Rozmaryn

zioło

fot. zioło

Rozmaryn lekarski Rosmarinus officinalis jest wiecznie zielonym krzewem należącym do rodziny jasnowatych. W warunkach naturalnych występuje głównie na terenach Europy oraz Basenu Morza Śródziemnego. To wspaniałe ziele nie tylko poprawi smak potraw, ukoi nadszarpnięte nerwy, ale także poprawi urodę.

Przeczytaj: Szarka śliw

Rozmaryn jest jednym z głównych ziół używanych w kuchni południowej. Dawniej jego silny i wyjątkowy aromat był wysoko ceniony przez Rzymian, Egipcjan oraz Greków. W XIV wieku roślina dotarła do Anglii, Niderlandów, Niemiec oraz Polski.

Rozmaryn jest zimozieloną krzewinką o charakterystycznej czterokanciastej łodydze, która z czasem drewnieje. Jako przyprawy używa się tylko wierzchołków gałązek, albo samych liści. Pokryte delikatnymi włoskami listki rozmarynu nie posiadają ogonka, a brzegi są podwinięte, długie i wąskie. Kwiaty są drobne, bladobłękitne i zebrane w kwiatostany, które pojawiają się od czerwca do lipca. Rozmaryn jest rośliną miododajną, dlatego kwitnąc wabi roje pszczół.

zioło

fot. zioło

Rozmaryn uprawa
Rozmaryn lubi stanowiska słoneczne oraz gleby wapienne o zasadowym odczynie pH. Nie potrzebuje częstego nawadniania, ponieważ dobrze rośnie także na suchym podłożu. Rozmaryn powinien być sadzony w okresie wiosennym, między kwietniem a majem. Nasiona można umieszczać w doniczce lub na ogrodowych rabatach. W pierwszych fazach wzrostu trzeba regularnie podlewać roślinę. Raz na jakiś czas można przyciąć wierzchołki pędów, ponieważ wpływa to na zagęszczenie rośliny. Przed pierwszymi przymrozkami roślinę należy przenieść do ciepłego pomieszczenia.

Rozmaryn w doniczce
Rozmaryn może być także uprawiany w doniczce. Aby zioło dobrze rosło, trzeba mu zapewnić przepuszczalne podłoże, maksimum bezpośredniego światła, najlepiej na zewnętrznym parapecie. Należy pamiętać o regularnym podlewaniu rośliny.
Zimą doniczkę z ziołem najlepiej postawić w nieogrzewanym i jasnym pomieszczeniu, gdzie powinna stać do marca. Przez cały czas zimowania rośliny się nie nawozi, ale umiarkowanie podlewa.

zioło

fot. zioło

Zastosowanie rozmarynu
Rozmaryn wykorzystywany jest w kuchni, lecznictwie, a także i w kosmetyce. Roślina zawiera bardzo dużo flawonoidów, które uważane są za niezbędne dla zdrowia i utrzymania młodości.

Z suszonych liści wytwarzane są napary o działaniu moczopędnym, przeciwbakteryjnym i regulującym trawienie. Herbata z rozmarynu zalecana jest w przypadku niektórych chorób, takich jak kamica nerkowa czy grypa.
Rozmaryn w kuchni wykorzystywany jest jako przyprawa do mięs, ryb, pizzy, makaronów czy sałatek. Zioło dodane do win i nalewek wzmocni aromat trunku. Alkohol z dodatkiem rozmarynu poprawia także trawienie.

zioło

fot. zioło

Natomiast w kosmetyce jest częstym składnikiem różnego rodzaju kremów, olejków i balsamów ze względu na flawonoidy i kwas rozmarynowy, który pozwala skórze zachować młodość i jędrność. Warto wiedzieć, że kąpiel z dodatkiem tej rośliny poprawia samopoczucie, łagodzi uczucie zmęczenia oraz wpływa na poprawę ciśnienia krwi.

Antyseptyczne właściwości ekstraktu i olejku rozmarynowego sprawiają, że jest on częstym składnikiem past do zębów zapobiegających krwawieniu dziąseł.
Warto jednak mieć na uwadze fakt, że zbyt duża ilość czystego olejku rozmarynowego może wywołać podrażnienia, dlatego należy stosować go z rozwagą. REKLAMAPK

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)