
Jak zacząć przygodę ze zdrowym żywieniem?
Temat zdrowego odżywiania pojawia się dzisiaj we wszystkich środkach masowego przekazu. Niemal wszędzie da się usłyszeć o tym, że naturalne i ekologiczne jedzenie jest tym czego, potrzebuje każdy organizm. Wiele osób ma tego świadomość, jednak niezwykle ciężko jest im z dnia na dzień zmienić swoją dietę. Jeśli i Ty należysz do tego grona osób, to być może nasz krótki przewodnik w tym Ci pomoże.
Mięta pieprzowa
Mięta to jedno z najbardziej znanych i najczęściej stosowanych ziół. Jej świeży, charakterystyczny smak oraz zapach bez problemu rozpozna każdy. Znajduje zastosowanie zarówno w lecznictwie, jak i w kuchni w charakterze przyprawy.

Bazylia
Zioła potrafią całkowicie odmienić smak i aromat przygotowywanych potraw. Najlepszy efekt daje stosowanie świeżych ziół, dlatego coraz częściej decydujemy się na ich hodowlę w przydomowym ogródku lub w doniczce na kuchennym parapecie.

Szałwia
Szałwia (Salvia) to wieloletni, wiecznie zielony krzew dorastający do 60 centymetrów wysokości. Jej łacińska nazwa pochodząca od słowa salvus oznaczającego zdrowie, kryje w sobie prawdę o niej. Najwartościowsze są jej świeże liście, miękkie w dotyku, zielono srebrne, zrywane przed okresem kwitnienia, równie zdrowe co piękne, doskonałe na obrzeża rabat bylinowych.

Majeranek
Majeranek ogrodowy (Origanum majorana L.), zwany inaczej lebiodka majeranek, to znana i lubiana roślina przyprawowa, należąca do rodziny jasnowatych. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, ale dziko rosnącego można go spotkać tylko na Cyprze i w Turcji. Uprawa tego zioła jest najbardziej rozpowszechniona w Niemczech, Czechach i w niektórych regionach Azji i Ameryki Północnej.

Ogórecznik – uprawa, właściwości, zastosowanie
Ogórecznik lekarski (Borago officinalis) jest rośliną roczną, należącą do rodziny szorstkolistnych. Pochodzi z obszaru krajów śródziemnomorskich. Jest to cenna roślina pszczelarska, która znalazła zastosowanie także w farmaceutyce i medycynie.

Zioła w ogrodzie
We współczesnym ogrodnictwie, oprócz barwnych kwietnych rabat, coraz częściej spotyka się miejsca wyznaczone pod uprawę warzyw czy ziół. Wiele osób decyduje się na wydzielenie nawet niewielkiego fragmentu działki na ogródek ziołowy, na którym można stworzyć ziołowe rabaty. Rośliny te nie tylko będą stanowić ozdobę ogrodu, ale także wypełnią go aromatem i przydadzą się w kuchni.
Najlepsze projekty domów
|
Inne wiadomości
Garden party, czyli jak zrobić przyjęcie w ogrodzie

Przed nami ciepłe wiosenne weekendy. Jest to doskonały czas na spędzanie czasu z rodziną lub znajomymi na łonie natury. Jeżeli jednak nie mamy możliwości wyruszenia poza miasto, możemy urządzić popołudniowe lub wieczorne przyjęcie w ogrodzie. Takie garden party jest doskonałym sposobem na weekendowy relaks. Nie ma jednego przepisu na udane przyjęcie. Warto zadbać o parę ważnych drobiazgów, które mogą umilić pobyt w ogrodzie.
Pokrzywa

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) należy do rodziny pokrzywowatych. Jest jedną z bardziej znanych bylin występujących powszechnie nie tylko na terenie całej Europy, ale także w Afryce, Ameryce i Azji. Można ją spotkać na obrzeżach lasów, bezdrożach, nieużytkach, polanach czy w zaroślach. Jest także częstym gościem w przydomowych ogrodach, gdzie traktowana jest jako chwast.
Okno na dach płaski - kiedy wybrać uchylne, a kiedy nieotwierane?

Styl rustykalny, czyli tęsknota za sielanką
Oto wnętrze rustykalne – odpowiedź na jedną z najgłębszych tęsknot człowieka: potrzebę poczucia bliskości z naturą. Ta tęsknota pachnie pieczonym chlebem, zaprasza by usiąść wygodnie i zwolnić nieco tempo. Nic dziwnego, że wnętrza inspirowane wiejską sielanką wciąż są modne i spotkać je można nie tylko w domach ukrytych w górskiej głuszy, ale również w centrach dużych miast.
Ostatnio na forum












