X
Logo Projektoskop.pl
 
 
 
 
 
 

Kominek w ogrodzie

ogród
Wiosna zbliża się dużymi krokami. Kiedy dookoła zaczyna się zielenić wszystko sprzyja spędzaniu większej ilości czasu na świeżym powietrzu. Mimo, iż nie czas jeszcze na relaks poza domem, warto już teraz zacząć planować gdzie i jak będziemy spędzać letnie popołudnia. Spotkania w gronie znajomych nie obejdą się bez wspólnego biesiadowania, a nic tak od wieków nie zbliża ludzi jak ciepło domowego ogniska. Idealnie do tego celu nadaje się taras wyposażony w przydomowy kominek.


Możemy kupić gotowy kominek i powierzyć jego instalacje fachowej ekipie lub zmontować go samodzielnie. Jeśli chcemy zaoszczędzić kosztów, a mamy za sobą pierwsze budowlane doświadczenia, zawsze możemy samodzielnie skonstruować piec, który będzie nie tylko idealnie dopasowany do naszych gustów i potrzeb, ale też jedyny w swoim rodzaju – niepowtarzalny.

Zabierając się za własnoręczną budowę pieca, w pierwszej kolejności powinniśmy pomyśleć o odpowiedniej lokalizacji. Oprócz funkcji dekoracyjnej i czysto praktycznej, nasz kominek powinien być przede wszystkim bezpieczny. Należy go wykonać z materiałów ognioodpornych i tak ukształtować, by zabezpieczał przed niekontrolowanym rozprzestrzenianiem się ognia. Z uwagi na duże gabaryty, dobrze, jeśli będzie oparty o ścianę budynku. Umiejscowienie takiego grilla pośrednio determinuje jego kształt. Wolnostojący może przybierać bardziej wymyślną formę niż narożny czy naścienny.



Po wybraniu odpowiedniej lokalizacji należy zastanowić się nad wymiarami naszego pieca. Muszą to być wielkości dostosowane do jego przeznaczenia. Kominek ma umożliwiać nam nie tylko oglądanie ognia i smażenie kiełbasek na patykach. Powinien być na tyle duży by zapewnić wygodne siedzenie przed nim, obok siebie, kilku osób. Minimalne wymiary szerokości takiego paleniska to 70 cm.

Wybierając materiały do budowy naszego pieca należy kierować się przede wszystkim względami bezpieczeństwa. Komora spalania powinna być wykonana z materiałów ogniotrwałych. Najlepiej nadaje się do tego celu cegła szamotowa na zaprawie szamotowej. Do budowy samej konstrukcji stosuje się różne materiały. Prostym w obróbce budulcem jest beton komórkowy. Bloczki z łatwością poddają się obróbce ściernej i można je ciąć za pomocą zwykłej piły. W przypadku budowy nieszablonowego pieca znacznie upraszcza to jego kształtowanie. Tak wybudowany kominek należy uodpornić na działanie wpływów atmosferycznych przez odpowiednie zaipregnowanie i pomalowanie lub obłożenie płytkami. Materiałem równie popularnym jest granit i piaskowiec. Zdecydowanie najtańszym budulcem jest natomiast naturalny kamień. Portal można wykonać z ociosanych otoczaków, które nadadzą kominkowi charakter tradycyjnego pieca. Na element zwieńczenia – zwornik – warto przeznaczyć kamień o wymyślniejszej formie.

Budowę naszego pieca rozpoczynamy od wykonania fundamentu. Z racji słusznych gabarytów kominek wymaga dodatkowego wzmocnienia powierzchni. Fundament konstrukcji najlepiej związać ze ścianą budynku, przy którym go wznosimy. Do tego celu stosujemy przeprowadzone przez ścianę pręty zbrojeniowe które układamy w wykopie. Po odpowiednim zaszalowaniu układamy beton. Płyta fundamentowa powinna mieć ok. 20 cm grubości.

kominekPo okresie około dwóch tygodni możemy przystąpić do dalszych robót. Budowa ścian komory paleniska jest odpowiedzialną czynnością wymagająca staranności. Elementem zasługującym na szczególna uwagę jest łuk portalu. Na jego wysokości, na obwodzie komory, należy wykonać wieniec zbrojony prętami wyprowadzonymi i zakotwiczonymi w ścianie wspierającej kominek. Podobne stężenie należy zastosować także na wyższych partiach konstrukcji, co najmniej dwukrotnie. Tylna ściana komory paleniska powinna być w górnej części nachylona do jej wnętrza, a boczne ściany ustawione nieco ukośnie. Przy kształtowaniu gardzieli powinniśmy pamiętać o zachowaniu pewnych wymiarów i proporcji. Głębokość gardzieli to od 25 do 30 cm, a jej przekrój poprzeczny powinien być nie mniejszy niż 1/10 światła paleniska. Natomiast przekrój poziomy kanału dymowego powinien być równy ok. 1/12 jego powierzchni. Zastosowanie tych wytycznych przy budowie pieca zapewni odpowiednią wentylację i uchroni nas przed dymieniem kominka.

