X
Logo Projektoskop.pl
 
 
reklama:
 
Kredyty hipoteczne
 
 
 
 
 

Japońskie noże do ryb, Deba - mały leksykon noży dla laików, cz. 1

Kultywowana przez Japończyków – mistrzów kuchni – ryba, której odmian znają nieskończoną wręcz ilość, wymusiła na mistrzach kowalstwa, już wiele wieków temu, powstanie specjalistycznego noża o intrygującym kształcie – noża Deba. To jeden z wielu znanych w historii kulinariów przypadków, gdy nóż powstał na swoiste „zamówienie” danego typu kuchni.


japońskie noże
Laicy twierdzą, że rybę da się pokroić każdym typem ostrza. Oświeceni laicy używają do tego celu Deby. A używają jej z wielkim upodobaniem, jako że ten niesłychanie kuszący swoją masywnością i potęgą nóż jest trudny do przecenienia. Noże japońskie Deba ma szeroką klingę. Czasem jej grzbiet mierzy nawet centymetr szerokości (jak w przypadku noża Deba z niezwykłej, dzikiej serii japońskich noży Haiku Kurouchi Tosa, marki Chroma), co wyśmienicie kontrastuje z bardzo wąską i niezwykle ostrą klingą. Noże japońskie Deba, kute przez specjalistów w tej dziedzinie – np. mistrza tradycyjnego, japońskiego kowalstwa Hideo Kitaokę – są swoistym arcydziełem gatunku. Japoński nóż do ryb, Deba, ostrzony jest jednostronnie. Ta potężna, masywna i ciężka klinga potrafi, co zdumiewające, kroić plastry o grubości nawet pół milimetra! Trudno nadziwić się maestrii noża, który, trzymany w dłoniach, zdaje się być przeznaczony do kuchennych zajęć wymagających minimalnej precyzji. A jednak – rzecz ma się zupełnie inaczej. Niemniej – co znamienne – oryginalne, pozwalające kroić niemal przezroczyste plastry, noże Deba potrafią wykuć jedynie japońscy mistrzowie kowalstwa. Tylko oni z nadzwyczajną precyzją kreują tak specyficzną klingę.



japońskie nożeDo czego służy Deba? Tego typu nóż przeznaczony jest, przede wszystkim, do oprawiania i patroszenia ryb, rozcinania i porcjowania tuszek. Deba, luksusowy produkt marek, np. Tojiro, czy Chroma, pozwala jednym, płynnym ruchem oddzielić kręgosłup i ości od rybiego mięsa. To zasadniczo jedyny nóż na świecie, który pozwala na taką zmyślą ekwilibrystykę, jako że nie szarpie nawet najdelikatniejszego mięsa.

Ręcznie kuty japoński nóż Deba
jest też idealny do krojenia potężnych porcji mięs, można używać jej w roli niewielkiego tasaka, który kroi bez kłopotu średnie kości. Japoński nóż można też z powodzeniem wykorzystać do bardzo wygodnego siekania i szatkowania warzyw oraz owoców. Czyli – można odejść o tradycyjnego przeznaczenia tego noża i wykorzystać go w wielu kuchennych czynnościach.

japońskie nożeZ racji swojej masy i gabarytów Deba nie sprawdzi się jako obierak do warzyw, czy owoców, jest też wyjątkowo mało praktyczna, gdy przyjdzie do trybowania, czy luzowania mięsa od kości – jej sztywna klinga nie będzie pomocna w przypadku wymagających giętkiego ostrza działań.
Niemniej – każdy, komu zapadnie w serce niepowtarzalna forma orientalnego, japońskiego noża Deba, pozna zupełnie nowe przestrzenie świata kuchennego krojenia, porcjowania i oprawiania mięsa – nie tylko ryb.

Krystian Wawrzyczek – specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych,www.smakprostoty.pl
Zobacz wszystkie artykuły z kategorii Akcesoria kuchenne
Autor: Krystian Wawrzyczek
2012-04-17 15:46:35
Tagi do artykułu: noże | japońskie noże | Chroma
Podyskutuj na forum (0):
 
Bądź pierwszym, który doda komentarz do tego artykułu. Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodać nowy komentarz...
 
