Kuchenny test na inteligencję

patelnia

fot. patelnia

Zastanawiające i intrygujące we współczesnej rzeczywistości jest to, że wszystko, co ma posmak wyjątkowości, unikatowości, czy oryginalności, chce, czy nawet musi być określane jako „zjawiskowo inteligentne”. Pytanie, jakie IQ mają współczesne wynalazki kreowane ręką niespokojnego, nadzwyczaj zdolnego człowieka? Problem nie jest od rzeczy, gdy założyć, że to, co nas otacza, powinno być, mądre, samo z siebie ułatwiające życie i codzienne funkcjonowanie.

Mówi się o inteligentnych technologiach domów i samochodów. Przeciwnicy w grach na konsole są coraz bardziej samodzielni i myślący. Lodówka, co niesłychane, sama może zamawiać brakujące produkty przez Internet, a wanna z hydromasażem zastąpi niejedne ludzkie dłonie. Swoiście pojęta „inteligencja” wkroczyła już dawno do kuchni, obdarzając naczynia umiejętnością bardzo kreatywnego i wspomagającego zdrowy tryb życia gotowania.
Jeśli mówić o mądrych naczyniach, pierwsze, które przychodzą na myśl, to garnki, patenie i woki z luksusowej linii IQ duńskiej marki Scanpan. Te naczynia same z siebie deklarują wysoki iloraz inteligencji. Żaden kuchenny test im nie straszny, bo wiedzą, ile potrafią – zawsze wyjdą z niego obronną ręką.

garnki

Przeczytaj również: Nowe wzory zasłon prysznicowych

fot. garnki

Inteligencja serii naczyń IQ Scanpan to nie chwyt marketingowy. Garnki, patelnie i woki zaskakują swoją innowacyjnością na kilku płaszczyznach. Przede wszystkim – wykonane są z ekologicznego, recyklingowanego aluminium, które wszystkim różni się od tradycyjnego, szkodliwego dla zdrowia pierwowzoru. Scanpan opracował tak nowoczesną technologię przetwarzania aluminium, że już na samym wstępie bardzo złożonego procesu technologicznego materiał ten jest pozbawiany wszelkich zagrażających zdrowiu pierwiastków i substancji. To prawdziwy krok milowy w tworzeniu doskonale przewodzących ciepło, ultramocnych i, co zjawiskowe, niemal niezniszczalnych, bo kilkukrotnie twardszych od hartowanej stali szkieletów naczyń. Aluminium przetworzone przez Scanpan nie zagraża też środowisku – można je recyklingować bez emisji szkodliwych substancji, które zanieczyściłby środowisko naturalne i atmosferę.
Ręcznie wlewane do form ekologiczne, recyklingowane aluminium tłoczone jest w prasach o nacisku 250 ton. W efekcie powstają konstrukcje pięknie designerskich naczyń, które w kolejnych etapach produkcji pokrywa się ceramiczną, tytanową, nieprzywierającą warstwą, która tworzy opatentowaną powłokę Green Tek. Nakładane plazmowymi palnikami powłoki są praktycznie niezniszczalne. Temperatura palników wynosi aż 30.000 stopni Celsjusza, co stanowi wartość ponad pięciokrotnie większą, niż średnia temperatura powierzchni Słońca.

Zjawiskowość powłoki Green Tek docenią najwięksi ortodoksi zdrowego gotowania, czy smażenia. Wynaleziony w 2008 roku Green Tek jest całkowicie ekologiczny, gdyż nie zawiera związków PTFE (czyli politetrafluoroetylenu – czyli teflonu) oraz PFOA (kwasu perfluorooktanowego, który, nie dość, że nie ulega biodegradacji, jest dodatkowo szkodliwy dla ludzkiego zdrowia). Powłoka Green Tek sięga szczytu tworzenia takich technologii kulinarnych, które odmieniają współczesne gotowanie.

Oczywistym jest, że nieprzywierająca powłoka Green Tek pozwala smażyć, czy dusić z minimalnym dodatkiem tłuszczu, likwidując wysokokaloryczność przygotowywanych potraw. Green Tek i szkielet z ekologicznego aluminium pozwalają wykorzystywać garnki i patelnie do zapiekania i podpiekania potraw w piekarniku w temperaturze do 260 stopni Celsjusza. Dzięki temu naczynia zyskują na uniwersalności.

Kolejny powód do dumy z wysokiego IQ serii naczyń Scanpan to opatentowany system mocowania uchwytów, które nie poluzują się w trakcie użytkowania. Wszyscy, którzy znają problem z ruszającymi się uchwytami garnków, czy patelni, na pewno docenią ten praktyczny wynalazek.
Wspomnieć trzeba też o ciekawej konstrukcji szklano-silikonowych pokrywek, które w brzegu posiadają specjalnie dla tej serii opracowany system odprowadzania pary.

I na koniec to, co dziwi wszystkich, którzy badają właściwości ferromagnetyczne naczyń kuchennych. Seria garnków, patelni i woków IQ marki Scanpan nadaje się do używania na wszystkich typach kuchenek, włącznie z indukcją i płytami sensorowymi, a to za sprawą potężnego, stalowego dna, które łączone jest z eko-aluminiowym szkieletem.
Duńska marka Scanpan (link), znana w całym świecie, ciesząca się doskonałą renomą jako ta, która nigdy nie przedłożyła ilości nad jakość, projektuje i produkuje wszystkie swoje naczynia w Danii. Dodatkowo – każdy z etapów tworzenia luksusowych serii naczyń poddawany jest surowej kontroli jakości w laboratoriach Scanpan. Synteza wszystkich tych działań prowadzonych od początku do końca w jednej fabryce skutkuje doskonałą, wspartą 10-letnią gwarancją, jakością naczyń IQ.

Poszukujący najlepszych, najnowszych i najzdrowszych technologii kulinarnych sklep www.smakprostoty.pl (link) testuje z upodobaniem inteligencję skandynawskich naczyń IQ marki Scanpan.

Krystian Wawrzyczek – specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych
Joanna Gawlikowska

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)