Sezon grillowy wkrótce czas zacząć

Długie, letnie wieczory spędzone przy żarzącym się grillu, przyjemny zapach dymu, okazja do spotkań i rozmów z przyjaciółmi, pyszne potrawy o tak lubianym przez wszystkim aromacie – śmiało można powiedzieć, że grillowanie stało się nową, świecką tradycją Polaków, a na umowne majowe rozpoczęcie sezonu niejedna osoba czeka z utęsknieniem.

grill

fot. grill

Zobacz również: Domowy ogródek

Grillowanie to nie tylko jedzenie, a kolejna potrawa w naszym codziennym menu. To cały zespół wywołujących wzrost endorfin „czynności towarzyszących”, jak towarzyskie spotkania, relaksujące oczekiwanie na gotowe potrawy, zabawa i szeroki repertuar dodatkowych rozrywek, często charakterystycznych dla tych konkretnych, spędzanych przy grillu wieczorów.

Większość Polaków grillowanie kojarzy z grillem węglowym – często niewielkich rozmiarów, wygodnym w przenoszeniu, z łatwością mieszczącym się na małych balkonach. Ten rodzaj grilla to przede wszystkim ów jedyny w swoim rodzaju dym węgla drzewnego, dający pyszny, tak lubiany smak i aromat potraw. Dla wielu to także przyjemność samodzielnego rozpalania i podtrzymywania paleniska, systematyczne obracanie jedzenia, skrupulatne podglądanie postępów. Przygotowanie potraw na grillu węglowym wymaga bowiem czasu i nieco cierpliwości, ale to także swego rodzaju urok tego typu grilla.

Inny rodzaj grilla, który zyskuje sobie coraz szersze grono zwolenników i prawdziwych entuzjastów, to grill gazowy – często znacznie większy i potrzebujący więcej przestrzeni niż jego węglowy odpowiednik. Niezrównanie jednak wygodniejszy: aby go rozpalić wystarczy przekręcić pokrętło i wcisnąć przycisk zapalarki, aby po kilku minutach rozpoczynać grillowanie. Grill gazowy to także możliwość bardzo szybkiego przygotowania pysznych potraw – nie zawsze przecież mamy czas i cierpliwość, aby czekać przynajmniej kilkadziesiąt minut na ulubione danie. I w końcu to, co najważniejsze – smak potraw. Panuje błędne przekonanie, że tylko dym charakterystyczny dla grilla węglowego jest w stanie zapewnić ów typowy, kuszący aromat. Nic bardziej mylnego! Korzystając z grilla gazowego smak ten uzyskujemy dzięki wędzarce oraz drewnianym wiórkom.

Czym kierować się podczas wyboru grilla gazowego? Należy zwrócić uwagę na kilka istotnych elementów technicznych, takich jak: dobrze zaprojektowany system palników, obecność odparowywacza, solidne ruszty żeliwne lub ze stali nierdzewnej, głęboki piekarnik. Dobrej jakości grill gazowy powinien być solidny, mocny, gładko się toczyć. Wszystkie te cechy posiadają grille kanadyjskiej marki Broil King.

Gdy już znajdziemy swój ideał, węglowy czy gazowy w zależności od potrzeb i upodobań, pozostaje nam tylko oczekiwanie (z nadzieją na odpowiednią pogodę) na pierwszy majowy weekend. Smacznego!

grill

fot. grill

grill

fot. grill

grill

fot. grill

REKLAMAPK

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)