Uprawa i pielęgnacja smoczkowca

Smoczkowiec

fot. Smoczkowiec

Smoczkowiec to roślina należąca do rodziny Solanaceae, pochodzi z Ameryki Południowej (Peru, Chile), jest wiele jej odmian. Ma bardzo dekoracyjne, pomarańczowo żółte owoce w kształcie smoczków na butelki. Pozostają one długo na roślinie, ale nie są jadalne. Smoczkowiec dorasta do 1,5 m wysokości, można go dowolnie formować za pomocą cięcia. Doskonała, dekoracyjna roślina doniczkowa, pojemnikowa.

Nasiona przed wysiewem nie muszą być w specjalny sposób przygotowywane. Wysiewamy je wczesną wiosną poczynając od lutego. Nasiona są dość drobne, umieszczamy je w przygotowanej ziemi (przepuszczalna żyzna ziemia z dodatkiem torfu ,piasku) na głębokość max 1/3 cm a następnie przykrywamy warstwą piasku lub perlitu. Najlepiej tak wysianym nasionom będzie w jasnym i ciepłym pomieszczeniu i temperaturze 25°C. Można też łatwo rozmnażać smoczkowce przez sadzonki.

Smoczkowiec to roślina ciepłolubna. Latem wymaga stanowiska słonecznego, ewentualnie półcienistego. Jej zapotrzebowanie na wodę jest też w tym okresie dość duże. Należy pamiętać o częstym, obfitym podlewaniu, ale nie przelewaniu rośliny, nie powinna stać w wodzie. W zimie smoczkowce trzymamy w jasnych pomieszczeniach i obniżamy temp. tak do 5-10°C, mniej podlewamy (tak żeby ziemia była wilgotna)zwracamy uwagę czy nie pojawiają się często atakujące psiankowate, mszyce i przędziorki. Możemy przycinać roślinę na wiosnę i różnie ją kształtować.

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)