Dostojeństwo królewskiego burgundu

garnki

fot. garnki

Królewskość naczyń nie przejawia się w cenie, ale w technologii, za sprawą której powstały. Bo to właśnie nowoczesne, bezpieczne dla zdrowia technologie pozwolą gotować całymi latami takie potrawy, które nie tylko zauroczą smakiem i aromatem, ale i natchną do lepszego, pełnego przygód życia. Pozwolą, co najważniejsze, być zdrowym całymi latami.

Zobacz również: Posadzki poliuretanowe

Na tym właśnie polega królewskość głęboko burgundowej serii naczyń Rosso austriackiej marki Riess, fachowca od ręcznie wykańczanych garnków i brytfann z porcelanowo-ceramiczną powłoką. Riess nazywa swoją odkrywczą, zewnętrzną warstwę naczyń emalią. Trzeba jednak powiedzieć, że z emalią starego typu naczynia Riess nie mają nic wspólnego. Te garnki powstają w całkowicie ekologicznym procesie produkcji, gdzie zamiast tradycyjnej, szkodliwej dla zdrowia emalii, na naczynie nakłada się aż czterokrotnie warstwę płatków szkła. Następnie wszystko wypala się w 850 stopniach Celsjusza, dzięki czemu powstaje bardzo odporna na odpryskiwanie, elegancko połyskliwa, ciemnoburgundowa warstwa, która trwale łączy się z ultramocnym, stalowym szkieletem naczynia.

Riess jest jednym z niewielu światowych producentów, który zyskał aprobatę międzynarodowej organizacji określającej technologiczne standardy produkcji i jakości tzw. nowoczesnej, bezpiecznej dla zdrowia emalii. Austriacka marka może pochwalić się unikatowym certyfikatem jakości warstwy naczyń, która, co ciekawe, wykańczana jest ręcznie.
Wewnętrzna warstwa naczyń Rosso pokryta jest czarną ceramiczną powłoką, która charakteryzuje się właściwościami antybakteryjnymi i antyalergicznymi.

Przeczytaj również: Systemy kuchenne jak w spiżarni

Naczynia marki Riess (link) to ogromny skok technologiczny w dziedzinie zdrowego gotowania. Garnki i brytfanny serii Rosso nie zawierają szkodliwego dla organizmu niklu ani innych metali ciężkich. Dzięki temu naczynia austriackiej marki są prawdziwą ostoją alergików.
Ujmuje wyjątkowa waga naczyń tej serii. Niewielki, np. dwulitrowy garnek waży ponad 2 kg. Dzięki temu naczynia marki Riess bardzo stabilnie stoją na kuchence, a z racji grubego, stalowego szkieletu doskonale przewodzą ciepło, oszczędzając energię konieczną do gotowania.

Bardzo umiarkowane ceny naczyń serii Riess, które oferują unikatową, nowoczesną technologię, bardzo wysoką jakość wykonania i gwarancję zdrowego gotowania przez całe lata, sprawiają, że garnki i brytfanny z serii Rosso są doskonały prezentem dla tych, dla których liczy się jakość.

Sklep www.smakprostoty.pl, promujący zdrowy styl życia, kieruje uwagę swoich klientów na naczynia austriackiej marki Riess, wśród których króluje seria Rosso.

Krystian Wawrzyczek – technik technolog żywienia zbiorowego
Joanna Gawlikowska

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)