Noże w kolorach namiętności

noże kuchenne

fot. noże kuchenne

Są noże, które kradną serce. Kradną nawet wtedy, kiedy widzi się je na zdjęciu. Ręcznie kute noże niemieckiej rodzinnej manufaktury Güde są zjawiskiem na skalę światową. W czasach, gdy panuje powszechna automatyzacja produkcji, Güde od ponad 90 lat z zadziwiającą konsekwencją nie odchodzi od metod ręcznego wykuwania noży dla całych pokoleń.

Przeczytaj: Posadzki

Rodzinna manufaktura Güde od dziesiątków lat kojarzy się z produktami najwyższej jakości. Niewątpliwym jej potwierdzeniem jest nadany marce Güde symbol trzech palm, które przyznano firmie w latach 30-tych ubiegłego stulecia, a którymi oznacza się produkty o nieprzeciętnej jakości. Firma Güde jest dumna z tego, że jej noże kroją i porywają serca przez całe dekady.

Jedna z linii noży o wdzięcznej i melodyjnej nazwie Micarta łączy tradycję ręcznego rzemiosła z najnowszymi technologiami. Te ręcznie kute noże należą do specjalnej edycji, w której znaleźć można tylko trzy produkty – 10 cm nóż do szpikowania mięsa pełniący też funkcję noża do owoców i warzyw, 21 cm nóż do mięsa, wędlin i szynki oraz również 21 cm nóż kucharza, masywny i niezwykle poręczny nóż do wszystkich kuchennych czynności – krojenia, siekania, porcjowania i szatkowania.

To, co wyróżnia noże Micarta (link) marki Güde to 40 ręcznych procesów technologicznych, które prowadzą do powstania noża idealnego – perfekcyjnie wyważonego, ostrzonego ręcznie, pięknego dzieła sztuki użytkowej.
Noże Micarta wykute zostały z jednego kawałka specjalnej, niezwykle twardej stali stopowej chromowo-wanadowo-molibdenowej, która, dzięki hartowaniu w lodzie, jest bardzo odporna na uszkodzenia. Dlatego noże Güde, odpowiednio przechowywane w bloku lub na listwie magnetycznej, ostrzone na ostrzałkach ceramicznych lub prętowych, mogą przetrwać całe dekady. W przypadku noży Güde nie jest niczym niezwykłym, że przechodzą z pokolenia na pokolenie, ciesząc oczy i serca ponadprzeciętną jakością i pasją ręcznego kucia, które tchnęli w nie mistrzowie rzemiosła.

noże kuchenne

fot. noże kuchenne

To, co przyciąga wzrok w serii noży Micarta marki Güde, to głęboko czerwono-czarna barwa i specyficzny rysunek „słojów” ręcznie pasowanych, dobieranych i szlifowanych okładzin. Nazwa serii wywodzi się od materiału, z którego stworzono rękojeści noży. Micarta to dzieło współczesnej inżynierii – tworzywo zyskiwane przez ciśnieniowe prasowanie kolejnych płóciennych warstw łączonych twardą, a jednocześnie elastyczną żywicą fenolową. Dzięki zastosowaniu ogromnego ciśnienia w trakcie łączenia warstw materiału zyskuje się specyficzny rysunek przypominający słoje drewna i niezwykłą trwałość rękojeści.
Dla wielbicieli kuchni, niepospolitego piękna i noży najtrwalszych z najtrwalszych Güde proponuje pięknie pakowany zestaw prezentowy trzech noży Micarta, które przez całe lata będą udoskonalały kuchenną przygodę.

Sklep www.smakprostoty.pl, zaszczycony zgodą samego prawnuka założyciela firmy Güde, zaprasza do flirtu z nożami, które skradną serce każdemu, kto na nie spojrzy.

Krystian Wawrzyczek – technik technolog żywienia zbiorowego
Joanna Gawlikowska

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)