Aktinidia

Aktinidia zwana także chińskim agrestem to długowieczne pnącze, które wiosną zdobi ogród białymi kwiatami a jesienią przepełnione jest aromatycznymi owocami. Roślina ta została sprowadzona w XX w. do Nowej Zelandii i od tego momentu nazywana jest kiwi.

owoce kiwi

fot. owoce kiwi

Zobacz również: Rok w ogrodzie – maj

Kiwi dość szybko rozprzestrzeniło się w ciepłych krajach. Obszerne plantacje można spotkać w Stanach Zjednoczonych, Izraelu i na południu Europy: w Hiszpanii, Grecji i we Francji.
Aktinidia chińska jest rośliną lubiącą wysokie temperatury, dlatego w naszym kraju jest niemożliwa. Z powodzeniem możemy natomiast uprawiać aktinidię ostrolistną (Actinidia arguta) oraz aktinidię pstrolistną (Actinidia colomicta).

Aktinidia pstrolistna oraz ostrolistna to pnącza podobne do siebie różniące się zabarwieniem liści i siłą wzrostu. Liście odmiany pstrolistnej są trójbarwne – zielono-biało-różowe. Roślina dorasta do 5 m wysokości. Owoce, które dojrzewają w sierpniu to wydłużone, zielone lub żółte jagody przypominające wyglądem agrest. Warto zebrać je zanim zupełnie dojrzeją, ponieważ szybko opadają i łatwo się psują.

Zobacz również: Irga
owoce kiwi

fot. owoce kiwi

Z kolei odmiana ostrolistna osiąga 15 m. Pędy pokryte są grubymi, jajowatymi i błyszczącymi liśćmi, które jesienią atrakcyjnie przebarwiają się na kolor żółty. Owoce rozwijają się z kwiatów żeńskich, dojrzewają od września i pozostają na pędach do końca listopada. W smaku przypominają tradycyjne kiwi, ale o mniejszych rozmiarach.

Warto wiedzieć, że sadzonki zakwitną dopiero po około 3 latach od posadzenia. Niewielkie, dekoracyjne kwiaty rozwijają się na początku maja. Zapylone kwiaty żeńskie przekształcają się w owoce wielkości 3-4 cm, o zielonej skórce, przypominającej owoce agrestu.

Aktinidia jest rośliną dwupienną, dlatego by ukazały się owoce, należy posadzić w pobliżu siebie okaz męski i żeński. Warto dobrać odmiany tak, by kwitły w podobnym czasie. Pyłek przeważnie przenoszony jest przez owady, ale można także samemu spróbować zapylić roślinę. W tym celu należy zerwać świeżo rozwinięty kwiat męski i pocierać nim o kwiat żeński. Takim pojedynczym kwiatem męskim można zapylić ok. czterech żeńskich.

roślina egzotyczna

fot. roślina egzotyczna

Kiwi powinno mieć zapewnione stanowisko ciepłe i słoneczne. Gleba powinna być żyzna, lekka i dobrze zdrenowana, o odczynie pH 5-5,6. Ze względu na walory dekoracyjne, roślinę warto sadzić w miejscach reprezentacyjnych. Aktinidia jest rośliną wrażliwą na suszę, dlatego warto pamiętać o regularnym podlewaniu. Dobrze mieć też na uwadze zasilanie jej nawozem bogatym w azot. Z kolei cięcia ograniczające rozrost pnącza najlepiej wykonywać latem lub pod koniec zimy. Co 3 – 4 lata powinno także wykonywać się cięcie odmładzające, które będzie dobrze wpływać na kwitnienie i owocowanie rośliny.

Owoce aktinidii ostrolistnej oraz pstrolistnej można jeść bez obierania. Jest to znakomity zastrzyk witaminy C. Bez obaw można można dodawać je do sałatek i galaretek, a także jeść suszone jak rodzynki.REKLAMAPK

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)