X
Logo Projektoskop.pl
 
 
Kredyty hipoteczne
 
 
 
 
 

Glazura kuchenna

Mozaika w kuchni
Wybór odpowiedniego materiału wykończeniowego na ściany i podłogę w kuchni jest bardzo ważny. Należy zwrócić uwagę, aby materiał był niepalny, łatwo się czyścił i nie wchłaniał wilgoci. Te wszystkie 3 cechy posiadają płytki ceramiczne. Bogactwo kolorów i wzorów na pewno pozwoli nam dopasować je idealnie do naszego wnętrza.


Płytki ceramiczne powstają z mieszaniny glinu, krzemionki, topników i barwinków. Mieszanina ta po odpowiednim przygotowaniu i uformowaniu, zostaje wypalona w bardzo wysokiej temperaturze. Płytki występują w formie szkliwionej, przez co zyskują efekt błyszczącej powierzchni, albo matowej – nieszkliwionej. Do najbardziej popularnych płytek należy terakota, czyli płytki mające różne kolory i czasami porowatą powierzchnię oraz glazura – układana jest na ścianach, ponieważ jest cieńsza i bardziej krucha w stosunku do terakoty.

kuchniaJeśli nasz kuchnia jest mała, to kafelki kuchenne możemy położyć sami. Najlepiej, aby w takim wypadku powierzchnia była już wypoziomowana, a wzór niezbyt skomplikowany i nie wymagający od nas finezyjnych cięć. Płytki przyklejamy do podłoża za pomocą zaprawy klejowej. Pamiętajmy przy zakupie, aby nabyć 10% więcej płytek, niż wymaga tego wymierzona przez nas posadzka czy ściana. Warto z tej samej partii zrobić zapas około metra kwadratowego na ewentualne późniejsze poprawki czy wymiany.


Terakota kuchenna powinna być przede wszystkim odporna na ścieranie. Wybierając ją weźmy tę, która będzie mieć III lub IV klasę ścieralności. W kuchni szczególnie ważna jest odporność na szok termiczny, czyli odporność na szybkie podgrzanie i nagłe studzenie. Jest to przydatne w przypadku, gdy rozgrzana kropla tłuszczu zleci nam na podłogę (upadając powoduje silne naprężenia, które w efekcie mogą prowadzić do pęknięcie płytki). Równie ważna jest odporność na plamienia. Może ją uzyskać także za pomocą odpowiednich impregnatów.

kuchniaGlazura kuchenna na pewno jest dużo praktyczniejsza od ścian pomalowanych farbą. Szczególnie w okolicach zlewu czy pieca. Pamiętajmy jednak, że okładzina ceramiczna nie jest jednolita. Pomiędzy płytkami zostają szczeliny, które wypełniamy fugą. I to właśnie ona jest szczególnie trudna w utrzymaniu w czystości. Warto mieć to na uwadze wybierając mozaikę czy płytki o małych wymiarach. Starajmy się raczej kupować płytki duże, gdyż im są większe, tym mniej fug, a tym samych łatwiej o nie dbać. Jednak dbanie o fugę to jedno, a jej odpowiedni wybór to drugie. Dobrze sprawdzają się spoiny epoksydowe – nie wchłaniają tłuszczu i łatwo się je czyści. Najlepiej zdecydować się na płytki do układania bezfugowego – uzyskamy jednolitą płaszczyznę. Glazura do kuchni powinna być szkliwiona, gdyż płytki nieszkliwione będą bardzo trudne w utrzymaniu w czystości.

Kafelki do kuchni nie muszą wcale znajdować się na ścianie czy podłodze. Ciekawym rozwiązaniem jest blat z płytek ceramicznych. Układa się je na wodoodpornej płycie wiórowej i mocuje za pomocą kleju do płytek ceramicznych na trudne podłoża. Ważne jest, aby wszystkie krawędzie potencjalnie stykające się z wilgocią, zabezpieczyć silikonem sanitarnym.

Znając wszystkie wytyczne techniczne, przed nami najprzyjemniejsza rzecz – wybór wzoru i koloru nowej glazury. Chociaż biorąc pod uwagę wielkość asortymentu w sklepach, to od tego też nas może rozboleć głowa.
Zobacz wszystkie artykuły z kategorii Ścienne
2010-03-04 11:07:36
Tagi do artykułu: płytki ceramiczne | płytki | kafelki | zaprawy | terakota | mozaika | Fugi
Podyskutuj na forum (0):
 
Bądź pierwszym, który doda komentarz do tego artykułu. Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodać nowy komentarz...
 
 
Powiązane galerie:
Galeria Kuchnie Kuchnie      
 
    Najlepsze projekty domów