Przyszedł czas na generalne porządki w kuchni

garnek

fot. garnek

Gotuję z zamiłowaniem już 20 lat. Przez ten czas udało mi się wypróbować niemal wszystkie, dostępne na polskim rynku, doskonałe technologicznie i bardzo zaawansowane naczynia, patelnie (link), garnki. Zdawało mi się, że nic już nie zburzy ustalonego porządku i budowanego latami poczucia, co jest godne uwagi, a co jej nie warte. Przeświadczenie okazało się jednak złudne, gdy sprawiłem sobie żeliwne naczynia francuskiej marki Staub. Musiałem je przetestować, nim dodałem do oferty swojego sklepu, by polecać Klientom to, co godne uwagi. Okazało się, że budowany przez dwie dekady mój kuchenny obiektywizm runął z hukiem i w gruzy. Przyszła kryska na kucharza.

Żeliwne garnki i pokryte warstwą zapobiegającej przywieraniu porcelanowej emalii patelnie z żeliwa okazały się prawdziwym objawieniem. Nie dość, że przepiękne, wykonane z najwyższą dbałością, potrafią wyczyniać takie cuda, że przewartościowały cały mój smakowy świat. Takie patelnie i garnki można wziąć ze sobą w zaświaty, jak czynili to ze swymi dobrami faraonowie. Przywiązałem się do nich raz i na zawsze tak mocno, że zrzuciłem z kuchennego piedestału wszystko, co dotychczas na nim królowało.

garnek

fot. garnek

Co mają w sobie naczynia Staub (link)? Chciałbym o tym powiedzieć i napisać, ale – nie da się! Nie ma słów, które opiszą wielorakość smaków, ich wyrazistość, odmienność od wszystkiego, co się dotychczas znało. Francuskie żeliwo zmienia kuchenne światopoglądy. Jak o tym mówić, skoro to nieprzekazywale? Tego trzeba spróbować. Wielu moich Klientów, którzy zdecydowali się dołączyć naczynia żeliwne Staub (link) do swojej kuchennej kolekcji, dzwoni do mnie i wtedy możemy sobie, zatopieni w smakowym porozumieniu, „pomuczeć” w telefon: „A ta pomidorowa… mmmmmmm… marzenie”. „A co Pan powie o zapiekance… mmmmmmmm… oszałamiająca”.

I wszystko jasne!

Krystian Wawrzyczek – specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnychREKLAMAPK

Przeczytaj: Zabudowa wnęk
Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)