Mięta

Mięta

fot. Mięta

Mięta (Mentla) to bylina o drobnych, fioletowych kwiatach. Jej płożące się pędy mają zdolność ukorzeniania się i wydawania nowych pędów. Pędy pionowe mogą osiągać nawet do 80 centymetrów wysokości. Zimotrwała mięta odznacza się specyficznym orzeźwiającym zapachem, dzięki zawartości olejku, który jest zlokalizowany w gruczołach rozmieszczonych na dolnej części liści.

Jedynie mięta pieprzowa powstała w wyniku krzyżówki międzygatunkowej, zawiera jednak olejek o właściwościach wymaganych przez lecznictwo i przemysł.

Przeczytaj: Ocieplanie roślin

Miętę uprawiamy z nasion lub z sadzonek, z dzikich rozłogów. Nasiona wysiewamy na przełomie marca i kwietnia. Odkłady sadzimy po ostatnich mrozach, pod koniec maja.

Wybierzmy dla niej stanowisko wilgotne i zasobne w składniki pokarmowe, słoneczne lub lekko ocienione. Mięta podobnie jak inne zioła wymaga stanowiska osłoniętego od wiatru. Pamiętajmy o rzadkim, aczkolwiek obfitym podlewaniu. Mięty jak i innych ziół nie należy zbytnio nawozić. Możemy to zrobić wyłącznie w okresie wzrostu, co 2-3 tygodnie niewielkimi dawkami. Nawożenie przerywamy pod koniec lipca.

Przeczytaj również: Sassafras

Miętę warto podcinać, sprawi to, iż roślina silnie się rozkrzewi. Ziele mięty powinno być ścinane przed kwitnieniem, które roślina rozpoczyna na przełomie czerwca i lipca. Tylko ten okres gwarantuje nam wysoki plon i najwyższą zawartość olejku w surowcu. W pierwszym roku po posadzeniu otrzymujemy przeważnie jeden zbiór, a w kolejnych latach dwa.

Świeże liście mięty stanowią wyśmienity dodatek do sałatek, warzyw, mięs, czy napojów, a zalane wrzątkiem i zaparzone przez krótki okres będą wyśmienitym napojem pitym na gorąco lub jako napój chłodzący. Napary z mięty nie powinny być stosowane przez kobiety w ciąży i chorych na nerki. Ściętą miętę powinniśmy suszyć w cieniu w przewiewnym miejscu lub w suszarni ogrzewanej w temperaturze do 35°C.

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)