Juka baccata

Jukka baccata

fot. Jukka baccata

Rodzina: Agavaceace
Pochodzenie: Arizona, Nowy Meksyk, Kolorado.

Opis: Mała juka baccata (Yucca baccata) o skróconym pniu, lub często bez pnia, z którego wyrastają twarde, wąskie, mocno wklęsłe liście. Jest szeroko rozpowszechniona w północnym Meksyku i południowo-wschodnich stanach USA, gdzie rośnie nawet na wysokości 2400 m n.p.m. Bez większych szkód wytrzymuje duże spadki temperatur i zaliczana jest do najbardziej odpornych juk posiadających pień. Rośnie stosunkowo wolno, jednak jest bardzo łatwa w uprawie.

Rozmnażanie:
Nasiona/sadzonki pędowe

Wysiew:
Czarne, płaskie nasiona przed wysiewem powinny być przez 24h płukane w ciepłej wodzie. Następnie umieszczamy je w na głębokości 1 cm w podłożu do wysiewu (można dodać 1/3 do 1/2 gruboziarnistego piasku lub perlitu). Kiełkowanie najszybciej przebiega w temperaturze 25°C, pierwsze siewki pojawiają się po ok. 4 tygodniach.

Czas wysiewu: możliwy całoroczny

Pielęgnacja: Powinna być sadzona w najcieplejszym i najsuchszym miejscu ogrodu, do zimowania powinniśmy zapewnić jasne i chłodne pomieszczenie. Glebę w doniczce utrzymujemy w stanie lekko wilgotnym. Wprawdzie krótkotrwałe przesuszenie jej nie szkodzi, ale na długotrwałą suszę reaguje brązowieniem końców liści. W żadnym przypadku nie powinniśmy dopuścić do tego aby stała w wodzie. Ponieważ pochodzi z klimatu suchego może czasami cierpieć od nadmiaru wody. Dlatego dobrze jest zrobić drenaż i przykryć ją w czasie długotrwałych opadów. Odporna na mrozy do -25°C.

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)