiku. Właśnie wtedy rozpoczynają się jabłkowe żniwa.

Pod koniec pierwszej dekady sierpnia przypada pierwszy zbiór owoców odmiany Celeste. Owoce tej odmiany zbieramy dwu- lub trzykrotnie. Celeste to chrupiąca i soczysta odmiana o wspaniałym smaku. Cechuje się dużymi walorami przechowalniczymi.

JabłońNa początek września przypada zbiór aromatycznych owoców Antonówki zwykłej. Jest to bardzo stara rosyjska odmiana, wytrzymała na mrozy oraz cenna jako odmiana przemysłowa. Drzewo to kwitnie długo, ale niestety nie owocuje zbyt obficie. Jabłka można jeść pod koniec września. Ta popularna odmiana daje bardzo aromatyczne, ale niestety mało smaczne jabłka. Dlatego owoce to bardzo dobrze nadają się do przetworów. W tym samym czasie możemy zbierać owoce odmiany Paulared. Jest to bardzo smaczna amerykańska odmiana, która jest wytrzymała na mróz. Owoce tej odmiany pozostawione dłużej na drzewie staną się o wiele bardziej atrakcyjne. Dlatego warto ze zbiorem poczekać parę dni.

W pierwszej połowie września zbieramy owoce odmiany Delikates. Ta polska odmiana wy,aga gleb żyznych i słonecznych stanowisk. Dużą zaletą jest jej odporność na mróz oraz na groźne i częste choroby jabłoni - mączniaka i parcha. Owoce są bardzo aromatyczne i smaczne. Każdego roku drzewo owocuje bardzo obficie, dlatego jest to odmiana szczególnie polecana do przydomowych ogrodów.
Na trzecią dekadę września przypada zbiór owoców odmiany Bohemia, cennych z uwagi na doskonałe walory jakościowe i smakowe. Miąższ tej odmiany jest soczysty, kruchy i bardzo aromatyczny.
W drugiej połowie września rozpoczyna się także zbiór Szampiona. Jest to czeska, bardzo smaczna i aromatyczna odmiana. Drzewko warto posadzić w słonecznym miejscu, regularnie przycinając gęste gałęzie, a otrzymamy piękne i deserowe owoce.
Na przełomie września i października rozpoczynamy zbiór owoców odmiany Ligol. Owoce są bardzo smaczne. Miąższ jest kremowy, soczysty i bardzo aromatyczny.
Owoce lekko kwaśnej odmiany Jonathan zbieramy na początku października, podobnie jak owoce starej holenderskiej odmiany Red Boskoop, o kruchym, kwaśnym miąższu.
W pierwszej połowie października zaczyna się zbiór owoców czechosłowackiej odmiany Rubin. Jest to odmiana o delikatnych, kruchych i słodko-winnych owocach.
W drugiej połowie października zbieramy owoce niemieckiej odmiany Boiken. Owoce mają kwaśny miąższ, który bardzo dobrze nadaje się do przetworów, surówek oraz wypieków. Odmiana ta zaczyna wcześnie owocować, a plony są bardzo obfite.
Spośród dziesiątek popularnych odmian znajdźmy coś dla siebie. Poznajmy biologię i charakter wybranej jabłoni, a potem… cieszmy się jej smakiem.
Zobacz wszystkie artykuły z kategorii Drzewa owocowe
Wprowadzone przez: Anna Dębiec
2011-01-24 11:32:49
Tagi do artykułu: Jabłoń | owoce | choroby roślin | ogrody
Podyskutuj na forum (0):
 
Bądź pierwszym, który doda komentarz do tego artykułu. Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodać nowy komentarz...
 
 
    Najlepsze projekty domów