Upieczona prowokacja

brytfanna

fot. brytfanna

Można kusić, niecić i prowokować nie tylko zmysłowymi kształtami, powabem ciała, ale i najnowszymi… brytfannami. Zyskiwane za ich sprawą aromaty i smaki zniewolą każde zmysły, usidlą duszę i opętają na lata pożądaniem smaku, jakiego się dotychczas nie znało. Wszystko za sprawą nowoczesnych, dbających o ludzie zdrowie brytfann.

Współczesne pieczenie w brytfannach musi spełniać kilka warunków. Winno być ekonomiczne, gdyż naczynia muszą się szybko i równomiernie nagrzewać, by minimalizować ilość energii koniecznej do podgrzania naczynia i potrawy, a tym samym też skrócenia czasu pieczenia. Brytfanny muszą być stworzone ze zdrowych, najlepiej ekologicznie pozyskiwanych i produkowanych materiałów. Współczesne naczynie do pieczenia powinno oferować możliwość niemal beztłuszczowego pieczenia lub szykowania potraw z minimalną ilością tłuszczu. Brytfanny, jako naczynia służące latami, muszą być wykonane z trwałych, doskonale komponujących się ze sobą materiałów. Sporą rolę odgrywa tu również estetyka i design.

Wszystkie te warunki spełnia austriacka marka Riess produkująca doskonałe garnki i brytfanny oraz patelnie. Naczynia posiadają wewnątrz antyalergiczną i antybakteryjną ceramiczną smoliście-czarną powłokę. Na zewnątrz pokryte są warstwą ceramicznej, nowoczesnej emalii, która powstała w wyniku wypalania czterokrotnie nakładanych warstw płatków szkła, co nadało jej dużą odporność mechaniczną i powoduje, że nie odpryskuje.

Brytfanny Riess z sympatycznie ożywczo pomarańczowej, delikatnie nakrapianej linii Corall dzielą się na dwa typy – otwarte i zamknięte z pokrywą. W brytfannie otwartej ciepło rozgrzanego naczynia i ciepło piekarnika stykają się ze sobą, dzięki czemu skórka mięsa jest chrupiąca i przypieczona, a jego spód odpowiednio nawilżony. W takiej brytfannie jednocześnie piecze i dusi się potrawę w sosie własnym. Otwarte brytfanny pozwalają na częste podlewanie pieczeni i jej łatwe odwracanie. Trzeba tylko pamiętać, by pieczeń co jakiś czas podlewać, dzięki czemu zyska się równomiernie opieczoną skórkę.
Z kolei bardzo pomysłowa, zamknięta brytfanna austriackiej marki Riess może pełnić funkcję dwu naczyń równocześnie, dzięki uchwytom umocowanym i w górnej i w dolnej części brytfanny. Riess stworzył brytfannę o dwóch warstwach – powierzchnia jednej z części jest gładka, dzięki czemu idealnie nadaje się do pieczenia i zapiekania warzyw, czy mięs. Druga posiada wypustki, które pozwalają wykorzystać ją jako brytfannę grillującą, pozbawiającą mięsa nadmiaru tłuszczu.

Zamknięte brytfanny Riess (link) są tak skonstruowane, że rozgrzane powietrze cyrkuluje w obiegu zamkniętym, co przyspiesza ścinanie białka w mięsie i tym samym powstanie chrupiącej skórki. Przemieszczające się w naczyniu powietrze nie wysusza mięsa, nawilżając je łagodnie za sprawą pary wodnej, która powstaje z naturalnego soku z mięsa lub wywaru, którym podlewa się potrawę. Mięso nie traci wartości odżywczych, ponieważ para krąży w zamkniętej przestrzeni.

Promujący najnowsze technologie marki Riess, z upodobaniem piekący zdrowe i genialne smakujące potrawy sklep www.smakprostoty.pl, prowokuje aromatem pieczeni tak dobrej, że palce lizać.

Krystian Wawrzyczek – specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych
Joanna Gawlikowska

Przeczytaj również: Przyjęcie z PO: mysłem
Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)