X
Logo Projektoskop.pl
 
 
reklama:
 
reklama:
 
Kredyty hipoteczne
 
 
 
 
 

Czereśnia Kordia

(łac. Cerasus avium "Kordia" )

Czeremcha późna Czereśnia ptasia
Czereśnia Kordia
Cechy:

Pokrój W zwartych drzewostanach dorasta do 20 - 25 m wysokości, tworząc długi, strzelisty pień i wąską, stożkowatą, czasem nierównomierną koronę. Drzewa samotne mają krótki pień i szeroką, regularną koronę. Pień Kora czerwonobrązowa, cienka, często błyszcząca z dużymi przetchlinkami. Na starych pniach często łuszczy się okrężnymi pasmami. Liście Eliptyczne lub odwrotnie jajowate, zaostrzone, grubo, częściowo podwójnie piłkowane, od spodu owłosione. Na ogonku, u nasady blaszki znajdują się 1-2 duże gruczołki. Długość liści 8 - 15 cm. Kwiaty 2 - 6 na długich (5 cm) szypułkach, białe. Kwitnie od kwietnia do maja. Owoce Potocznie nazywane czereśniami. Kuliste pestkowce, jadalne, zwykle koloru czerwonego, spotykane także odmiany żółte oraz czarne. U drzew dzikich średnica ich nie przekracza zwykle 1 cm, u odmian hodowlanych sięga ok. 2,5 cm. Dojrzewają od maja do późnego lipca, w niższych położeniach górskich nawet dopiero w sierpniu. U odmian dzikich owoce o cienkiej warstwie miąższu, często niesmaczne, gorzkawe. Często zjadane są przez ptaki, które przyczyniają się do rozsiewania czereśni (ornitochoria). Odmiany hodowlane różnią się owocami.
 
Zobacz również
Czereśnie

Czereśnia "Kordia"

Czereśnie to, zaraz za truskawkami, jedne z najsmaczniejszych i najpopularniejszych owoców sezonu letniego. Apetyczny wygląd, zapach oraz słodki smak sprawiają, że chętnie po nie sięgamy nie tylko na surowo, ale także jako dodatek do różnego rodzaju deserów. Najsłodsze i najlepsze czereśnie to te o ciemnoczerwonym miąższu.
 
    Najlepsze projekty domów