X
Logo Projektoskop.pl
 
 
reklama:
 
 
 
 
 
 
Najnowsze artykuły
Ogród warzywny

Jak zacząć przygodę ze zdrowym żywieniem?

Temat zdrowego odżywiania pojawia się dzisiaj we wszystkich środkach masowego przekazu. Niemal wszędzie da się usłyszeć o tym, że naturalne i ekologiczne jedzenie jest tym czego, potrzebuje każdy organizm. Wiele osób ma tego świadomość, jednak niezwykle ciężko jest im z dnia na dzień zmienić swoją dietę. Jeśli i Ty należysz do tego grona osób, to być może nasz krótki przewodnik w tym Ci pomoże.
porzeczki

Porzeczka - kiedy najlepiej sadzić?

Najlepszym terminem sadzenia porzeczek to późna jesień. Krzewy te najlepiej rosną na próchnicznej, średnio ciężkiej, piaszczystej i gliniastej glebie o wystarczającej wilgotności.
Porzeczki nie są zbyt wymagające, jednak warto wcześniej zasilić glebę dużą ilością kompostu. Choć krzewy mają płytki system korzeniowy, to przed ich sadzeniem należy glebę przekopać na dość dużą głębokość...
Czereśnia ptasia

Czereśnia ptasia

Czereśnia ptasia (Cerasus avium) to roślina pochodząca z rodziny różowatych, występujących w Europie, Azji Zachodniej, a także na Kaukazie. W Polsce drzewo to można spotkać zarówno w przydomowych ogródkach, sadach jak i dziko rosnące na terenie całego kraju. Mimo, że jest to drzewo typowo owocowe, można je także spotkać w środowisku leśnym. Czereśnia ptasia zwana jest także trześnią lub wiśnią ptasią.
 
śliwki

Śliwy japońskie

Nazwa śliwa japońska była uprzednio przypisywana jedynie gatunkowi Prunus salicina. Teraz używa się jej w szerszym pojęciu. Nazwa ta dotyczy więc również mieszańców tego gatunku z innymi śliwami. Prunus salicina wywodzi się z Chin, znaczenie gospodarcze nadali jej jednak Japończycy, a twórcą odmian śliwy japońskiej był kalifornijski sadownik Luter Burbank.
drzewo liściaste

Orzech włoski

Orzech włoski (Juglans regia L.) to drzewo pochodzące z Azji Środkowej i południowo-wschodniej Europy, które bardzo często można spotkać w przydomowych ogrodach i sadach. Uprawiany jest przede wszystkim ze względu na smaczne i zdrowe owoce. To długowieczne drzewo ma bardzo charakterystyczny pokrój, który dzięki swojej dużej posturze, dominuje pośród drzew owocowych.
Czereśnie

Czereśnia "Kordia"

Czereśnie to, zaraz za truskawkami, jedne z najsmaczniejszych i najpopularniejszych owoców sezonu letniego. Apetyczny wygląd, zapach oraz słodki smak sprawiają, że chętnie po nie sięgamy nie tylko na surowo, ale także jako dodatek do różnego rodzaju deserów. Najsłodsze i najlepsze czereśnie to te o ciemnoczerwonym miąższu.
 
porzeczki

Porzeczki - odmiany i ich dojrzewanie

Krzewy porzeczek mają małe wymagania zarówno glebowe, jak i klimatyczne. Doskonale będą czuły się na terenie całej Polski. Wybierając dla nich stanowisko pamiętajmy o pH gleby. Porzeczka najlepiej owocuje na glebie lekko kwaśniej o odczynie 6,2-6,7, wilgotnej, próchnicznej.
Tayberry

Malinojeżyna Tayberry - urodziwa szkocka krzyżówka

Tayberry to niezwykła, wieloletnia krzyżówka jeżyny i maliny wyhodowana w Szkockim Instytucie Produkcji Roślinnej w Dundee. Jej duże, cylindryczne, ciemno bordowe, długości do około 4-6 centymetrów owoce, mogą poszczycić się wyśmienitym słodkim, smakiem. Te deserowe, odznaczające się przyjemnym aromatem owoce, doskonałe będą również na przetwory.
Jeżyna

Rozmnażanie jeżyn i ich mieszańców

W momencie, w którym decydujemy się sadzić krzewy i drzewa owocowe, powinniśmy pamiętać, że niezmiennie lubią one miejsca głęboko nasłonecznione. Światło i ciepło odgrywają bowiem dużą rolę w dojrzewaniu owoców i rozwoju drzew, jak również pobudzaniu wzrostu owocujących pędów.
 
Uprawa winogron

Opłacalność uprawy winorośli w Polsce

Ostatnio dość popularny jest temat polskich winnic i win, które nie odbiegałyby jakością od win Europy Południowej i Zachodniej. Pamiętajmy, iż w Polsce nie istnieją żadne ograniczenia dotyczące uprawy winorośli oraz wytwarzania wina domowymi sposobami na własny użytek. Dopiero w momencie, jeśli zdecydują się Państwo na sprzedaż wina, potrzebne będą m. in. zezwolenia i rejestracja działalności gospodarczej.
Plantacja winorośli

Zakładamy plantację winorośli

Krzewy winorośli rozwijają bardzo rozwinięty system korzeniowy, korzenie potrafią sięgać nawet do 8 metrów w głąb. Podłoże powinno mieć więc dobrą strukturę i być bogate w składniki pokarmowe. Gleba powinna być głęboka, gliniasto-piaszczysta, o większej pojemności wodnej. Podłoże podmokłe, torfowe i ilaste nie nadaje się do uprawy winorośli i na nim nasze krzewy będą rosły źle.
Winogrona na tarasie

Winogrona na tarasie

Przepyszne wino własnej roboty na 10 piętrze wysokiego bloku? Czy brak hektarów pod budowę winnicy może stanąć nam na przeszkodzie w posiadaniu smacznych owoców? Z całą pewnością nie! Wystarczą chęci i nasłoneczniony balkon lub taras. Każdy z nas może stać się właścicielem winnicy, nawet małej, jednodoniczkowej.
 
zioła

Tymianek

Tymianek pospolity, inaczej macierzanka, to przyprawa z wybrzeży Morza Śródziemnego. Aromat i subtelny smak to nie jedyne zalety tego zioła - jest to także ceniona roślina lecznicza.
zioła

Mięta pieprzowa

Mięta to jedno z najbardziej znanych i najczęściej stosowanych ziół. Jej świeży, charakterystyczny smak oraz zapach bez problemu rozpozna każdy. Znajduje zastosowanie zarówno w lecznictwie, jak i w kuchni w charakterze przyprawy.
zioła

Bazylia

Zioła potrafią całkowicie odmienić smak i aromat przygotowywanych potraw. Najlepszy efekt daje stosowanie świeżych ziół, dlatego coraz częściej decydujemy się na ich hodowlę w przydomowym ogródku lub w doniczce na kuchennym parapecie.
 
 
    Najlepsze projekty domów
 
Inne wiadomości