Dwie za wszystko inne – kuchenno-jadalniana multipla

Kiedy tradycja łączy się z funkcjonalnością, a designer jest równocześnie pełnym praktycznego zmysłu architektem, powstaje kreacja, która czaruje swoją użytecznością. Dwóch architektów ze skandynawskiej grupy Norm, Jonas Bjerre-Poulsen i Kasper Rønn, udoskonalają oblicza znanego na całym świecie skandynawskiego stylu.

Ich rozpoznawalne projekty są klasyczne i nowoczesne zarazem. Obaj designerzy cenią sobie proste formy, eleganckie kontury i doskonałe materiały. Ich uhonorowane w 2009 roku nagrodą Red Dot Design Award projekty, stworzone dla duńskiej marki MENU, pokazują, że w dwóch przedmiotach można zmieścić całe kuchenno-jadalniane wyposażenie.

deska do krojenia

fot. deska do krojenia

Pierwszy z projektów, bambusowa deska do krojenia (link) i serwowania, osadzona na ciekawie formowanej, estetycznej tacy z czarnej melaminy, posiada krzyżowe nacięcia, dzięki którym sok z krojonych produktów nie rozlewa się po blacie. Na desce można serwować pieczeń, pizzę, chleb, ser, czy inne przysmaki bezpośrednio na stół. Bambus wykorzystano w tym projekcie celowo, jako że sam z siebie jest higieniczny, wodoodporny, szybko schnie i jest bardzo trwały.
Melaminowej tacy można również używać osobno. Dzięki wygodnie modelowanym wgłębieniom na jej bokach można ją komfortowo przenosić z kuchni do jadalni. Multizastosowania projektu Norm dopełnia druga z tac, która potrafi wiele więcej.

Przeczytaj również: Wino w jesionowym uścisku
tace

fot. tace

Taca z porcelanowym talerzem (link) może funkcjonować jako talerz do serwowania zimnych zakąsek, owoców morza, lodów, czekolady, owoców, deserów, sushi, kanapek – wszystkiego, czemu służy chłód. Porcelanowa taca pięknie zaprezentuje się na stole jako patera na owoce.
Na tacy z melaminy umieszcza się wkładkę ze specjalnym, chłodzącym żelem, a na nim kładzie się porcelanowy talerz do serwowania. Wkładkę z żelem wystarczy przez krótką chwilę schłodzić w lodówce, by z kolei ona długo chłodziła rozparte na talerzu przysmaki.
Porcelanowy talerz bez żelowej, chłodzącej wkładki, pozwala serwować gorące potrawy – np. pizzę. Czarna, melaminowa taca może być również używana osobno.
Norm poszedł jeszcze dalej i połączył dwa projekty w jedno – tworząc zestaw do wszystkiego, na który złoży się melaminowa taca, żel chłodzący, porcelanowy talerz do serwowania i bambusowa deska. Taki projekt pojawił się w ofercie MENU jesienią 2009 roku.

Doceniając niezwykłe piękno, ponadczasowy design, absolutnie pomysłową funkcjonalność i świetny dobór wysokiej jakości współgrających ze sobą materiałów, można podarować desko-tacę Norm marki MENU każdemu wielbicielowi kuchenno-jadalnianych pasji.

Zobacz również: Komplet naczyń do jadalni

Sklep www.smakprostoty.pl fascynując się pomysłowym designem i użytecznością form, kroi, serwuje, chłodzi i podaje na tacach projektu grupy Norm.

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)