Mięso podwójnie prążkowane – super szybkie patelnie grillowe

patelnia grillowa

fot. patelnia grillowa

Ten, kto zaznał przyjemności grillowania, ciągle i od nowa eksperymentuje z różnymi mięsami, warzywami i rybami. I nigdy mu się to grillowanie nie znudzi. Dla miłośników doskonale aromatycznych mięs, szaszłyków, ryb, czy pikantnych steków z grilla, mamy coś wyjątkowo nowatorskiego, co pozwoli cieszyć się grillowaniem z jeszcze większą mocą.

Francuska marka Chasseur, firma córka znanej od lat 20-tych ubiegłego stulecia odlewni żeliwa Invicta, zaproponowała patelnię grillową do kwadratu. Grillowa patelnia Panini (link), bo o niej tu mowa, posiada dopasowaną do przestrzeni roboczej żeliwną, żebrowaną pokrywę, która pozwala grillować mięsa, warzywa, szaszłyki, czy ryby od razu też z góry.

Najprostsze z najprostszych rozwiązanie zmieniło istotę patelni grillowej raz na zawsze. By nagrzać pokrywę patelni, wystarczy umieścić ją wewnątrz patelni. Rozgrzewająca się równomiernie żeliwna patelnia Panini (link) przekaże ciepło pokrywce. Teraz już można posmarować ruszt tłuszczem, przycisnąć przyrządzane mięsa, czy warzywa grillową pokrywką i czekać na aromatyczny efekt. Z obu stron grillowanych przysmaków pojawią się charakterystyczne, ciemne pasy. Trzeba pamiętać, by smażone mięso, ryby, szaszłyki lub warzywa przewrócić na patelni dwa, trzy razy.

patelnia grillowa

fot. patelnia grillowa

Funkcjonalność patelni Panini jest niewątpliwie wiele większa, niż ma to miejsce w przypadku klasycznej patelni z żeberkami, gdzie grilluje się tylko z jednej strony. Przyrządzane na żeliwnej patelni grillowej Chasseur (link) przysmaki nie wysuszają się nadmiernie, gdyż białka mięs ścinają się równomiernie i w tym samym czasie zarówno z góry, jak i z dołu, zachowując w grillowanych produktach wiele więcej wilgoci i wartości odżywczych.

Przy klasycznym grillowaniu dół mięsa jest bardzo gorący, góra zaś szybciej stygnie. Tu nie ma takiego problemu – mięso zawsze będzie miało idealną temperaturę z obu stron.

Dodatkowym atutem żeliwnych patelni grillowych marki Chasseur, poza 10-letnią gwarancją, jest ceramiczna, porcelanowa emalia, która zapobiega przywieraniu przyrządzanych mięs, ryb i warzyw.

Tego typu patelnię można wstawić do piekarnika. Warto pamiętać, że uchwyt z tworzywa sztucznego wytrzymuje temperatury do 220 stopni Celsjusza. Kiedy zamierzamy podpiekać grillowane mięsa w wyższych temperaturach, warto zdjąć z patelni Panini pokrywkę.

Krystian Wawrzyczek – specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych.REKLAMAPK

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)