Uroczyste śniadanie i obiad w gronie najbliższych, to ważne momenty Wielkanocy. Stosownie do okazji należy zadbać o wyjątkową oprawę i dekorację stołu. Przedstawiamy kilka ciekawych inspiracji od Home&you.
Kiedy potrawy świąteczne będą już gotowe, najwyższy czas pomyśleć o ich ekspozycji na stole. Podstawą każdej aranżacji jest odświętny obrus, uroczysta zastawa oraz eleganckie sztućce. Serwis powinien być utrzymany w jednolitej tonacji, najlepiej białej lub pastelowej, aby w sąsiedztwie kolorowych pisanek czy mazurków tworzył piękne kontrasty. Podobnie rzecz ma się z obrusem. Zarówno kremowy, jak i biały obrus z delikatnymi haftami na rogach wygląda niezwykle stylowo i dostojnie. Jasne tło nakrycia stołu doskonale wyeksponuje dekoracje świąteczne utrzymane tradycyjnych barwach, kolorowe podkładki i serwetki. Całość aranżacji dopełnią fantazyjne akcesoria dekoracyjne.
Do wyboru, do koloru
Święta Wielkanocne są pełne radości, światła oraz słońca. Nic więc dziwnego, że na stole w aranżacji Sunny Day króluje kolor żółty i biały. Wśród ozdób można znaleźć wesołe, malutkie kurczaczki, dostojną kurę i białe baranki.
Kolekcja Fresh Grass niesie ze sobą orzeźwiającą energię wiosny. Warto zwrócić uwagę na zielone świece i subtelne wianki, które idealnie oprawią wielkanocną babkę, oraz świeczniki wyglądające jak przebiśniegi. Na świątecznym stole z pewnością przydadzą się przyprawniki, solniczki i serwetniki, np. w kształcie królika pasącego się na zielonej trawie.
Kolekcja Sweet Pearl powstała z myślą o wielbicielach kolorów pastelowych. Wśród dekoracji można znaleźć motylkowe naklejki, figurki ślicznych zajączków huśtających się beztrosko na pisankach czy różowe podkładki idealnie podkreślą zwiewność zbliżającej się wiosny.
Do dekoracji stołu w stylu eko warto wybrać kolekcję Pure Nature. W jej ramach możemy postawić na stole figurkę brązowego króliczka, ptasie gniazdko lub czerwonego koguta. Przy nakrywaniu do stołu nie sposób zapomnieć o świeżym bukiecie kwiatów – żonkili, tulipanów, frezji. Na tak przygotowanym stole mogą wreszcie znaleźć się staropolskie potrawy wielkanocne, a wśród nich główny bohater świątecznego śniadania, czyli jajko w każdym wydaniu.REKLAMAPK