
fot. garnki, patelnie, brytfanny
Austriackie „rozweselacze” kuchennej rzeczywistości ze sporym wdziękiem wkroczyły na polski rynek. Linia naczyń Corall, austriackiej marki Riess, oczaruje pasjonatów gotowania swoimi antybakteryjnymi właściwościami i wyrazistym kolorem jak z baśni – pomarańczem pokrytym drobnymi „piegami”.
Te ręcznie wykańczane naczynia są krokiem milowym wykonanym w kierunku nowoczesnej, odpornej na zarysowania i, nie ma co ukrywać, radośnie pięknej porcelanowo-ceramicznej emalii.
Zewnętrzna, twarda i nieodpyskująca powłoka naczyń Corall marki Riess powstała z czterech nakładanych na siebie warstw płatków szkła. Całość wypalono w 850 stopniach Celsjusza. Jak przystało na produkt XXI wieku, garnki Riess powstają w całkowicie ekologicznym procesie produkcji.
Warto dodać, iż austriacka marka Riess może pochwalić się zdobyciem renomowanego certyfikatu jakości przyznanego przez światową organizację kontrolującą proces produkcji i jakość nowoczesnych, bezpiecznych dla zdrowia emalii. Choć – zasadniczo rzecz biorąc – ta całkiem nowa „emalia” z tradycyjną emalią nie ma już nic wspólnego. Jest antybakteryjna i antyalergiczna. Dlatego mówimy o garnkach Riess, że są towarzyszami prawdziwej przygody ze zdrowym gotowaniem i codziennych odkryć kulinarnych pasji.
Garnki (link), patelnie i brytfanny Corall posiadają wewnątrz smoliście czarną, antyalergiczną i antybakteryjną powłokę ceramiczną, która jest bardzo wytrzymała. Ta warstwa naczyń Riess jest odporna na zarysowania, więc w garnkach nie powstaną rysy, w których gromadzić by się mogły bakterie i drobnoustroje chorobotwórcze.
Riess jest dumny ze swojej nowoczesnej emalii i powłok ceramicznych, jako że nie wchłaniają związków chemicznych zawartych w detergentach do mycia naczyń. Niestety, starego typu emalia nie posiadała takich właściwości.
naczynia marki Riess stworzone są na bazie stalowego szkieletu, dzięki któremu doskonale przewodzą ciepło. Są ekologiczne i energooszczędne, jako że wymagają minimalnej ilości energii do gotowania. Świetnie sprawdzą się na każdej kuchence – nawet indukcyjnej i sensorowej.
Riess skłania ku sobie gromady zwolenników uroczego wystroju kuchni również z racji estetyki swoich naczyń – bardzo starannie wykończonych nienagrzewających się uchwytów, subtelnie formowanych szklanych pokrywek i kolorów, które rozweselają każde wnętrze.
Mówimy o garnkach Riess jako naczyniach, w które tchnięto duszę, jako że powstają przy znaczącym udziale człowieka. Mistrzowie rzemiosła dbają o ich wysoką jakość, nadzorując każdy etap produkcji.
Sklep www.smakprostoty.pl zauroczony zabawną piegowatą pomarańczą naczyń Corall marki Riess gotuje zdrowo dla siebie, swoich najbliższych i pasjonatów potraw, które smakują kolorowo.
Krystian Wawrzyczek – technik technolog żywienia zbiorowego
Joanna Gawlikowska