X
Logo Projektoskop.pl
 
 
reklama:
 
Kredyty hipoteczne
 
 
 
 
 
 

Porzeczki - odmiany i ich dojrzewanie

porzeczki
Krzewy porzeczek mają małe wymagania zarówno glebowe jak i klimatyczne. Doskonale będą czuły się na terenie całej Polski. Wybierając dla nich stanowisko pamiętajmy o pH gleby. Porzeczka najlepiej owocuje na glebie lekko kwaśniej o odczynie 6,2-6,7, wilgotnej, próchnicznej. Czarna porzeczka potrzebuje jednak gleby lepiej nawiezionej nawozami organicznymi. Porzeczka czerwona i biała może być uprawiana na glebach lżejszych. Najlepsze, w przypadku porzeczki czarnej będą gleby gliniaste lub piaszczysto – gliniaste. Pamiętajmy, decydując się na czarną odmianę, o jej większych wymaganiach glebowych. Pomimo, iż bardziej wymagające, porzeczki czarne, stanowiąc doskonałe źródło witaminy C, potasu, fosforu, wapnia, magnezu i jodu, staną się doskonałą propozycją ogrodniczą. Dodatkową zachętą niech będzie wysoka zawartość wyższych kwasów tłuszczowych w jej nasionach i ich zbawienne działanie na nasz organizm.


Sadzenie i nawożenie porzeczki czerwonej i porzeczki czarnej są bardzo do siebie zbliżone. Sadzonki krzewów posadźmy nieco głębiej, niż rosły w szkółce, zachowując rozstawę 1-1,5 metra. Tylko taka szerokość pozwoli rozłożystym krzewom na swobodny wzrost. Porzeczki czarne sadźmy wiosną lub jesienią, zachowując podobną głębokość jak w przypadku innych odmian.


Po posadzeniu przytnijmy sadzonkę porzeczki czerwonej lub białej na 2-3 oczka. Porzeczkę czarną przytnijmy w pierwszym roku na trzy, cztery oczka. Takie cięcie pozwoli na to, by jesienią, pierwszego roku po posadzeniu krzew miał 6-9 młodych pędów. W kolejnych latach po posadzeniu prześwietlajmy krzewy, niedopuszczając do nadmiernego zagęszczenia.

Porzeczki dojrzewają od czerwca do połowy sierpnia, dając w tym okresie nawet do 10 kilogramów owoców.
Porzeczka czarna owocuje najmocniej na pędach jednorocznych, dwuletnich. Wykonując cięcie pamiętajmy, iż jest to głównie cięcie odmładzające, mające na celu zwiększenie ilości pędów owoconośnych. Dlatego też w drugim roku, na wiosnę, usuńmy wszystkie pędy słabe, krzyżujące się i położone zbyt blisko ziemi. W trzecim, czwartym roku jesienią lub w piątym roku wiosną wytnijmy wszystkie starsze pędy. Usuńmy również pędy słabe, uszkodzone, pokładające się na ziemi. W piątym roku usuńmy wszystkie pędy czteroletnie, inne uszkodzone oraz słabe. Zostawmy 4-5 mocnych pędów jednorocznych i podobną ilość pędów dwuletnich i trzyletnich. Na krzewie porzeczki czarnej powinniśmy mieć około 10-12 pędów szkieletowych, z których, te najstarsze, powinny mieć nie więcej niż cztery lata.

Porzeczki czerwone i białe owocują głównie na krótkopędach, postarajmy się, więc rozkrzewić nasze pędy. Właśnie na rozgałęzieniach szkieletowych pędów dwu, trzy i czteroletnich pojawią się najpiękniejsze owoce. W przypadku tych odmian nie ścinamy nieowocujących pierwszorocznych pędów, tylko starsze, pięcioletnie, sześcioletnie. Przez pięć lat od momentu posadzenia skracajmy pędy jednoroczne o połowę. Słabe, krzyżujące się i nadmiernie zagęszczające krzew wycinajmy. Usuńmy również pędy pokładające się na ziemi. W szóstym roku zetnijmy najstarsze, słabo już owocujące pięcioletnie pędy, a na ich miejscu pozostawmy taką samą ilość młodych pędów jednorocznych, skracając je w celu lepszego rozkrzewienia. Wybierzmy dwa-trzy pędy stare, a na ich miejsce pozostawmy nowe, wybijające się z szyjki korzeniowej lun nasady krzewu. Krzew w tym okresie powinien mieć po 3-4 pędy jednoroczne, dwu, trzy i czteroletnie. Zachowanie równowagi pomiędzy młodymi, najlepiej owocującymi, dwu-czteroletnimi pędami a pędami starszymi, ponad pięcioletnimi oraz nowymi, pozostawionymi w miejsce ściętych jest podstawą obfitego plonu naszej plantacji. Pamiętajmy, iż w odróżnieniu od porzeczki czerwonej i białej, porzeczce czarnej nie skracamy pędów.

