Pospieszne oczarowanie

szybkowar

fot. szybkowar

Nie ma na świecie niczego, co tak szybko czaruje podniebienie, jak szybkowar. Ten niezwykły wynalazek – magik smaków – pojawił się na świecie już w 1679 roku za sprawą Denisa Papina. Papin nazwał swój wynalazek trochę makabrycznie – „zmiękczaczem kości”. Przez długie lata szybkowary były nazywane na cześć swojego twórcy – kociołkami Papina.

Zobacz również: Plac zabaw w pokoju dziecka

Szybkowar to gwarancja zdrowego gotowania, które obecnie święci triumfy na całym świecie. Za jego sprawą można bardzo szybko przygotować potrawy, które tradycyjnymi metodami szykuje się kilka godzin – np. mięso, które dusi się 2,5 godziny, w szybkowarze gotowe jest po 40 minutach. Ewidentna oszczędność czasu, energii i co najistotniejsze – składników mineralnych gotowanych potraw. Bo to, co gotuje lub dusi się w szybkowarze, zachowuje wszelkie wartości odżywcze. Mikro- i makroelementy nie mogą „uciec” z parą, jak to ma miejsce w przypadku tradycyjnego gotowania, czy duszenia.

Szybkowar łączy dwa procesy – gotowanie i duszenie – w jeden. Wysokie ciśnienie, które wytwarza się w szczelnie zamkniętym naczyniu, perfekcyjnie zmiękcza potrawy. Fenomenem na skalę światową jest szybkowar marki Silit, która, eksperymentując już od ponad 80 lat, stworzyła arcydzieło technologii kulinarnej będące wytworem współczesnej inżynierii. Sicomatic®-T PLUS – szybkowar (link) firmy Silit – to jedna z bardziej zaawansowanych konstrukcji do gotowania szybkowarowego – tzw. garowania. Hermetyczna pokrywa pozwala gotować w bardzo małej ilości wody. Skraplająca się para wodna perfekcyjnie rozprowadzana jest po całym naczyniu, wzbogacając aromat gotowanych w nim potraw.

Sicomatic®-T PLUS, najnowsza linia szybkowarów marki Silit, potrafi, dosłownie za dotknięciem palca, ustawić temperaturę na 105 stopni Celsjusza na pierwszym poziomie, który służy go gotowania delikatnych mięs i warzyw lub 119 stopni Celsjusza na drugim poziomie, na którym szykuje się np. bigos, grochówkę, czy większe porcje mięsa.

szybkowar

fot. szybkowar

Dodatkowo niezwykłość szybkowara wzmacnia 10-letnia gwarancja, którą cechuje się materiał XXI wieku Silargan®, z którego wykonano naczynie. Ta ultratwarda, prawie niezniszczalna ceramiczna powłoka jest dodatkowo wewnątrz naczynia, antybakteryjna i antyalergiczna.
Kolorowe serie szybkowarów Sicomatic®-T PLUS – czerwony, pomarańczowy, żółty, zielony, biały i czarny – pozwolą każdemu dobrać naczynie odpowiednie do wystroju kuchni. Dzięki różnym pojemnościom szybkowara zarówno single, jak i duże rodziny będą mogły zasmakować prawdziwie zdrowego gotowania pod ciśnieniem. Gotowania nie mającego sobie równych.

Przeczytaj również: Vintage – Style w architekturze

Sklep www.smakprostoty.pl, preferujący ponad wszystko zdrowe gotowanie, z myślącymi technologiami marki Silit w roli głównej, poleca doskonałe szybkowary Sicomatic®-T PLUS.

Krystian Wawrzyczek – technik technolog żywienia zbiorowego
Joanna Gawlikowska

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)