Wędzarnia ogrodowa – jak zrobić wędzarnie domową i jaki jest jej koszt?

Wędzenie w domu

Zimowa aura nie sprzyja grillowaniu, natomiast odpowiednio skonstruowana wędzarnia w ogrodzie może funkcjonować w każdym sezonie. Wędzarnia przydomowa to wspaniały pomysł dla miłośników doskonałych, domowych wędlin lub ryb. O zaletach samodzielnie uwędzonego mięsa nie trzeba wspominać.

Wędzarnia nie musi być osobnym obiektem. Może być zintegrowana z murowanym grillem.

Należy jednak mieć na uwadze, że wędzarnia domowa jest dużo trudniejsza w obsłudze niż grill. Wymaga wiedzy i cierpliwości. Aby wybudować wędzarnię, trzeba poznać kilka ważnych zasad.

Domowa wędzarnia

fot. Domowa wędzarnia

Wędzarnia domowa – prawo budowlane

Budowa wędzarni przydomowej nie stanowi problemów w kwestiach formalnych. Według prawa traktowane są jako obiekty małej architektury, których budowa nie wymaga pozwolenia.

Prawo budowlane - Domowa wędzarnia

fot. Prawo budowlane – Domowa wędzarnia

Wędzarnia ogrodowa murowana – jak zrobić?

Dobrze zaprojektowana wędzarnia służy wytworzeniu dymu i regulacji temperatury wewnątrz. Regulacja temperatury jest bardzo ważna. Aby mięso wędziło się prawidłowo, wymaga ok. 66 do 72 stopni C. Do wędzenia bez względu na porę roku doskonale nadaje się wędzarnia murowana – pozwala osiągnąć wymaganą temperaturę do uwędzenia i dopieczenia mięsa nawet zimą. Istnieje możliwość budowy wędzarni murowanej, drewnianej, metalowej, a także połączonej z grillem.

Na wędzarnię składa się kilka niezbędnych części:

  • palenisko – służące do wytwarzania dymu,
  • komora wędzarnicza – w komorze znajdują się pręty, na których wiesza się mięso do uwędzenia,
  • haki, kije i siatki, na których kładzie się delikatne mięso lub ryby,
  • szyber – regulacja stopnia otwarcia szybra pozwala na kontrolę temperatury i dymu wewnątrz komór wędzarniczych.
    wędzarnia murowana

    fot. Wędzarnia murowana

Podczas samodzielnej budowy wędzarni bardzo ważne, aby zwracać uwagę na wymiary komory wędzarniczej – musi być adekwatna do wymiarów paleniska. Wówczas produkty poddane będą działaniu odpowiedniej temperatury. W zależności od typu wędzarni palenisko może znajdować się poniżej komory wędzarniczej lub zupełnie osobo. Oddzielnie usytuowane palenisko jest połączone z komorą przewodem rurowym pod odpowiednim kątem (5 do 10 stopni), który umożliwia prawidłowy ciąg do komina.

Przeczytaj również: Jasny i ciepły taras

Najwięcej pozytywnych opinii przypada wędzarniom z osobnym paleniskiem. Okazuje się, że największym problemem jest utrzymanie odpowiedniej temperatury. Zaleca się w miarę możliwości wstawienie do dolnej części konstrukcji elektrycznego elementu grzejnego, który pomoże utrzymać stałą temperaturę. Elektryczna grzałka pozwoli osiągnąć profesjonalne, niemal przemysłowe warunki do wędzenia.

Wędzarnie, dla uzyskania estetycznego wyglądu, wykończyć można cegłą klinkierową, płytkami bądź bloczkami z betonu komórkowego.

Murowana wędzarnia ogrodowa – projekt

Najprostszymi do skonstruowania są wędzarnie z metalowej beczki. Jak już wspomniano wcześniej, nadają się do użytku sezonowego. Utrzymanie wymaganej temperatury zimą jest niemal nieosiągalne. Posiadaczom ogródków i działek poleca się wędzarnię zintegrowaną z murowanym grillem.

Samodzielna budowa wędzarni ogrodowej to dość czasochłonny proces, wymagający cierpliwości oraz podstawowej znajomości zasad budowlanych. Jeśli nie czujemy się na siłach, możemy skorzystać również z możliwości zakupienia gotowej, w pełni profesjonalnej wędzarni. Rynek oferuje ich szeroki wybór, o zróżnicowanym wyglądzie, dzięki czemu łatwiej dostosować styl do wyglądu ogrodu i domu. Najprostsze wędzarnie drewniane można kupić już nawet od 200 zł.

 

Sending
Ocena artykułu
5 (1 głos)