X
Logo Projektoskop.pl
 
 
reklama:
 
Kredyty hipoteczne
 
 
 
 
 
 

Zioła w doniczce - uprawa ziół w domu

Zioła
Zioła mogą poszczycić się nie tylko licznymi walorami smakowymi i leczniczymi, ale także pięknymi kwiatami, liśćmi, ciekawym pokrojem oraz zapachem. Te aromatyczne rośliny mogą zdobić nie tylko przydomowe ogródki i balkony. Zioła w doniczce doskonale sprawdzają się zarówno jako świeża i smaczna przyprawa, jak i element dekoracyjny domowego wnętrza.


Zioła są wspaniałą ozdobą, kuchennego okna. To doskonały aromat i smak dostępny na wyciągnięcie ręki. Jasne wnętrze kuchni jest idealnym miejscem dla nich. Uprawa ziół w domu nie jest kłopotliwa. Wymaga jedynie odrobiny czasu, cierpliwości i systematycznej pielęgnacji. Do wyboru mamy gatunki wieloletnie m.in. bylice estragon, koper włoski, lubczyk ogrodowy, melisę lekarską, miętę pieprzową, szałwię lekarską czy tymianek pospolity. Niestety w warunkach domowych, żyją znacznie krócej, niż w ogrodzie.

Gatunki jednoroczne i dwuletnie są równie atrakcyjne. Można wyróżnić m.in. bazylię pospolitą, majeranek ogrodowy, kolendrę siewną, pietruszkę zwyczajną czy koper ogrodowy. Wszystkie wyróżniają się ciekawym pokrojem, kolorem i fakturą liści.



Jaka doniczka?
Zioła w doniczceWybierając odpowiedni pojemnik do wysiewu naszych ziół, należy mieć na uwadze ich wymagania uprawowe oraz sposób, w jaki rosną. Doniczki powinny być na tyle duże, aby korzenie mogły swobodnie rosnąć. Jeżeli roślina ma rozbudowany system korzeniowy, pojemnik nie powinien być zbyt płytki. Dla ziół o płytszym systemie, czyli np. cząbru, tymianku lub majeranku, bardzo dobrze nadawać będą się gliniane misy. Natomiast ceramiczne doniczki idealnie spiszą się dla gatunków ceniących sobie podłoże suche i ciepłe jak np. szałwia, ponieważ przez drobne pory ścian wyparowuje woda. Jeżeli chcemy stworzyć kompozycje z paru rodzajów roślin, idealnym pojemnikiem może okazać się skrzynia. Zioła o długich i wiotkich pędach efektownie będą wyglądać w wiszących pojemnikach. Rośliny te atrakcyjnie wyglądają także w wiklinowych koszach.

Uprawa ziół
Zioła potrzebują bardzo dużo światła i wilgoci. Dlatego bardzo dobrze czują się w miejscach dobrze nasłonecznionych, ale nie suchych. Pomieszczenia, w których są trzymane, należy wietrzyć, przy czym trzeba pamiętać, że zioła przeważnie nie lubią przeciągów. Optymalna temperatura pomieszczenia powinna oscylować w granicach 15-20 stopni C. Gwałtowne zmiany temperatury nie sprzyjają dobremu wzrostowi roślin.

Zioła w doniczceNa dnie pojemnika, w którym planujemy uprawiać zioła, należy wywiercić otwory drenażowe i nasypać cienką warstwę żwiru. Dzięki temu nadmiar wody będzie z pojemnika odprowadzany, a korzenie rośliny będą mogły pobierać tlen i składniki pokarmowe. Z takiego drenażu można zrezygnować jedynie w przypadku donic wiszących, ale w zamian warto zadbać o dużą ilość otworów odpływowych na dnie pojemnika.

Większość ziół lubi podłoże przepuszczalne, o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym. Nie powinna to być ziemia do kwiatów, ponieważ tego rodzaju rośliny, źle tolerują nadmiar chemii. Do doniczki wystarczy wsypać uniwersalną ziemię złożoną z gleby gliniastej, torfu i przekompostowanej kory. Taką mieszankę można bez problemu dostać prawie w każdym sklepie ogrodniczym.

Jeżeli będziemy sadzić zioła o suchych liściach jak np. tymianek, szałwia lub majeranek należy zapewnić im podłoże piaszczyste. Natomiast mięta, melisa lub bazylia lubią podłoże bardziej bogate w składniki pokarmowe i próchniczne.

Pielęgnacja
Aby nasze zioła pięknie rosły, należy pamiętać o ich regularnym, ale jednocześnie umiarkowany podlewaniu. Ważne aby woda miała temperaturę pokojową. Podczas letnich upałów zioła należy nawadniać je dwa razy dziennie - rano i wieczorem. Niezbędne jest także poranne zraszanie.

Zioła w doniczceWieloletnie zioła można zasilać płynnym nawozem bogatym w fosfor, jednak nie częściej niż raz na 5 tygodni. Stężenie powinno być o połowę mniejsze, niż jest zalecane na opakowaniu. U ziół jednorocznych można także zastosować ten zabieg, ale tylko w przypadku widocznych objawów niedoboru składników pokarmowych.

W trakcie sezonu wegetacyjnego należy przyciąć zioła, tak by ograniczyć wzrost ku górze, a pobudzić rozwój pędów bocznych. Naturalną formą przycinania ziół, jest ich uszczykiwanie w celach kulinarnych. Najlepszą porą zbioru są godziny przedpołudniowe, wtedy ich aromat jest najbardziej intensywny. Liście i pędy mogą być zbierane przez cały okres wegetacyjny, ale warto wiedzieć, że w liściach najwięcej cennych składników gromadzi się przed okresem kwitnienia.
Większość ziół doskonale rośnie i wygląda, gdy są posadzone w grupach. Można także posadzić kilka roślin wieloletnich w jednym pojemniku, ponieważ gdy jedna przekwitnie, można skorzystać z innych.

Można śmiało je zestawić także z ozdobnymi roślinami doniczkowymi. Dodatkowo ozdobione małymi papryczkami, korą drzewa czy sznurem czosnku, mogą stworzyć ciekawą i oryginalną kompozycję, doskonale zdobiącą nasze kuchenne wnętrze.
Zobacz wszystkie artykuły z kategorii Dekoracje
Autor: Anna Dębiec
2011-12-23 10:55:04
Tagi do artykułu: rośliny | zioła | ogrody | Szałwia | doniczki
Podyskutuj na forum (0):
 
Bądź pierwszym, który doda komentarz do tego artykułu. Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodać nowy komentarz...
 
 
Powiązane galerie:
Galeria Okna Okna      
 
    Najlepsze projekty domów