Zdrowo, zdrowiej, na parze

garnki

fot. garnki

Tradycyjne gotowanie budzi jednoznaczne skojarzenia – w gorącej wodzie lub wywarze gotują względnie wygotowują się różnego rodzaju produkty, które w efekcie skomplikowanych zabiegów stworzą parującą, aromatyczną potrawę. A dlaczego by nie gotować bez wody? Da się i to całkiem dobrze. Bardzo zdrowo, a przede wszystkim z zachowaniem jakości odżywczej potraw, ich aromatu i koloru. Proponujemy tradycyjne gotowanie uzupełnić lub nawet zastąpić gotowaniem na parze.

Przeczytaj również: Laguna Znawców

Czym wyróżnia się gotowanie na parze? Produkt gotowany jest w otoczeniu gorącego powietrza wytwarzanego przez parującą wodę. Nie ma kontaktu z samą wodą, tym samym nie traci wartości odżywczych i witamin, gdyż para nie osiąga temperatury 100 stopni C. Przez fakt, iż produkt nie jest zanurzony w wodzie, nie podlega, w czasie wrzenia, jej fizyce – rozprężaniu cząsteczek – dzięki czemu nie traci koloru, a jego smak i aromat wzmacniają się.
Dodatkowo – potrawa przygotowana na parze nie ma kontaktu z tłuszczami, które wytapiają się w procesie gotowania. Dzięki specjalnym sitkom lub wkładom, na których umieszcza się gotowane produkty, para wodna powoli i równomiernie przenika szykowaną potrawę, pozwalając jej stać się soczystą i aromatyczną.
Gotowanie na parze pozwala żywić się optymalnie – zachować idealną linię i przez wiele lat cieszyć się doskonałym zdrowiem.

Gotowanie na parze ma same zalety. Jest jednym z najbardziej dietetycznych procesów obróbki termicznej i przygotowywania smacznych i zdrowych potraw.
Choć gotowanie na parze jest stare jak sam świat – mimo tak zakorzenionej w ludzkiej świadomości tradycji – niestety, jest w Polsce ciągle mało popularne. Taki styl gotowania propaguje z wielkim oddaniem i zaangażowaniem niemiecka marka Silit, specjalista w dziedzinie naczyń do zadań wyjątkowych.
Garnek z wkładem do gotowania na parze z serii naczyń Elements marki Silit dba o zdrowe gotowanie na parze w dwojaki sposób. Po pierwsze – za sprawą wykonanego ze stali szlachetnej wkładu. Dzięki zastosowaniu szczelnej, stalowej, wyjątkowo skonstruowanej pokrywki z metalowym zaczepem pozwalającym zawiesić ją na brzegu garnka, w Elements gotuje się przy użyciu bardzo małej ilości wody. Pomysłowa pokrywka, zaprojektowana dla prawdziwego pasjonata kuchni, posiada wgłębienie, w którym można umieścić kostki lodu. Skraplająca się na pokrywie para wodna wraca do naczynia, nawilżając potrawy. W ten sposób uderzenie pary w produkt wzmacnia się podwójnie.

Dodatkowo seria Elements marki SilitźF (link) wykonana jest z doskonałego, opatentowanego materiału XXI wieku – Silarganu®. Ta antyalergiczna i antybakteryjna, niezniszczalna powłoka ceramiczna dodatkowo zabezpiecza gotowane produkty przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. Naczynia Elements posiadają aż 10-letnią gwarancję.
Dzięki prawdziwemu gotowaniu na parze w garnku Elements firmy Silit cała rodzina może przez lata cieszyć się dobrym zdrowiem, sycąc się wykwintnym smakiem i aromatem potraw.
Garnek do gotowania na parze Elements, jak i cała seria tych wyjątkowych naczyń, może być prezentem na całe dekady.

Doceniający wartość gotowania na parze sklep www.smakprostoty.pl preferuje zdrowe żywienie w zaparowanych objęciach garnka Silit Elements.

Krystian Wawrzyczek – technik technolog żywienia zbiorowego
Joanna Gawlikowska

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)