Super-ryba w SuperFish’u

gliniane naczynie

fot. gliniane naczynie

Im mocniej rozwija się cywilizacja i technika, tym, co intrygujące, człowiek mocniej tęskni do natury. Sięga po przyjazne środowisku materiały, które ofiarowuje mu Ziemia oraz stosuje naturalne technologie ich przetwarzania. Zabawnym wręcz wydaje się, że w dobie kosmicznych technologii naczyń na miarę XXI wieku ciągle nieustającym powodzeniem cieszą się… gliniane garnki.

I trudno się temu powodzeniu dziwić, bo jeśli tylko spróbować potrawy przygotowanej w tzw. rzymskim garnku niemieckiej marki Römertopf, doznaje się smakowego objawienia.
Czym są rzymskie garnki? Ten współczesny fenomen ma swoje korzenie, co intrygujące, w starożytności. Już wtedy odkryto niezwykłe właściwości glinki, która po wypaleniu pozwala osiągnąć, najprostszym sposobem, niezwykłe efekty w czasie kulinarnych doświadczeń.

Gliniane naczynia do pieczenia i zapiekania Römertopf są tworzone w 100% z naturalnej glinki, która, po wypaleniu, staje się niemal myślącym materiałem. Przed użyciem rzymskiego garnka należy go, wraz z pokrywą, zamoczyć na 10-15 minut. Ścianki naczynia i pokrywki wchłoną wodę, którą oddadzą w czasie pieczenia, tworząc swoisty piekarnik parowy w ramach ceramiczno-glinanej konstrukcji naczynia Römertopf. I na tym polega tak genialnie prosty fenomen potraw szykowanych w rzymskim garnku. Dodać trzeba, że w naczyniach Römertopf piecze się bez dodatku tłuszczu, zyskując w ten sposób zdrowe, niskokaloryczne, nieprawdopodobnie wręcz nasycone aromatem potrawy.

Zobacz również: Kosze na śmieci w kuchni

Römertopf oferuje najróżnorodniejsze linie glinianych garnków do pieczenia i zapiekania – do potraw mięsnych, mięsno-warzywnych, wegetariańskich i potraw z ryb. Warto wiedzieć, że ryby szykuje się w specjalnych naczyniach Römertopf – m.in. SuperFish. Chodzi o to, by zapach ryb nie przechodził do rzymskich garnków przeznaczonych do pieczenia potraw mięsnych, czy mięsno-warzywnych. Stąd SuperFish zalecany jest wyłącznie do pieczenia i zapiekania potraw z ryb. W naczyniu Römertopf można doskonale przygotować nawet tłuste gatunki ryb – pangę, suma, czy sandacza, jako że nadmiar tłuszczu zostanie wytopiony. Przy okazji potrawa zachowa wszystkie substancje odżywcze i witaminy.

gliniane naczynie

fot. gliniane naczynie

SuperFish (link) – garnek rzymski do ryb – czaruje uroczą formą swojego naczynia, na którego pokrywie znajduje się płaskorzeźba naturalnej wielkości suma otoczonego muszlami. Wewnątrz naczynie jest glazurowane, dzięki czemu pieczone w nim potrawy z ryb, czy ryby nie przywrą do dna i ścianek.

Zjawiskowy garnek Römertopf pozwala przygotować od razu cały obiad – nawet złożoną potrawę – w jednym naczyniu. Rzymski garnek może być, z racji swoich właściwości i pomysłowości, idealnym prezentem dla kochających zdrową kuchnię o nadzwyczajnym, wyrazistym smaku.

Sklep www.smakprostoty.pl, promując zdrowe gotowanie, z przyjemnością delektuje się pieczoną rybą przygotowaną w naczyniu SuperFish niemieckiej marki Römertopf.

Krystian Wawrzyczek – specjalista z zakresu technik i technologii kulinarnych
Joanna Gawlikowska

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)