Drewno w kuchni? Naturalnie lub… winylowo

kuchnia

fot. kuchnia

W trakcie urządzania kuchni warto pamiętać, że podłogę czeka bardzo intensywna eksploatacja. Zachlapania, zabrudzenia i duże zmiany wilgotności to nieodłączne elementy codziennego korzystania z tego pomieszczenia. Dlatego tak istotna jest podstawa. Jaki więc materiał sprawdzi się najlepiej na linii kuchennego frontu?

Zobacz: Mały salon

W kuchni przeważnie spędza się od dwóch do trzech godzin dziennie. Biorąc pod uwagę wszystkie czynności, jakie przeważnie w niej wykonujemy należy liczyć się z dużym obciążeniem podłogi. Stłuczone szklanki i talerze, rozlana kawa, awaria kranu – są to tylko niektóre typowe kuchenne sytuacje podbramkowe. Podczas imprez kuchnia to ulubione miejsce rozmów gości, a codzienna eksploatacja to nieustanny ruch po tej dość ograniczonej przestrzeni. Czy drewno w kuchni zda egzamin?

podłoga

fot. podłoga

Drewno do zadań specjalnych
Drewniana podłoga w kuchni nie jest aż tak rzadko spotykanym rozwiązaniem. Kuchnia jest dość wymagającym pomieszczeniem i drewno nie ma w niej lekko. Para powstająca podczas gotowania, rozlane płyny i zalania narażone na kontakt z wilgocią, dlatego tak istotny jest właściwy dobór materiału i jego właściwa pielęgnacja. Bambus skręcany antyczny lub tygrysi, to idealni kandydaci do zmierzenia się z kuchennym wyzwaniem. Są to gatunki o dużej wytrzymałości, a ich jasna kolorystyka może stanowić neutralne tło niemal każdej aranżacji. Dodatkowo piaskowe odcienie sprawiają, że nie widać na nich kurzu i zabrudzeń, które byłyby wyraźne na ciemnych powierzchniach. – Podłogi z drewna bambusowego ze względu na swoją naturalną wytrzymałość, to sprawdzone rozwiązanie do pomieszczeń o dużej intensywności użytkowania. Jednak odpowiednia impregnacja np. wykończenie w wosku twardym olejnym sprawia, że większość gatunków drewna zyskuje niezbędne w kuchni właściwości. Wosk to idealne zabezpieczenie przed wilgocią, plamami z wody, brudem i kurzem, dzięki czemu możemy sięgnąć po rodzime gatunki drewna – np. dęby. W tym przypadku gama kolorystyczna jest dużo większa: od bardzo jasnego Dębu Bielonego aż po np. ciemnobrązowy Dąb Dover, więc bez trudu możemy dopasować podłogę do charakteru wnętrza – podpowiada Katarzyna Wątor, ekspert firmy Kopp.

Regularna impregnacja olejami ochronnymi, wnikającymi w strukturę drewna oraz we wszelkie jego pory, skutecznie przeciwdziała szkodliwemu wpływowi wilgoci. Dzięki temu podłoga w kuchni będzie zadbana, a w przeciwieństwie do kamienia czy płytek ceramicznych, odwdzięczy się nam ciepłą, miłą dla stóp powierzchnią i równie przyjazną atmosferą.

Na winylu

kuchnia

fot. kuchnia

Dla tych osób, które szukają rozwiązań łatwiejszych w eksploatacji, ciekawą propozycją mogą okazać się podłogi winylowe. Panele o rdzeniu twardego PVC z kolekcji SPLASH2O i SPLASH2O Light marki Floover są całkiem wodoodporne i posiadają wyjątkową stabilność wymiarową. Nieważne jak często będą brudzone i zmywane – są praktycznie nie do zdarcia. Nie do przecenienia są także inne zalety PVC, czyli antypoślizgowość, odporność na zaplamienia i środki chemiczne, a także na grzyby i bakterie. Nowoczesne dekory podłóg winylowych są bardzo precyzyjnie wykonane, więc w pełni oddają rysunek drewna czy kamienia – zachowując przy tym wszystkie zalety PVC.

Podłogi drewniane i winylowe to alternatywa dla zimnych płytek ceramicznych i naturalnego kamienia. Jeśli cenimy sobie ciepłe w odbiorze podłogi i możemy poświęcić czas na ich właściwą pielęgnację – wybór drewna zapewni wnętrzu elegancję i komfort, jaki daje otaczanie się naturalnymi materiałami. Jeśli żyjemy szybko i intensywnie i szukamy nowoczesnych oraz łatwych w eksploatacji rozwiązań, podłoga winylowa z wybranym wzorem: drewna, kamienia, a nawet dywanu z tkanego PVC – pozwoli na maksimum ekspresji i zero troski.REKLAMAPK

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)