Niegdyś czymś zupełnie naturalnym było własnoręczne przygotowanie posiłków. W każdej rodzinie, każdego dnia, jadło się domowe obiady, pieczołowicie przygotowywane przez mamę lub babcię.
Po całym dniu w szkole i pracy rodziny zasiadały przy wspólnym stole, by przy pysznej zupie pomidorowej albo doskonałych pierogach podzielić się wrażeniami z całego dnia. W dzisiejszych czasach, niestety, coraz więcej pracujemy, a coraz mniej czasu spędzamy z bliskimi. Także przy wspólnym jedzeniu. Wiele dzieci je obiady w szkolnych stołówkach, a dorośli wybierają często lunch na mieście.
Ostatnie badania wykazały, że ponad 3 razy więcej czasu spędzamy na oglądaniu telewizji i sufrowaniu po Internecie niż jeszcze 10 lat temu, a coraz mniej poświęcamy na przygotowywanie posiłków. Jeszcze kilka lat temu telewizor i komputer były jedynie dodatkami do życia, teraz stają się powoli głównymi wypełniaczami wolnego czasu. Już nawet małe dzieci wiedzą, jak wejść do Internetu i włączyć ulubioną grę albo bajkę, jak uruchomić telewizor, a nawet jak włączyć film na DVD. Niestety, coraz częściej nie mają pojęcia, jak upiec ciasteczka oraz z czego składa się ich ulubiona potrawa.
Kiedyś gotowanie zbliżało pokolenia – dziadkowie, rodzice i dzieci wspólnie przyrządzali ulubione potrawy – piekli ciasta na uroczystości rodzinne, komponowali sałatki, latem robili dżemy i inne przetwory, a na tłusty czwartek smażyli pączki. Dzisiaj, gdy wszystko można kupić, coraz rzadziej spędzamy czas na wspólnym przygotowywaniu posiłków. Czas to zmienić!
Gotowanie w domu ma wiele zalet – przygotowując samodzielnie posiłki, mamy pewność co do jakości składników. Możemy sami zdecydować, jakich użyjemy przypraw, wiemy, że w naszych potrawach nie znajdą się żadne sztuczne dodatki. Możemy eksperymentować z tradycyjnymi potrawami, tworząc ich zdrowsze, lżejsze wersje – śmietanę zastąpić jogurtem, a cukier miodem lub syropem z agawy.
Warto przypomnieć sobie smaki, które pamiętamy z dzieciństwa, podpytać mamę lub babcię i tworzyć! Zaprośmy do wspólnego gotowania naszych bliskich. Aby wspólne kucharzenie było jeszcze przyjemniejsze, warto zaopatrzyć się w piękne akcesoria kuchenne, np., z serii Trattoria lub kolorowej linii Glamour. Obie serie oferuje włoska marka Bugatti. Wybierzmy piękną porcelanę, np., Nordic, marki Skagerak Denmark albo stylowe misy marki Rosendahl. Podane w nich potrawy będą prezentować się jeszcze piękniej!
Na koniec najważniejsze – dobre garnki. Doskonałej jakości, wytrzymałe i przede wszystkim bezpieczne. Wybór jest ogromny – od stalowych naczyń Demeyere (dostępne w ofercie na stronie Smak Prostoty), przez wyjątkowe żeliwo francuskich marek Staub i Le Creuset, aż po specjalistyczne, bezpieczne dla alergików garnki marki Silit. Zakup takich naczyń to inwestycja w wiele godzin wspólnego, zdrowego gotowania.
Chyba każdy z nas, w dzieciństwie, piekł świąteczne pierniczki z babcią i smażył z mamą puszyste naleśniki. Spróbujmy wyłączyć telewizor, zamknąć laptopa i jeszcze raz przeżyć te wspaniałe chwile. Zaprośmy do kuchni naszych rodziców, rodzeństwo, dzieci. Wspólne przygotowywanie posiłków na pewno dostarczy nam więcej rozrywki niż kolejny serial lub talent show.REKLAMAPK