Jak jadali Rzymianie?

rzymskie garnki

fot. rzymskie garnki

Wystawne uczty z czasów Cezarów i lejące się w kielichy rzeki wina na pewno niejednego łasucha przyprawiły o niestrawność i ból głowy. Zapewne później, w domowym zaciszu amator biesiad przywracał się do porządku, zjadając niskokaloryczne, zdrowe i nadzwyczaj aromatyczne danie z glinianego naczynia zwanego do dziś „rzymskim garnkiem”.

Istniejące w świecie gotujących już od kilku tysięcy lat! zjawisko rzymskiego garnka wraca w XXI wieku do łask z racji faktu, że naturalna glina, z której wypalane są naczynia, jest jednym z najbardziej zdrowych i ekologicznych materiałów do przyrządzania prawdziwych uczt dla podniebienia.
Niemiecka marka Römertopf, kontynuująca starożytne tradycje pieczenia w rzymskich garnkach, od kilku dekad zmienia gusta kulinarne pasjonatów gotowania na całym świecie.

Niezwykłe jest, że rzymski garnek pozwala przygotować nawet złożoną potrawę w jednym naczyniu. Wkłada się do niego równocześnie wszystkie składniki – np. warzywa, mięso, czy ryby, po czym piecze się bez dodatku tłuszczu. Fenomen gliny polega na tym, że, choć jest jednym z najprostszych, dostępnych na ziemi materiałów, jest równocześnie materiałem szczególnie „inteligentnym”. Naczynia wypalane z gliny pozwalają przygotować absolutnie zdrowy posiłek z racji faktu, że garnki Römertopf moczy się przez kilkanaście minut przed wstawienie do piekarnika. Pory gliny nasiąkają wodą, którą oddają w czasie pieczenia. Dzięki temu zyskuje się zdrowe, bo pieczone w „niby parowym piekarniku” potrawy.

Jedną z najbardziej znanych i klasycznych serii naczyń Römertopf jest seria Classic. Na uwagę zasługuje pięknie zdobiony garnek Römertopf Maxi, który pokryty jest „płaskorzeźbami” prezentującymi popiersia starożytnych Rzymian. Ten bardzo duży gliniany garnek (42,5 x 32,5 x 21,5 cm) może zmieścić nawet do 8 kg mięsa. Można zapiekać w nim, np., indyka, dziczyznę lub tworzyć potrawy mięsno-warzywne, czy kompozycje jarskie dla całej grupy wygłodniałych przyjaciół bądź nie mogących się doczekać aromatycznego posiłku najbliższych.
Wyjątkowa estetyka glinianych naczyń Römertopf pozwala serwować w nich bezpośrednio na stół rewelacyjnie pachnące potrawy. Warto wiedzieć, że naturalna glina intensyfikuje smak i aromat pieczonych w niej potraw. Posiłki „z Römertopfa” pachną tak, że ślinka cieknie!

rzymskie garnki

fot. rzymskie garnki

Rzymskie garnki (link) niemieckiej marki Römertopf to doskonały prezent dla osób ceniących zdrowy styl odżywiania, dla pasjonatów gotowania i chętnych do eksperymentowania z potrawami i naczyniami, których właściwości już całe wieki temu doceniła starożytność.

Przeczytaj również: Odpowiedni impregnat to podstawa

Stawiający na stole pachnące mięsa pieczone w naczyniach Römertopf, które stworzono z naturalnej gliny, sklep www.smakprostoty.pl częstuje gości aromatami, które zmieniły świat.

Krystian Wawrzyczek – technik technolog żywienia zbiorowego
Joanna Gawlikowska

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)