Specyfika owocowania porzeczki czerwonej pozwala na jej szpalerową, bądź nawet pienną uprawę. O ile, bowiem porzeczka czarna owocuje głównie na przyrostach jednorocznych, porzeczka czerwona i biała daje owoce głównie na krótko-pędach zlokalizowanych na pędach starszych. Dzięki temu nawet cztero i pięcioletnie pędy mogą obficie plonować.

Wypróbujmy więc odporną na mróz i choroby, niezwykle smaczną, słowacką, białą odmianę „Blanka”. Jej długie grona, o żółtobiałych, dużych jagodach dojrzewają zwykle w trzeciej dekadzie lipca. Grona złożone są średnio z 25-40 jagód. Ta późna odmiana nadaje się zarówno na przetwory jak również do bezpośredniego spożycia. „Blanka” doskonale rozwinie się zarówno w formie piennej jak i krzaczastej. Jej pędy są sztywne, ale wyginają się pod ciężarem owoców, dobrze, więc sprawdzi się poprowadzona na drucie.

Spróbujmy uprawy bardzo obficie i regularnie plonującej, czarnej porzeczki „Ben Alder”. Jej wysokiej wartości przetwórczej owoce, szczególnie nadają się do produkcji soków i koncentratów. Ważną cechą tej nowej, szkockiej odmiany jest jej wysoka polowa odporność na amerykańskiego mączniaka agrestu, dość silnie jest jednak porażana przez białą plamistość, opadzinę liści i rdzę wejmutkowo-porzeczkową. Z uwagi na późne kwitnienie, niezwykle małe jest ryzyko uszkodzenia kwiatów przez przymrozki wiosenne. Krzew rośnie średnio silnie tworząc zwarty pokrój. „Ben Alder” jest odmianą późną, dojrzewającą pod koniec lipca. Grona osadzone pojedynczo lub po kilka są średniej długości. Owoce małe i średniej wielkości, dojrzewające równomiernie w gronach, mogące wisieć przez kilka dni po osiągnięciu dojrzałości zbiorczej. Doskonała do maszynowego zbioru owoców. Zobacz wszystkie artykuły z kategorii Krzewy owocowe.
Zobacz wszystkie artykuły z kategorii Rośliny jagodowe
Wprowadzone przez: Anna Dębiec
2009-06-09 11:56:05
Tagi do artykułu: krzewy | porzeczki | sadzonki | choroby roślin | krzewy owocowe
Podyskutuj na forum (0):
 
Bądź pierwszym, który doda komentarz do tego artykułu. Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodać nowy komentarz...
 
Inne wiadomości
Łazienka

Dekoracje na okna dachowe

Tylko mieszkańcy poddaszy wiedzą jakim problemem jest udekorowanie okna dachowego. Najprostszym rozwiązaniem jest montaż rolety, jednak w pomieszczeniach takich jak sypialnia czy salon większość z nas chce mieć coś bardziej ozdobnego i dekoracyjnego.
meble ogrodowe

Garden party, czyli jak zrobić przyjęcie w ogrodzie

Przed nami ciepłe wiosenne weekendy. Jest to doskonały czas na spędzanie czasu z rodziną lub znajomymi na łonie natury. Jeżeli jednak nie mamy możliwości wyruszenia poza miasto, możemy urządzić popołudniowe lub wieczorne przyjęcie w ogrodzie. Takie garden party jest doskonałym sposobem na weekendowy relaks. Nie ma jednego przepisu na udane przyjęcie. Warto zadbać o parę ważnych drobiazgów, które mogą umilić pobyt w ogrodzie.
Tarasy

