Japonia w nożu ukryta

noże japońskie

fot. noże japońskie

Japonii poznać prawdziwie się nie da i chyba dlatego jest tak niezwykle fascynująca. Przyciąga swoją wyjątkowością, tradycją, odmienną kulturą, specyficznym sposobem życia, filozofią, umiłowaniem harmonii i… mistrzostwem noży.

Szczęściem dla współczesnych, można teraz sięgnąć po część Japonii i to nie koniecznie wybierając się na orientalną wyprawę. Wystarczy dać się uwieść urokowi prawdziwych japońskich noży, tworzonych przez specjalistów, którzy swe korzenie wywodzą od mistrzów wykuwających już tysiąc lat temu samurajskie miecze.
W Japonii przyjęło się robić wszystko perfekcyjnie. W prawdziwym duchu japońskiej harmonii nie istnieje przypadkowość. I tak też w linii noży Haiku, japońskiej firmy Chroma, nie ma elementu chaosu, nieprzemyślanej improwizacji ani, co istotne, bylejakości.

Nazwa serii nawiązuje do gatunku literackiego – wierszy haiku – japońskiej poezji syntezującej w kilku wersach ludzkie emocje i pragnienia. Haiku to jeden z najtrudniejszych do stworzenia gatunków liryki. I tak, jak poezja japońska, kreowane są noże firmy Chroma (link). Nieprawdopodobnie ostre, wykonane zostały z gatunkowej, wysokowęglowej, ultratwardej stali, którą można naostrzyć tak, jak niegdyś były ostrzone samurajskie miecze. We wprawnych rękach nóż Haiku firmy Chroma przetnie nawet włos.
Uwodzi orientalność form kling i nazewnictwo noży – Deba, Yanagi Sashimi. Choć ich przeznaczeniem jest powoływać do istnienia nade wszystko potrawy kuchni Wschodu, doskonale sprawdzają się również w Europie. Te noże zdają się żyć i odgadywać pragnienia swoich właścicieli.

Chroma, tworząc serię Haiku, wyszła z założenia, iż poza perfekcyjną klingą równie istotny w dobrym nożu jest jego trzonek. Tu zastosowano wyjątkowo twarde i wytrzymałe drewno hanoki. Trzonek noża z serii Haiku, połączono z klingą, nawiązując do klasycznych metod tworzenia noży, ręcznie wbijanym kołkiem bambusowym, tzw. „mekugą”. Dzięki takiemu zabiegowi noże firmy Chroma są genialnie wykończone i wytrzymałe. Cenią je największe autorytety sztuki kulinarnej na świecie.
Te noże zasługują na szacunek i specjalne traktowanie. Nie wolno ich myć w zmywarce, a ostrzyć należy na ceramicznych osełkach, które Chroma proponuje dla swoich produktów.
Każdy miłośnik podróży, badacz innych stron świata z największą przyjemnością sięga po Japonię ukrytą w nożach Haiku firmy Chroma. Chętnie też obdarowuje nimi bliskich, świadom wagi tradycji, która ożywa w tych niezwykłych nożach.

Podziwiający perfekcję japońskich mistrzów, ceniący tradycję w służbie nowoczesności, sklep www.smakprostoty.pl kroi z zapamiętaniem, trzymając w ręku namiastkę Japonii.

Krystian Wawrzyczek – technik technolog żywienia zbiorowego
Joanna Gawlikowska

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)