Skąd pochodzi butelkowiec? Jak uprawiać drzewo butelkowe w domu?

Drzewo butelkowe w domu

Drzewo butelkowe znane również jako pachira wodna lub nadwodna (Pachira aquatica) to bardzo oryginalna roślina doniczkowa dopiero zyskująca w naszym kraju popularność. Co ciekawe na Dalekim Wschodzie uznana ona została za szczęśliwe drzewko, przynoszące powodzenie finansowe. Warto poznać ją jednak przede wszystkim dlatego, że ze względu na swoją nietypową urodę może stać się wyjątkową, egzotyczną ozdobą naszego domu bądź mieszkania.

Coraz większe zainteresowanie budzi również roślina znana jako australijskie drzewo butelkowe (Brachychition rupestris), stanowiąca jednak zupełnie odrębny gatunek i należąca do innej rodziny roślin. Podpowiadamy, co zrobić, aby wybrany przez nas butelkowiec dobrze rósł i cieszył oczy soczystą zielenią liści.

Pachira nadwodna – butelkowiec z Ameryki

Drzewo butelkowe (Pachira aquatica) należy do rodziny wełniakowatych i w warunkach naturalnych występuje na tropikalnych obszarach Ameryki. Spotkać je można głównie na terenach okresowo lub stale zalewanych i podmokłych, na których najlepiej rozwija się i rozmnaża.  Rosnąc dziko, osiąga wysokość do nawet 20 m, jednak rośliny doniczkowe dorastają zwykle do 1,5-2 m. Kwiaty pachiry są wyjątkowo duże, o średnicy kilkudziesięciu centymetrów i mają liczne, różnobarwne pręciki. Co ciekawe na dzień pozostają zamknięte, otwierają się jedynie w nocy oraz dość intensywnie pachną wanilią. Niestety zarówno kwiaty, jak i jadalne owoce pojawiają się zwykle tylko u egzemplarzy rosnących w naturalnym środowisku, u roślin uprawnych praktycznie nie występują.

Nie oznacza to oczywiście, że amerykańskie drzewa butelkowe nie mają walorów dekoracyjnych. Dużą popularność zyskują obecnie roślinki z pniem uformowanym na kształt warkocza. Należy jednak wiedzieć, że zwykle nie zachowują one tej nietypowej cechy na zbyt długo, ponieważ część roślin tworzących splot obumiera osłabiona przez pozostałe.  Atut pachiry to jednak nie tylko nietypowa forma, lecz także duże, błyszczące, soczyście zielone, dłoniaste liście, wyrastające na szczycie pnia i układające się na kształt parasolki. Podpowiadamy, jak sprawić, aby jak najdłużej zachowały one swoją urodę.

Przeczytaj również: Wrzosy
Butelkowiec

fot. Butelkowiec

Amerykańskie drzewo butelkowe – warunki uprawy

Mimo swojego pochodzenia butelkowiec nie należy do roślin szczególnie trudnych w uprawie, choć do prawidłowego rozwoju wymaga stworzenia odpowiednich warunków bytowych, szczególnie jeśli chodzi o nasłonecznienie, temperaturę otoczenia oraz wilgotność gleby i powietrza. Istnieje niestety duże prawdopodobieństwo, że jeśli zaniedbamy te podstawowe kwestie, liście pachiry stracą swoją urodę, obumrą, a nawet całkowicie opadną.

Roślinie służy standardowa temperatura pokojowa wynosząca od 20° do 25°C i jasne stanowisko. Promienie słoneczne nie powinny jednak padać bezpośrednio na nią, lepiej, najlepiej, aby były rozproszone, na przykład przez firankę. Roślinkę należy ustawić z dala od źródeł ciepła, a także uważać, aby nie narazić jej na przeciągi.

Mimo że w naturalnym środowisku butelkowiec doskonale radzi sobie na terenach okresowo zalewanych oraz podmokłych, rosnąc w niewielkiej doniczce i nie mając dostępu do świeżego powietrza, źle znosi przelanie przez co stosunkowo często zapada z tego powodu na choroby grzybicze, których skutkiem jest gnicie korzeni. Powinniśmy więc podlewać go z umiarem, a zanim zrobimy to ponownie, sprawdzać, czy podłoże zdążyło już nieco przeschnąć.