 
Powiązane galerie:
Galeria Sztućce Sztućce      
Inne wiadomości
Łazienka

Dekoracje na okna dachowe

Tylko mieszkańcy poddaszy wiedzą jakim problemem jest udekorowanie okna dachowego. Najprostszym rozwiązaniem jest montaż rolety, jednak w pomieszczeniach takich jak sypialnia czy salon większość z nas chce mieć coś bardziej ozdobnego i dekoracyjnego.
naczynie żeliwne

Zimowa kuchnia w odcieniach mandarynki i cynamonu

Jesień to złote liście, zapach babiego lata, rozgrzewające przyprawy i przepyszna dynia. Część kojarzących się z jesienią akcentów wykorzystujemy też zimą – nadal używamy cynamonu, a nic tak nie rozgrzewa, jak aromatyczna zupa z dyni.
karafki

Ziarno od plew, wino od osadu – o ważnej sztuce dekantacji

Znawcy wina od lat powtarzają, że szlachetny trunek najlepiej smakuje poddany dekantacji. Ten nieco tajemniczy termin oznacza proces oddzielenia osadu, który tworzy się podczas leżakowania wina. Najczęściej dekantuje się wina czerwone, zwłaszcza wieloletnie, ale procesowi temu warto także poddać wina białe lub różowe. Poza oddzieleniem osadu, dekantacja to także napowietrzanie wina
design

Trendy we wzornictwie

Łacińskie „designare” to „wyznaczać”, włoskie „disegno” to „rysunek”. W Polsce design od kilkunastu lat przyjmuje się jako synonim projektowania lub wzornictwa. Wszystko co nas otacza to design. Przedmioty których używamy zostały stworzone przez kogoś a powodem ich powstania był czyjś pomysł. Historia wzornictwa przemysłowego zarówno światowego jak i polskiego jest bogata. Design tyczy się praktycznie wszystkiego: od projektów domów, samochodów, przez wyposażenie wnętrz, przedmioty codziennego użytku po food-design.
biokominek

Rocznicowe dylematy, czyli czym uszczęśliwić rodziców lub teściów

Okazje są różne – od prezentów ślubnych, po prezenty dla szefa lub kontrahenta, na prezentach świątecznych kończąc. Jednak jest taka kwestia, która powtarza się bardzo często i sprawia niemało trudności. Chodzi o wybór prezentu na rocznicę ślubu, najczęściej okrągłą, dla rodziców, teściów lub dziadków.
 
    Najlepsze projekty domów
 
Artykuły podobne

Japonia w nożu ukryta

noże japońskie
Japonii poznać prawdziwie się nie da i chyba dlatego jest tak niezwykle fascynująca. Przyciąga swoją wyjątkowością, tradycją, odmienną kulturą, specyficznym sposobem życia, filozofią, umiłowaniem harmonii i… mistrzostwem noży...

Magnetyczny Shogun

blok na noże
Czasy shogunów nie zginęły w mrokach dziejów, bo kultywuje je… współczesna kuchnia. Japonia zaczyna panować w europejskiej świadomości, domu i kuchni całkiem niepodzielnie. Prawie każdy wie, co to sushi, sake, czy sashmimi. Wielu degustuje obiad, posługując się z wprawą pałeczkami. Jeszcze większe grono kroi niewyobrażalnie ostrymi japońskimi nożami, ostrzy na japońskich kamieniach ceramicznych, zaopatruje się w orientalne naczynia.

Japońskie noże i swojskie smaki

akcesoria kuchenne
Japońskie noże są tak różne od tradycyjnych, znanych Europejczykowi noży, jak różna jest kultura Japonii od rodzimych nam zwyczajów. W Japonii szanuje się nóż, gdyż jego historia sięga tysiącleci wstecz. W Polsce nadal nóż traktuje się jako całkiem pospolity sprzęt do krojenia. Szczęściem, coraz większa grupa gotujących sięga z lubością po doskonałe, kute, japońskie dzieła sztuki kowalskiej. Dla tych, którzy planują kupić japoński nóż, nieco technicznych informacji.

Co laik powinien wiedzieć o japońskich nożach?

noże
Kuchnia polska od pewnego czasu upodobała sobie japońskie noże. Co cieszy, te niesłychanie piękne, bardzo ostre, mistyczne noże pozwalają lepiej zrozumieć istotę gotowania. Faktem jest, że ten, kto kroi doskonałym nożem, zaczyna doceniać subtelności i niuanse smaków, które – między innymi – dzięki nożom powstają. Twierdzimy, że nóż wpływa na smak potrawy gdyż jest dyrygentem całej symfonii smaków i zapachów, które składają się na przygotowywany posiłek.