Miska – orkiestra

misy

fot. misy

Przyjęło się mówić o kimś, kto ma wiele talentów i tzw. złote ręce, że jest „człowiekiem – orkiestrą”. Współczesność coraz częściej życzy sobie zaludniania swoich przestrzeni takimi właśnie istotami o wielu umiejętnościach.

Co ciekawe, ta skłonność przeniosła się też do kuchni. Tyle, że tutaj nie dotyczy już samego gotującego, który w założenia musi być arcyuzdolniony, otwarty na nowe pomysły i chętny do eksperymentów, ale na sprzęt kuchenny. Stąd triumfy święcą roboty „do wszystkiego”.

Obecnie – nowością stały się wszechstronnie utalentowane naczynia. Niemiecka marka Silit z prawdziwą pasją promuje linię naczyń zwanych misami kuchennymi. Z misą tradycyjną te nowe misy mają sporo wspólnego. Można w nich, oczywiście, mieszać i zagniatać składniki, przelewać ciasto na naleśniki – czyli używać tak, jak misek w tradycyjnym rozumieniu. Niemniej – te nowoczesne potrafią wiele więcej. W misach Silita można… gotować. Przeznaczone są dla każdej kuchni, także na indukcję, a to z tej racji, że wykonano je z jednego kawałka ferromagnetycznej stali, którą pokryto wewnątrz smoliście-czarnym, gładkim, niemożliwym do zarysowania, antyalergicznym i antybakteryjnym, prawie niezniszczalnym materiałem XXI wieku – Silarganem®. Na zewnątrz kuchenne misy Silita również posiadają kolorowy Silargan® – tyle, że nie posiadający właściwości antyalergicznych i antybakteryjnych. Misy wyposażone są, jak każdy garnek, w dwa uchwyty, które nie nagrzewają się. Niektóre serie – jak np. Passion Colours, Lemon Green, czy Polar White posiadają również pokrywkę.
W misach marki Silit można serwować na stół świeżo przygotowaną potrawę, można w nich również przechowywać jedzenie w lodówce. Z racji antybakteryjnego Silarganu® żywność będzie świeża dłużej, niż ta trzymana w tradycyjnym, np. plastikowym pudełku, czy stalowym naczyniu.

Co zjawiskowe – misy kuchenne (link) Silita można przechowywać również w zamrażalniku. Są odporne na temperaturę do – 40 oC.
Silit stworzył również specjalną linię silarganowych misek przeznaczonych wyłącznie do przechowywania produktów w lodówce. Misy z serii Elements wyposażone są w pokrywki z nieabsorbująego zapachów tworzywa sztucznego. Te misy kuchenne służą również serwowaniu.

I jeszcze jedna, bardzo wymyślna linia misek, które potrafią sporo – to stalowe misy z okrągłym dnem, które służą do gotowania na parze. Trudno wręcz wyobrazić sobie, jak zjawiskowo smakuje przygotowana w taki sposób jajecznica z szynką i szczypiorkiem. Dzięki specjalnemu, zaokrąglonemu dnu misy pozwalają mieszać składniki z ogromną łatwością. W takiej misie można ubijać pianę, lub pozostawiać do wyrośnięcia ciasta na doskonałe domowe wypieki, czy chleb. Te misy również można stawiać na stole, jako że posiadają specjalnie dla nich projektowane podstawki.

Misa – orkiestra może stanowić doskonałe uzupełnienie kuchennego sprzętu każdego pasjonata smaków. Wielofunkcyjność pretenduje ją do roli doskonałego pomocnika kuchennego – i tym samym prezentu dla tych, którzy stawiają gotowanie wysoko w hierarchii codziennych czynności.

Popularyzujący gotowanie w misach kuchennych, które doskonale zastępują garnki, sklep www.smakprostoty.pl kultywuje odkrywcze technologie i design produktów marki Silit.

Krystian Wawrzyczek – technik technolog żywienia zbiorowego
Joanna Gawlikowska

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)