Aranżacja wielkanocnego stołu

Uroczyste śniadanie i obiad w gronie najbliższych, to ważne momenty Wielkanocy. Stosownie do okazji należy zadbać o wyjątkową oprawę i dekorację stołu. Przedstawiamy kilka ciekawych inspiracji od Home&you.

Kiedy potrawy świąteczne będą już gotowe, najwyższy czas pomyśleć o ich ekspozycji na stole. Podstawą każdej aranżacji jest odświętny obrus, uroczysta zastawa oraz eleganckie sztućce. Serwis powinien być utrzymany w jednolitej tonacji, najlepiej białej lub pastelowej, aby w sąsiedztwie kolorowych pisanek czy mazurków tworzył piękne kontrasty. Podobnie rzecz ma się z obrusem. Zarówno kremowy, jak i biały obrus z delikatnymi haftami na rogach wygląda niezwykle stylowo i dostojnie. Jasne tło nakrycia stołu doskonale wyeksponuje dekoracje świąteczne utrzymane tradycyjnych barwach, kolorowe podkładki i serwetki. Całość aranżacji dopełnią fantazyjne akcesoria dekoracyjne.

Do wyboru, do koloru
Święta Wielkanocne są pełne radości, światła oraz słońca. Nic więc dziwnego, że na stole w aranżacji Sunny Day króluje kolor żółty i biały. Wśród ozdób można znaleźć wesołe, malutkie kurczaczki, dostojną kurę i białe baranki.

dekoracje świąteczne

fot. dekoracje świąteczne

Kolekcja Fresh Grass niesie ze sobą orzeźwiającą energię wiosny. Warto zwrócić uwagę na zielone świece i subtelne wianki, które idealnie oprawią wielkanocną babkę, oraz świeczniki wyglądające jak przebiśniegi. Na świątecznym stole z pewnością przydadzą się przyprawniki, solniczki i serwetniki, np. w kształcie królika pasącego się na zielonej trawie.

dekoracje świąteczne

fot. dekoracje świąteczne

Kolekcja Sweet Pearl powstała z myślą o wielbicielach kolorów pastelowych. Wśród dekoracji można znaleźć motylkowe naklejki, figurki ślicznych zajączków huśtających się beztrosko na pisankach czy różowe podkładki idealnie podkreślą zwiewność zbliżającej się wiosny.

dekoracje świąteczne

fot. dekoracje świąteczne

Do dekoracji stołu w stylu eko warto wybrać kolekcję Pure Nature. W jej ramach możemy postawić na stole figurkę brązowego króliczka, ptasie gniazdko lub czerwonego koguta. Przy nakrywaniu do stołu nie sposób zapomnieć o świeżym bukiecie kwiatów – żonkili, tulipanów, frezji. Na tak przygotowanym stole mogą wreszcie znaleźć się staropolskie potrawy wielkanocne, a wśród nich główny bohater świątecznego śniadania, czyli jajko w każdym wydaniu.REKLAMAPK

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)