Przeczytaj: Renowacja trawnika

Szczególnie w sezonie grzewczym warto zadbać również o właściwy poziom wilgotności powietrza w naszym domu czy mieszkaniu. Oprócz regularnego podlewania liści dobrym rozwiązaniem  może okazać się także ustawienie w pobliżu roślinki nawilżacza powietrza. Nie tylko zwiększy to prawdopodobieństwo, że drzewo butelkowe utrzyma soczystą zieleń i nie zgubi swoich dekoracyjnych liści, ale także wpłynie pozytywnie na samopoczucie domowników.  Dobrym pomysłem będzie również umieszczenie doniczki na podstawce z wilgotnym keramzytem.

W okresie wegetacyjnym, od wiosny do jesieni, należy dodatkowo zasilać amerykańskie drzewa butelkowe biohumusem, bądź gotowym nawozem uniwersalnym dedykowanym dla zielonych roślin doniczkowych. W naturze rosną one na żyznym podłożu, wzbogaconym przez rozkładającą się materię organiczną i mają dość duże zapotrzebowanie na składniki odżywcze.

Zimą nie butelkowiec nie przechodzi w typowy dla roślin rodzimych spoczynek, jednak nie wymaga już nawożenia ani zbyt częstego podlewania. Warto go jednak regularnie zraszać. Służy mu również delikatne obniżenie temperatury otoczenia do około 15-20°C. Kształt intensywnie rosnącej pachiry możemy skorygować, przycinając ją. Zabieg ten najlepiej wykonywać pod koniec zimy lub wczesną wiosną.

Australijskie drzewo butelkowe

Kolejne miejsce na świecie, w którym spotkać możemy rośliny określane jako drzewa butelkowe, Australia, cechuje się nieco innym klimatem oraz naturalnie występującą florą. Należy wiedzieć, że tamtejszy butelkowiec (Brachychition rupestris), stanowi zupełnie odrębny gatunek należący do rodziny ślazowatych, choć wyglądem przypomina nieco opisaną wcześniej pachirę. Podobnie jak ona w warunkach naturalnych osiąga wysokość do nawet 15 m, tymczasem jako roślina uprawna dorasta zwykle 1,5-2 m i w warunkach domowych kwitnie bardzo rzadko. Swoją potoczną nazwę zawdzięcza butelkowatemu kształtowi pnia. Jego liście mają odcień ciemnozielony, z wyraźnie widocznym nerwem pośrodku. Nasiona po uprażeniu wykorzystywane są do sporządzenia ciepłego napoju podobnego do kawy.

Podobnie jak pachira, australijskie drzewo butelkowe pochodzące z Queensland wymaga jasnego, dobrze nasłonecznionego stanowiska. Nie wymaga zbyt częstego ani obfitego podlewania, ponieważ magazynuje wodę w swoim pokaźnych rozmiarów pniu, służy mu jednak delikatnie wilgotne, zasobne w składniki odżywcze, przepuszczalne podłoże oraz niezbyt suche powietrze. Podobnie jak pachira źle znosi przy tym zbyt dużą ilość wody długo zalegającą w podłożu i w takich warunkach jego korzenie oraz pień mogą zacząć gnić. Lepiej więc podlewać go z umiarem, za to częściej zraszać i ustawić w jej pobliżu nawilżacz powietrza.

Trzeba uważać, aby nie narazić drzewka na przeciągi ani nie ustawić go w pobliżu źródła ciepła. W okresie wegetacyjnym od kwietnia do października należy regularnie, mniej więcej co miesiąc, odżywić drzewo butelkowe niewielką dawką nawozu uniwersalnego dla roślin zielonych. Roślinę można formować i przycinać jej czubek w celu lepszego rozkrzewienia.

Gdzie umieścić egzotyczne drzewo butelkowe w swoim domu?

Bez względu na to, które drzewo butelkowe bardziej przypadnie nam do gustu, z pewnością stanie się ono ciekawą ozdobą nowoczesnego wnętrza. Zielone egzotyczne drzewko tego typu świetnie sprawdzi się choćby jako pojedyncza roślina w minimalistycznym salonie, a nawet jasnej i wilgotnej łazience. Nie wymaga ona dodatkowego towarzystwa ani zdobnych osłonek, aby prezentować się naprawdę wyjątkowo.

Sending
Ocena artykułu
4 (1 głos)