Wielkanocne rewolucje w kuchni

akcesoria kuchenne

fot. akcesoria kuchenne

Nadejście wiosny, świąt wielkanocnych oraz przebudzenie natury do życia, celebrujemy porządkując domy i planując nowe przedsięwzięcia. Czas spędzony w kuchni na przygotowywaniu potraw wielkanocnych, można uatrakcyjnić poprzez odpowiedni wystrój i rodzinne eksperymentowanie z nowymi przepisami.

Przygotowanie do świąt wielkanocnych wydają się być mniej czasochłonne od przygotowań do świąt bożonarodzeniowych. Być może dlatego, że wolimy obcować z naturą w przydomowym ogrodzie, niż przebywać w domu. Aby zaszczepić świąteczną atmosferę wśród najbliższych wyciągamy z pudeł tradycyjne dekoracje świąteczne, wieszamy kwieciste wianki, a na stołach stawiamy wazony z przepięknymi bukietami wczesnych kwiatów.

Akcesoria kuchenne w wielkanocnym wydaniu

Przeczytaj: Kwiatowa wieża
naczynia

fot. naczynia

Tradycja nakazuje zachowanie pewniej konwencji obchodów Wielkanocy. W każdym domu przygotowuje się pyszne przekąski z jajek, drożdżowe ciasta, sałatki z nowalijek i pasty na bazie jajek. Najbardziej dekoracyjnymi słodkościami pieczonymi na Wielkanoc są mazurki. Do wykonania ich potrzeba nie tylko talentu kulinarnego, ale i zmysłu estetycznego, tak by cała ozdoba wierzchu ciasta nie ograniczała się do napisu „Wesołego Alleluja”.
Misternie wyplatane wieńce drożdżowe można upiec wcześniej. Wnętrze pachnącego wypieku może pełnić rolę koszyka, w którym poukładamy kolorowe pisanki.

Do przygotowywania i podania tych wspaniałości możemy użyć świątecznych akcesoriów.

Przeczytaj również: Amarant we wnętrzu
akcesoria kuchenne

fot. akcesoria kuchenne

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)