Odświętne dekoracje kwiatowe w restauracjach

dekoracja świąteczna

fot. dekoracja świąteczna

Dobra restauracja lub firma cateringowa nie tylko słynie z wyśmienitego jedzenia. Goście oczekują czegoś więcej niż tylko wspaniałej zabawy. Oprócz zaspakajania apetytu, właściciele powinni zadbać o panujący nastrój i komfort miejsca. Dobra atmosfera w restauracji jest źródłem sukcesu a dekoracje kwiatowe odgrywają w niej niezwykle ważną rolę. W zależności od pory roku tworzą miły i przyjemny klimat.

W czasie Adwentu i Bożego Narodzenia, szczególnie polecana jest poinsecja w różnych kolorach, kształtach i rozmiarach, która udekoruje świąteczne stoły i wzbudzi podziw gości.
Atmosfera i panujący nastrój przekształca kulinarne doświadczenie w doznanie, któremu towarzyszą wszystkie zmysły. Kwiaty i rośliny tworzą tło dla towarzyskich spotkań oraz zapewniają przyjemne spędzanie czasu, pozostawiając ciepłe wspomnienia. Niezależnie od tego czy styl wnętrza jest rustykalny, nowoczesny, romantyczny, czy charakterystyczny dla danego regionu, najważniejsze jest by goście od samego początku czuli się dobrze. Gwarancją są starannie dobrane i ułożone dekoracje kwiatowe. Kwiaty bowiem witają gości, zapewniają ciekawą aranżację, podkreślają charakter miejsca i są uzupełnieniem wyśmienitych potraw.

Zimowe dekoracje z poinsecją
Bez względu na porę roku lub okazję, rośliny i kwiaty zawsze tworzą dekoracyjne tło w restauracjach. Wiosną i latem, kolorowe kwiaty odgrywają decydującą rolę w dekoracji stołu, podczas gdy owoce i ciepłe kolory zalecane są w jesiennych aranżacjach. W zimowych kompozycjach dominują poinsecje w żywej czerwieni i szlachetnych odcieniach kremowego.
Szczególnie podczas ponurych, chłodnych dni, kolorowe poinsecje wnoszą blask i nadają świąteczny nastrój pomieszczeniom. Te kwitnące zimą rośliny są niezwykle wszechstronne. Posiadają szeroką paletę kolorów, od żywych odcieni czerwonego i różu, po delikatne tonacje kremowego. Występują również nakrapiane odmiany o różnych rozmiarach i kształtach. Właśnie ze względu na wielkość nadają się zarówno do dekoracji małych stołów jak również do obszernych aranżacji kredensów i komód. Starannie wybrane akcesoria i zimowe dodatki stale stwarzają nowe możliwości aranżacyjne.

Przy wyborze odpowiednich dekoracji kwiatowych do punktów gastronomicznych brana jest pod uwagę pielęgnacja oraz wytrzymałość kwiatów i roślin. Niezależnie od tego czy do dekoracji świątecznej zostaną użyte poinsecje cięte czy doniczkowe, są długotrwałe i łatwe w utrzymaniu. Przed włożeniem gałązek ciętej poinsecji do wazonu w celu przedłużenia jej życia, należy przypalić koniec łodygi nad płomieniem świecy lub zanurzyć go we wrzątku. Sposób ten wraz z odżywkami do kwiatów ciętych zagwarantuje żywotność poinsecji nawet do trzech tygodni!

Przez cały zimowy sezon dzięki swojemu wyjątkowemu urokowi aranżacje z poinsecją rozjaśnią wnętrza restauracji. Wraz z dobrym jedzeniem i wyśmienitą obsługą, sprawią, że goście będą mogli w pełni cieszyć się miłą atmosferą, zapominając o codzienności.

Intensywnie czerwone poinsecje na tle konstrukcji z gałązek wierzby tworzą świeżą oraz niezwykle ciekawą dekorację wysokich pomieszczeń. Wspaniałe, pionowe aranżacje z gwiazdami betlejemskimi współgrają i uzupełniają kwiatowe dekoracje stołów.

dekoracja świąteczna

fot. dekoracja świąteczna

Krok 1
Najpierw, należy wykonać konstrukcję z gałązek dla pionowej aranżacji z poinsecją. Długie gałązki wierzby należy przymocować wokół pnia o średnicy około 15 cm za pomocą śrub i śrubokrętu.

Krok 2
Przerwy między gałązkami są wypełnione mchem. Wysoki, metalowy pojemnik lub osłonkę należy umieścić w przygotowanej konstrukcji i przymocować do gałązek wierzby.

Krok 3
Następnie należy umieścić dereń i gałązki ostrokrzewu z ozdobnymi, czerwonymi owocami w konstrukcji z gałązek wierzby i przymocować je za pomocą drutu. Wystarczy już tylko umieścić poinsecję w gotowej konstrukcji.

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)