Mistrzowie powietrza

dekantacja wina

fot. dekantacja wina

Powietrze jest konieczne do życia… markowemu winu. Choć i tzw. „codzienne” gatunki tego najbardziej zniewalającego zmysły trunku muszą odetchnąć „pełną piersią”. Kultura raczenia się winem zakłada konieczność przeprowadzenia procesu dekantacji, która polega na fachowym napowietrzeniu wina oraz odcedzeniu osadu, który znajduje się w butelkach rocznikowego trunku.

Jak twierdzą znawcy i pasjonaci wina, dopiero po dekantacji można poczuć jego prawdziwy aromat i sycić się pełnym ekspresji bukietem.
Tradycyjny proces dekantacji sprowadza się do bardzo powolnego i ostrożnego przelewania wina do karafki, w której wino oddycha. Niestety, proces jest uciążliwy i łatwo można zmącić wino – pomieszać osad z trunkiem, który osiadł na dnie.

Tutaj przychodzi z pomocą odkrywczy zamysł duńskiej marki MENU, która od lat zajmuje się profesjonalnymi, pakowanymi w piękne, estetyczne opakowania akcesoriami do wina. Trzeba zaznaczyć, iż designerzy współpracujący z marką MENU kreują takie formy akcesoriów, by były możliwie najbardziej użyteczne, proste w obsłudze, a jednocześnie wyjątkowe i niepowtarzalne. Wszystko, co tworzy MENU, przesycone jest skandynawskim upodobaniem do prostoty. Nie inaczej rzecz ma się w przypadku pomysłowego zestawu do dekantacji autorstwa Jakoba Wagnera.

Przeczytaj również: Zadbaj o dobre pierwsze wrażenie

Zestaw do dekantacji wina (link) składa się ze stalowego lejka z wyjmowanym sitkiem i trzech, różnych w kształcie, nadających winu prawdziwego charakteru dokręcanych końcówek. Pierwsza z nich jest prosta. U wylotu posiada pięć otworów, które rozpylają wino po ściankach karafki, napowietrzając trunek. Ta końcówka służy do przelewania starszych gatunków win. Osad zatrzyma się na drobnych okach sitka, nie przedostając się do karafki.

dekantacja wina

fot. dekantacja wina

Druga końcówka zestawu do dekantacji czerwonego wina jest lekko zakrzywiona. Za jej sprawą dekantuje się pięcio- dziesięcioletnie wino. Dzięki tej końcówce wino spływa majestatycznie i powoli po ściance karafki, wzmacniając aromat trunku.

Przeczytaj również: Płytki wielkoformatowe

Trzecia i ostatnia końcówka pomysłowego zestawu marki MENU ma formę spirali. Przeznaczona jest do dekantowania młodego wina, które napowietrzając się za sprawą wirowego ruchu, wzbogaca smak i aromat trunku.

Testowany przez specjalistów zestaw Vignon MENU pasuje do większości dekanterów, w tym do karafki na czerwone wino stworzonej przez duńską markę. Może być odkrywczym prezentem dla wszystkich, którzy kochają dobre wino i wiedzą, że trzeba zapewnić mu odpowiednią „opiekę”. Zestaw MENU doskonale nadaje się do dekantowania wina w zaciszu domowej piwniczki.

Sklep www.smakprostoty.pl z przyjemnością i fachowo dekantuje wino, używając przemyślnego zestawu MENU.

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)