Przestrzeń nad komorą paleniska możemy dodatkowo zagospodarować i wykonać wędzarnię. Powinna być ona w miarę wysoka, by dym dochodzący do wędzonych smakołyków nie był zbyt gorący, a temperatura panująca w środku wahała się w granicach 66 – 72° C. Komory wędzarniczej nie tynkujemy i wyposażamy w kije, haki i siatki. Naszą przydomową wędzarnię powinniśmy wyposażyć też w szczelne drzwiczki.

W czasie użytkowania naszego pieca powinniśmy pamiętać, aby nie spalać jednorazowo zbyt dużych ilości materiału. Nadmierne nagrzanie konstrukcji może prowadzić do późniejszego zarysowania ścian. W otoczeniu kominka powinniśmy tez przewidzieć zadaszone miejsce na składowanie opału.
Zobacz wszystkie artykuły z kategorii Kominki
2016-06-25 17:45:49
Tagi do artykułu: kominki | grill | paleniska | wędzarnia
 
Powiązane galerie:
Galeria Kominki Kominki Galeria Tarasy Tarasy    
Inne wiadomości
balkony Velux 1

Czy na poddaszu można zbudować balkon?

Balkon, a nawet taras to rozwiązania jak najbardziej możliwe na poddaszu. Dostępne są nawet gotowe produkty, takie jak balkon dachowy czy okno balkonowe. Takie konstrukcje ma w swojej ofercie firma VELUX.
Łazienka

Dekoracje na okna dachowe

Tylko mieszkańcy poddaszy wiedzą jakim problemem jest udekorowanie okna dachowego. Najprostszym rozwiązaniem jest montaż rolety, jednak w pomieszczeniach takich jak sypialnia czy salon większość z nas chce mieć coś bardziej ozdobnego i dekoracyjnego.
biokominki

Biokominki

Strzelający ogień w kominku, rozchodzące się ciepło i rodzina zebrana wokół. Takie marzenie z dzieciństwa wyniósł prawie każdy z nas. Jeszcze do niedawna spełnienie go, było zarezerwowane tylko dla właścicieli domków jednorodzinnych. Mieszkańcy bloków musieli obejść się smakiem, gdyż metraż i istniejąca instalacja skutecznie uniemożliwiała im posiadanie kominka. Istnieją wprawdzie kominki gazowe czy elektryczne, jednak ich cena i efekt pozostawiały wiele do życzenia. Na szczęście nadeszła era biokominków.
Kominek wolnostojący

Kominki wolnostojące

Piece wolnostojące tzw. kozy cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Ich walory w niczym nie ustępują tradycyjnym kominkom z wkładem. Na rynku dostępne są zarówno piece o klasycznym wyglądzie lub bardzie nowoczesnym designie, duże lub małe. Wybór jest ogromny. Niewątpliwą ich zaletą jest to, że można je montować tam, gdzie na tradycyjny kominek jest za mało miejsca.
piece

Piece kaflowe, piece kominkowe

Piec kaflowy to rodzaj pieca akumulacyjnego. Współczesne modele posiadają płaszcz wodny albo wymiennik ciepła, który ogrzewa wodę na użytek gospodarstwa domowego. Wyposaża się je również we wkłady kominkowe zamykane na drzwiczki z szybką.
 
    Najlepsze projekty domów
 
Artykuły podobne

Wędzarnia przydomowa

wędzarnia
Wędzarnia przydomowa to wspaniały pomysł dla miłośników doskonałych, domowych wędlin lub ryb. O zaletach samodzielnie uwędzonego mięsa nie trzeba wspominać. Wędzarnia nie musi być osobnym obiektem. Może być zintegrowana z murowanym grillem...

Piec chlebowy

piec
Propaganda świadomego odżywiania sprawiła, że coraz więcej osób czyta etykiety znajdujące się na produktach spożywczych i wybiera te, które zostały wytworzone z naturalnych składników. Hodowanie warzyw w ogródku lub na działce, pieczenie chleba w glinianym piecu i wędzenie wędlin w ogrodowej wędzarni stało się stylem życia.

Uczta pod gołym niebem

grill
Pogodne, letnie dni sprzyjają spotkaniom towarzyskim, które coraz częściej są połączone z przygotowywaniem potraw pod gołym niebem. Potrawy z grilla są smakowite, łatwe w przyrządzaniu i przede wszystkim zdrowe.

Kominki elektryczne

kominek elektryczny
Blask i ciepło bijące z płonącego kominka potrafią wyczarować we wnętrzu przytulną atmosferę, a także skłaniają do refleksji, marzeń i relaksu. Warto zatem zadbać, by tańczące w palenisku języki ognia były jak najbardziej realistyczne...