Szałwia

Szałwia

fot. Szałwia

Szałwia (Salvia) to wieloletni, wiecznie zielony krzew dorastający do 60 centymetrów wysokości. Jej łacińska nazwa pochodząca od słowa salvus oznaczającego zdrowie, kryje w sobie prawdę o niej. Najwartościowsze są jej świeże liście, miękkie w dotyku, zielono srebrne, zrywane przed okresem kwitnienia, równie zdrowe co piękne, doskonałe na obrzeża rabat bylinowych.
Świeże liście doskonałe są do mięs, drobiu, ryb i sosów, sałatek czy deserów. Ich silne działanie przeciwzapalne wykorzystywane jest w leczeniu chorób jamy ustnej, a przygotowywane napary łagodzą zapalenia skóry. Szałwia obniża również poziom cukru we krwi i poprawia pracę układu trawiennego. Działa pozytywnie na objawy zmęczenia czy wyczerpania. Powinny jej jednak unikać kobiety w ciąży. Pamiętajmy również, iż szałwia jest silnym lekiem antyseptycznym i stosowana w nadmiarze może powodować lekkie zatrucia.

Decydując się na uprawę szałwii powinniśmy jej nasiona wysiać na przełomie marca i kwietnia do ciepłego inspektu lub skrzyneczek. Nasiona ukorzenią się bez problemów już po 3 tygodniach. Po wytworzeniu przez nie 2-3 par liści, w połowie kwietnia, przesadzamy sadzonki do gruntu, zachowując rozsadę 50-60 centymetrów. W drugim roku wegetacji drewnieje łodyga szałwii, dobrze jest więc wymienić rośliny na nowe, bądź też zastosować sadzonkowanie, odkłady powietrzne lub kopczykowanie. Sadzonki pędowe pobieramy latem.

Szałwia podobnie jak i inne zioła wymaga przede wszystkim stanowisk suchych, ciepłych i słonecznych, uwielbia glebę spulchnioną, żyzną i zasadową. Źle znosi gleby ciężkie. Jeśli jednak posiadamy taka glebę, rozluźnijmy ją i dodajmy odpowiednią ilość piasku i kompostu. Pamiętajmy, by nie sadzić szałwii tam, gdzie wcześniej były uprawiane rośliny należące do tej samej rodziny.

Przeczytaj również: Rok w ogrodzie – wrzesień

Jeśli zdecydowaliśmy się na uprawę szałwii w domu przygotowanie rozsady powinno wyglądać podobnie, z tą różnicą, że sadzonki przesadzamy w późniejszym okresie do doniczek o średnicy kilkunastu centymetrów.
W przypadku szałwii warto zastosować zabieg uszczykiwania, usunięcia pędów wierzchołkowych, wstrzymujący rośnięcie pędów na długość i przy jednoczesnym rozkrzewieniu się rośliny
Na przełomie maja i czerwca krzew okryje się niebieskimi, fioletowymi, czasem różowymi lub białymi, zebranymi w grona kwiatami. Po kwitnieniu silnie go przytnijmy.
Proces suszenia nasila smak liści szałwii. Pamiętajmy jednak, susząc samodzielnie, iż ma ona skłonności do pleśnienia. Suszone liście można przechowywać nawet do 3 lat, szczelnie zamknięte w szklanym lub porcelanowym pojemniku. Po upływie 3 lat tracą cały swój aromat.

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)