Japońskie noże do ryb, Deba – mały leksykon noży dla laików, cz. 1

Kultywowana przez Japończyków – mistrzów kuchni – ryba, której odmian znają nieskończoną wręcz ilość, wymusiła na mistrzach kowalstwa, już wiele wieków temu, powstanie specjalistycznego noża o intrygującym kształcie – noża Deba. To jeden z wielu znanych w historii kulinariów przypadków, gdy nóż powstał na swoiste „zamówienie” danego typu kuchni.

japońskie noże

fot. japońskie noże

Laicy twierdzą, że rybę da się pokroić każdym typem ostrza. Oświeceni laicy używają do tego celu Deby. A używają jej z wielkim upodobaniem, jako że ten niesłychanie kuszący swoją masywnością i potęgą nóż jest trudny do przecenienia. Noże japońskie (link) Deba ma szeroką klingę. Czasem jej grzbiet mierzy nawet centymetr szerokości (jak w przypadku noża Deba z niezwykłej, dzikiej serii japońskich noży Haiku Kurouchi Tosa, marki Chroma), co wyśmienicie kontrastuje z bardzo wąską i niezwykle ostrą klingą. Noże japońskie Deba (link), kute przez specjalistów w tej dziedzinie – np. mistrza tradycyjnego, japońskiego kowalstwa Hideo Kitaokę – są swoistym arcydziełem gatunku. Japoński nóż do ryb, Deba, ostrzony jest jednostronnie. Ta potężna, masywna i ciężka klinga potrafi, co zdumiewające, kroić plastry o grubości nawet pół milimetra! Trudno nadziwić się maestrii noża, który, trzymany w dłoniach, zdaje się być przeznaczony do kuchennych zajęć wymagających minimalnej precyzji. A jednak – rzecz ma się zupełnie inaczej. Niemniej – co znamienne – oryginalne, pozwalające kroić niemal przezroczyste plastry, noże Deba potrafią wykuć jedynie japońscy mistrzowie kowalstwa. Tylko oni z nadzwyczajną precyzją kreują tak specyficzną klingę.

japońskie noże

Przeczytaj również: Łazienka dla całej rodziny

fot. japońskie noże

Do czego służy Deba? Tego typu nóż przeznaczony jest, przede wszystkim, do oprawiania i patroszenia ryb, rozcinania i porcjowania tuszek. Deba, luksusowy produkt marek, np. Tojiro, czy Chroma, pozwala jednym, płynnym ruchem oddzielić kręgosłup i ości od rybiego mięsa. To zasadniczo jedyny nóż na świecie, który pozwala na taką zmyślą ekwilibrystykę, jako że nie szarpie nawet najdelikatniejszego mięsa.

Ręcznie kuty japoński nóż Deba (link)
jest też idealny do krojenia potężnych porcji mięs, można używać jej w roli niewielkiego tasaka, który kroi bez kłopotu średnie kości. Japoński nóż można też z powodzeniem wykorzystać do bardzo wygodnego siekania i szatkowania warzyw oraz owoców. Czyli – można odejść o tradycyjnego przeznaczenia tego noża i wykorzystać go w wielu kuchennych czynnościach.

japońskie noże

fot. japońskie noże

Przeczytaj również: Dekorowanie domu na święta

Z racji swojej masy i gabarytów Deba nie sprawdzi się jako obierak do warzyw, czy owoców, jest też wyjątkowo mało praktyczna, gdy przyjdzie do trybowania, czy luzowania mięsa od kości – jej sztywna klinga nie będzie pomocna w przypadku wymagających giętkiego ostrza działań.
Niemniej – każdy, komu zapadnie w serce niepowtarzalna forma orientalnego, japońskiego noża Deba, pozna zupełnie nowe przestrzenie świata kuchennego krojenia, porcjowania i oprawiania mięsa – nie tylko ryb.

Krystian Wawrzyczek – specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych,www.smakprostoty.pl

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)