Nektar i ambrozja dla zamożnych

Są na tym świecie przedmioty bardzo codziennego użytku, które z racji swojej luksusowości – i materiału i, co tu dużo kryć, niebotycznie zawrotnej ceny, stają się obiektem gwałtownych emocji.

Jedni z zaprawioną jadem zazdrością utyskują, że „tylko szaleniec może sobie na coś takiego pozwolić”, inni z dumą klikają w ikonkę koszyka, by kupić przedmiot naznaczony unikatową wyjątkowością i klasą. Jeszcze inni podziwiają je, bo pasjami kochają oglądać przedmioty niepospolite i luksusowe.

Sklep www.smakprostoty.pl, zaszczycony zgodą samych producentów, oferuje polskim pasjonatom piękna sprzęty, które wymykają się osądowi. Z premedytacją napiszemy o nich z chłodną rzeczowości, wulkany emocji pozostawiając tym, którzy odważą się na nie spojrzeć i zastanowić nad ich istotą.
Pierwszy na ultradrogiej liście sprzętów dla właścicieli grubych portfeli jest nóż niemieckiej manufaktury Güde. Nóż do chleba, ze specyficzną piłą, stworzony został – po raz pierwszy na świecie – w roku 1931 przez syna założyciela firmy Güde, Franza Güde. Nóż do chleba doczekał się odsłony w wersji hiperlux. Kosztuje, bagatela, nieco ponad 15.000 zł, co klasyfikuje go do wąskiej grupy jednych z najdroższych noży Europy.

Przeczytaj: Drzwi przesuwne

Nóż do chleba – Güde Damascus (link) – stworzony jest z 304 nakładanych na siebie naprzemiennie i ręcznie przekuwanych warstw ultratwardej i giętkiej stali, która, po żmudnym, kilkutygodniowym procesie przybiera formę prawie niezniszczalnej stali damasceńskiej. Klinga noża Güde Damascus mierzy 32 cm długości. Każdy milimetr stali znaczy charakterystyczny dla prawdziwej stali damasceńskiej wytworny dziwer.

Nóż do chleba nie byłby najbardziej luksusowy, gdyby nie wyposażono go w rękojeść z drewna kopalnego. Żelazne drewno kopalne, pamiętające czasy dinozaurów, liczy sobie kilkadziesiąt milionów lat. Skąd Güde je zdobywa, to już jego tajemnica.
Każdy nóż ma inny dziwer, odmienną, bo ręcznie pasowaną, szlifowaną okładzinę trzonka. Tworzony jest na indywidualne zamówienie klienta.

Obok noża Güde Damascus zagości dziś na kuchennym blacie inne, niezwykle drogie zjawisko – złoty ekspres Bugatti – Diva Gold (link) z najnowszej serii IndiVidual dla zamożnych i często ekscentrycznych indywidualistów. Ciśnieniowy ekspres pokryty jest warstwą prawdziwego, 24 karatowego złota, które zabezpieczono przed zarysowaniem specjalną, bezbarwną emulsją. Dzięki temu można cieszyć się pięknem ekspresu przez całe dekady.
Diva Gold Bugatti, tworzona na indywidualne zamówienie klienta, kosztuje prawie 20.000 zł. Posiada specjalny certyfikat, świadczący o jej wyjątkowości.
Diva potrafi dużo – parzy doskonałe, włoskie espresso, aromatyczne cappuccino, pozwala zagotować wodę na herbatę. Ekspres dba o odpowiednią temperaturę parzenia – 95 stopni C. Dzięki umieszczonej na wierzchu ciekawie formowanego kielicha płycie grzewczej, można podgrzać filiżanki przed zaserwowaniem kawy, czy cappuccino.

Elementem charakterystycznym Divy Gold jest znamienny dla marki Bugatti zegar barometru, wzorowany na licznikach starych, luksusowych samochodów.
Oba luksusowe sprzęty – nóż Güde i ekspres Bugatti, stanowiące element wyposażenia nowoczesnej kuchni, będą cieszyły swoich właściciel całymi latami, stanowiąc prezent dla samego siebie – podarowany dla kultywowania radości istnienia.

Podziwiający z niekrytym entuzjazmem sprzęt Güde i Bugatti sklep www.smakprostoty.pl fascynuje się nieopisywalnie pięknymi przedmiotami z duszą.

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)