Tymianek

zioła

fot. zioła

Tymianek pospolity, inaczej macierzanka, to przyprawa z wybrzeży Morza Śródziemnego. Aromat i subtelny smak to nie jedyne zalety tego zioła – jest to także ceniona roślina lecznicza.

Tymianek jest półkrzewem charakteryzującym się różowymi lub fioletowymi drobnymi kwiatami, które są umiejscowione na szczytach łodyg. Roślina ta dodana do potraw sprawia, że nabierają one wyrazistego smaku i aromatu. Wszystko to za sprawą właściwości, w tym także zapachu.

Tymianek – uprawa
Tymianek można uprawiać zarówno w ogródku, jak i w pojemniku. Najlepszym miejscem w ogrodzie dla rośliny będzie miejsce nasłonecznione i osłonięte od wiatru i zimna. Podlewać należy go wtedy, gdy podłoże zrobi się bardzo suche. Gleba do uprawy tymianku powinna być lekka, piaszczysta, o silnym odczynie zasadowym. Ciężką ogrodową ziemię warto napowietrzyć dużą ilością piasku, drobnego żwiru oraz przekompostowanej kory.

Zobacz: Technorattan
zioła

fot. zioła

Jeśli jednak zdecydujemy się na uprawę tymianku w doniczce, należy pamiętać, by go podlewać dwa razy w tygodniu, a w lecie nawet częściej. Jeżeli powietrze w mieszkaniu jest bardzo ciepłe i suche, roślina może potrzebować nawet codziennego podlewania.

Przyprawa
Dwa razy do roku można zbierać tymianek na przyprawę. W tym celu należy w czerwcu ściąć młode, niezdrewniałe rozkwitające końce pędów. Drugi zbiór powinien nastąpić najpóźniej pod koniec sierpnia. Należy wtedy zrywać znacznie krótsze odcinki pędów niż w przypadku czerwcowego zbioru, by roślina zdążyła przygotować się do zimy.

Tymianek suszy się rozłożony na płaskiej powierzchni w przewiewnym, suchym miejscu, bez dostępu do słońca. Dzięki temu będzie miał intensywniejszy aromat. Po wysuszeniu pędów należy ściągnąć z nich liście i kwiaty, a same gałązki wyrzucić. Tymianek przechowuje się w szczelnie zamkniętych pojemnikach, do których światło nie ma dostępu .

Zastosowanie

zioła

fot. zioła

Świeży i suszony tymianek stanowi aromatyczną przyprawę, którą dodaje się do sosów, cielęciny, wołowiny, wieprzowiny, ryb, zup czy baraniny. Tymianek doskonale poprawia smak dań z grilla oraz potraw z pomidorów i warzyw strączkowych, sałatek i marynat. Zioło oprócz polskiej kuchni, bardzo chętnie stosowane jest także w kuchni greckiej, włoskiej, bałkańskiej, a także afrykańskiej.

Tymianek ma także liczne właściwości lecznicze. Działa wykrztuśnie, przeciwbakteryjnie, grzybobójczo, rozkurczowo, przeciwzapalnie, napotnie, uspokajająco, wzmacniająco, ściągająco, reguluje również trawienie.

Olejek z tymianku można wykorzystać do inhalacji. Roślina ta oddziałuje także pozytywnie na włosy i skórę głowy. Ziele tymianku bardzo często wchodzi w skład płukanek do włosów. Dzięki temu preparaty te zyskują właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne. Preparaty z tymiankiem zapobiegają także wypadaniu włosów. REKLAMAPK

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)