Manager skośnych smaków

deska do krojenia

fot. deska do krojenia

Funkcja managera została współcześnie znacznie rozszerzona, między innymi, za sprawą firm zajmujących się projektowaniem luksusowych przedmiotów służących ulepszaniu kuchni, salonu, jadalni. Taki „przedmiotowy” manager zarządza z reguły bardzo wąską grupą podwładnych, ale jest specjalistą w swoim fachu.

Zobacz również: Indukcyjne gotowanie

Współczesność zakłada, że nawet najprostsze kuchenne czynności można przerodzić w pełne szyku i profesjonalizmu zajęcia. Niech przykładem stanie się włoska marka Bugatti i jej tworzone z eleganckiego drewna bukowego deski do krojenia wędlin i salami.

Specjalistyczne deski Bugatti, stworzone z myślą o wielbicielach i koneserach wędlin, podsuszanych kiełbas, wykwintnych, doskonale przyprawionych salami, nazwaliśmy „managerem” z tej przyczyny, że zarządzają swoimi podwładnymi – kutymi nożami z wysokogatunkowej stali szlachetnej, sprytnie ukrytymi wewnątrz deski. Taki nóż służy plasterkowaniu i porcjowaniu wędlin. Istnieją dwie wersje uchwytów noży umieszczanych w deskach do salami. Uchwyt noża Ergo (link) jest prosty, nowoczesny, zaś Diamant (link) specyficznie profilowany. Oba są pomyślane tak, by idealnie wpasowywać się w dłoń krojącego.
Deski Bugatti są też przez nas nazywane kuchennymi „managerami” z tego względu, że ze swoistym racjonalizmem dbają o krojenie ultracienkich i elegancko równych plastrów wędliniarskich rozkoszy podniebienia.
Trzeba zwrócić uwagę na specyficzny kształt deski – jest wąska, a przez 2/3 jej długości ciągnie się specjalne wyżłobienie, w którym wygodnie osadza się salami lub kiełbasę. Skos-klif finalizujący ostrym, sugestywnym ścięciem część deski, w której leży wędlina, pomaga idealnie prosto plasterkować ulubione przysmaki. Dodatkowo – przestrzeń między ścięciem a podniesionym końcem deski jest płaska – pozwala gromadzić krojone plastry bez ryzyka, że rozsypią się po blacie.

Deski do wędlin

fot. Deski do wędlin

Zdawać by się mogło, że takie dziwaczne formowanie deski jest fanaberią. Jednak istota jej kształtu jest dostosowana do prawdziwie profesjonalnego porcjowania salami, suszonych kiełbas, wędlin, które, wedle znawców, powinno kroić się pod kątem, jako że wtedy zyskują na estetyce – są odpowiednio cienkie, przybierają owalne kształty, można je doskonale rozłożyć na talerzach-paterach, tworząc z nich gustowne kompozycje.
Deski Bugatti do krojenia wędlin, kiełbas i salami dostępne są w dwóch eleganckich kolorach – czereśni i wenge. Obie wersje, wykonane z drewna bukowego, wieńczy wygodny, stalowy uchwyt pozwalający wieszać deskę, by suszyła się po umyciu w przewiewnym miejscu i była ozdobą kuchni. Na boku każdej deski widoczne jest logo Bugatti, nadające całości swoistego splendoru.
Deski do wędlin są prezentem nie tylko do kuchni, ale także na jadalniany stół, dla kogoś, kto kocha przyjęcia. Dzięki przemyślnej desce Bugatti goście mogą sami kroić sobie wędliny, czerpiąc, z tej prostej czynności, na nowo odkrywaną przyjemność.

Sklep www.smakprosoty.pl twierdzi, że miłośnicy wędlin nie ustaną w adoracji salami, suszonej kiełbasy i aromatycznych, przyprawianych pikantnie wędlin, jeśli przyjdzie im kroić na deskach Bugatti.

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)