Najważniejsza kolacja w roku

„Jest taki dzień, tylko jeden raz do roku, dzień zwykły dzień, który liczy się od zmroku”. Każdy z nas zna tę popularną piosenkę i każdy wie, o jaki dzień chodzi. Wigilia Bożego Narodzenia – wieczór, do którego przygotowujemy się najdłużej, starając się, by był wyjątkowy i magiczny.

kieliszki

fot. kieliszki

Aby tradycji stało się zadość, na stole wigilijnym powinno znaleźć się 12 potraw. Jakich? To zależy od regionu i rodzinnych zwyczajów. Niezależnie od tego, czy w naszym domu je się barszcz, czy zupę rybną, pierogi z kapustą i grzybami, czy sałatkę śledziową, każde danie wymaga odpowiedniej oprawy. Klasyczna, biała porcelana to zawsze dobry wybór. Możemy zdecydować się na tradycyjną serię Grand Cru, duńskiej marki Rosendahl albo nieco bardziej nowoczesną porcelanę Nordic, firmy Skagerak Denmark (zobacz). Podane w niej potrawy będą pięknie prezentować się na tle kolorowego obrusa – czerwonego lub zielonego. Możemy także uświetnić wigilijny stół białym obrusem i bieżnikiem w kolorze srebra lub złota.

porcelana

Przeczytaj również: Alternatywa dla drzwi drewnianych

fot. porcelana

świeczniki

fot. świeczniki

Warto zadbać też o eleganckie sztućce. Sztuka dekorowania stołu wymaga, by wszystkie pochodziły z jednego kompletu, a jeśli ilość gości nam na to nie pozwala, ważne by były jednolite stylistycznie. Warto zainwestować w eleganckie sztućce, np. z serii Aztec, duńskiej marki Stelton. Posłużą nam całe lata na wszystkie ważne okazje, nie tylko w Wigilię.

Tradycyjny, świąteczny kompot z suszu zaprezentuje się niezwykle dostojnie w eleganckich szklankach. Możemy wybierać spośród propozycji marek Holmegaard i Stelton. Seria Idéelle, marki Holmegaard (strona sklepu), to niezwykłej urody luksusowe szklanki z dmuchanego szkła, w których każdy napój prezentuje się wyjątkowo elegancko. Jeśli wolimy prostsze formy, takie szklanki w swojej ofercie ma Stelton. Seria Classic na pewno spodoba się wszystkim wielbicielom minimalizmu.

Jeśli do wieczerzy wigilijnej chcemy podać doskonałe wino, warto dobrać odpowiednie kieliszki. Do tradycyjnego karpia pasują wina białe i różowe. Podane w kieliszkach marki Rosendahl (tutaj) idealnie podkreślą podniosłość wieczoru.

przyprawniki

fot. przyprawniki

Najważniejsza kolacja w roku nie może się obyć bez świec, umieszczonych w eleganckich świecznikach. Na tę okazję świetnie sprawdzą się łączące tradycję i nowoczesność świeczniki Scala, marki Auerhahn – można zamówić tutaj. A co z ozdobami stołu? Oczywiście, każdy stół wigilijny warto dodatkowo ozdobić, niestety wśród 12 potraw często brakuje miejsca na wyszukane stroiki i ozdoby. Z pomocą przychodzi nam marka Menu, której solniczka i pieprzniczka będą także elementem ozdobnym stołu. Srebrne kulki do złudzenia przypominają choinkowe bombki.

Kolacja wigilijna to dla wielu z nas najważniejszy wieczór w roku. Warto poświęcić czas na przygotowania tego wyjątkowego posiłku, by zamienić go w prawdziwą ucztę dla oczu i podniebienia. Elegancka zastawa, wytworne świeczniki i subtelne kieliszki dyskretnie wyeksponują świąteczne dania i sprawią, że wspólnie spędzone chwile na długo pozostaną w naszej pamięci. REKLAMAPK

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)