Odpowiedni impregnat to podstawa

Polacy są zwolennikami drewna w ogrodzie. W badaniu społecznym, przeprowadzonym we wrześniu na zlecenie Altax, 66% respondentów stwierdziło, że wykonałoby w swoim ogrodzie aranżację z przewagą tego surowca. Zimą, kiedy nasz ogród przykrywa warstwa białego puchu, drewniana architektura cieszy oko malowniczym, bajkowym wyglądem. Pamiętajmy jednak, że niskie temperatury i wilgoć wpływają niekorzystne na stan niezabezpieczonych odpowiednio powierzchni drewnianych.
jagody

Jagoda kamczacka (suchodrzew jadalny)

Jagoda kamczacka (Lonicera coerulea var. kamtschatica Sevast.) znana jest także jako suchodrzew jadalny lub suchodrzew siny. Jest to długowieczny krzew owocowy, o kulistym, zwartym pokroju, żyjącym do 35 lat, osiągającym 1,5-2m wysokości. Jagoda kamczacka uprawiana jest w Rosji, Chinach, i Japonii. Sprzyjający jest także klimat północnej Europy.
krzewy

Jeżyna bezkolcowa

Jeżyna bezkolcowa przed laty porastała tylko tereny leśne. Obecnie bez problemu można ją spotkać także w przydomowych ogrodach. Jeżyny nie są trudne w uprawie, a ich owocami można cieszyć się nawet we wrześniu.
 
    Najlepsze projekty domów
 
Artykuły podobne

Malinojeżyna Tayberry - urodziwa szkocka krzyżówka

Tayberry
Tayberry to niezwykła, wieloletnia krzyżówka jeżyny i maliny wyhodowana w Szkockim Instytucie Produkcji Roślinnej w Dundee. Jej duże, cylindryczne, ciemno bordowe, długości do około 4-6 centymetrów owoce, mogą poszczycić się wyśmienitym słodkim, smakiem. Te deserowe, odznaczające się przyjemnym aromatem owoce, doskonałe będą również na przetwory.

Lato w ogrodzie

ogród
Przed nami lato. Dziś, kiedy wokoło przepięknie rozkwitają łąki i ogrody powinniśmy pomyśleć o nadchodzących miesiącach.
Być może lato da nam popalić... nie powinniśmy więc zapomnieć o podlewaniu naszych roślin. Właśnie latem, w pełni okresu wegetacyjnego nasze drzewa, krzewy i inne rośliny będą potrzebować systematycznego podlewania. W okresie suszy najszybciej wysychają gleby lekkie i piaszczyste. Pamiętajmy, więc o częstym nawadnianiu takich gleb.

Bielenie drzew i krzewów owocowych

drzewo owocowe
Zdarzają się zimy ciepłe, pełne deszczów, pluch i błota, zdarzają się jednak również zimy ostre, powodujące przemarzanie roślin sadowniczych. Zewnętrznymi, łatwo dostrzegalnymi przez nas objawami uszkodzeń mrozowych są przemarznięcia konarów, pionowe pęknięcia pni i rany zgorzelinowe, powstające przede wszystkim po okresowym ociepleniu i rozhartowaniu zewnętrznych tkanek kory i drewna.
Sprzyjające warunki do powstawania takich ran występują najczęściej w styczniu i lutym, gdy w słoneczne dni pnie drzew i grubsze konary silnie nagrzewają się, a nocą podczas gwałtownego spadku temperatury pobudzone do życia tkanki przemarzają.
Powstawaniu uszkodzeń mrozowych na pniach i nasadach konarów drzew owocowych możemy zapobiec, bieląc je.

Sadzenie, pielęgnacja i cięcie malin

malina
Maliny to owoce o najbardziej chyba wszechstronnym zastosowaniu. Wyśmienite jako świeży deser, doskonałe jako dżemy, kompoty czy soki. Owoce malin ze względu na zawartość kwasu elagowego, charakteryzującego się właściwościami antybakteryjnymi, wspomagają leczenie przeziębień. Znane jest również ich działanie uspokajające, przeciwbólowe i obniżające ciśnienie krwi.